Μανώλης Δούνιας: Ο αδικημένος πορθητής της Τριπολιτσάς

Μανώλης Δούνιας: Ο αδικημένος πορθητής της Τριπολιτσάς

Ιανουάριος 31, 2014 - 10:19
6 σχόλια

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στην ιστορία του τόπου μας, μέσα από τα μνημεία που φιλοξενεί η Τρίπολη, αυτή τη φορά θα κάνουμε μνεία σ’ έναν ξεχασμένο αγωνιστή του 1821, στον ένδοξο ναυτικό Μανώλη Γεωργίου Ντούνια ή Δούνια, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην πλατεία του Ι.Ν μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τρίπολη.

«Ανήρ πνεύματος και πονηρίας» είχε χαρακτηριστεί και όχι άδικα, αφού με την παλληκαριά του και την ευστροφία του κατόρθωσε να εφαρμόσει εκ νέου σχέδιο «Δούρειου ίππου», παγιδεύοντας τους αντιπάλους των μαχόμενων Ελλήνων Τουρκαλβανούς, έτσι όπως κανείς δεν κατόρθωσε μέχρι τότε.

Έτσι, την 21η Σεπτεμβρίου, βλέποντας να εξέρχονται απ’ την πόλη του Ναυπλίου Τουρκαλβανοί κανονιοβολιστές, άρχισε να θετεί άμεσα σε αφαρμογή τα όσα το πολυμήχανο μυαλό του μηχανευόταν, αφήνοντας άπαντες άφωνους από τον πλούτο της εξυπνάδας του και της σπιρτάδας του.

Μίλησε τη γλώσσα τους, προσφέροντάς τους αγαθά και φαγητό, κάτι το οποίο τις δεδομένες τότε συγκυρίες ήταν δυσεύρετο, και παριστάνοντας τον φίλο τους, μαζί με δύο ακόμα πατριώτες Σπετσιώτες που ήταν παρέα με τον Μανώλη Δούνια, και που συμφώνησαν με το λαμπρό σχέδιό του, προχώρησε στην επιχείρηση «Δούρειος Ίππος». Με μια σειρά γεγονότων δήθεν καλοπροαίρεσης, μιας και γνώριζε κάποιους απ’ αυτούς ήδη απ’ την Κωνσταντινούπολη, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει τα σχέδιά του και να προδώσει την πατρίδα του προέβη στη συνέχεια του σχεδίου με αποτέλεσμα την τελική του φάση και το μεγάλο κατόρθωμα της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, αφού φυσικά όπως και σε κάθε Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα χύθηκε πολύ αίμα, η Πατρίδα θρήνησε πολλά τολμηρά παλληκάρια που διψούσαν για διαφύλαξη των ιδανικών τους και για Ελευθερία.

Όμως, ο μεγάλος αυτός αγωνιστής του Έθνους, αδικήθηκε αφού η κυβέρνηση ποτέ δεν του προσέφερε καμία βοήθεια, κανένα χρηματικό «οβολό», και καμία δόξα. Η υστεροφημία του καπηλεύθηκε από μια πλαστογραφία της αλήθειας, όπου τιμήθηκε εντέλει ένας ακόμα άξιος αγωνιστής αλλά όχι δικαίως. Πρόκειται για τον Κεφάλα, ο οποίος θεωρήθηκε ότι μπήκε πρώτος στην πρωτεύουσα του Μωριά.

Τέλος, ο Μανώλης Δούνιας, καταγόμενος από την Κυνουρία Αρκαδίας και συγκεκριμένα απ’ το Λεωνίδιο, αυτός ο ευφυής ναυτικός πέθανε στην ηλικία των 65 ετών,στις 28 Φεβρουαρίου του 1855, αφού θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αγίας βαρβάρας, αφήνοντας τέσσερις κόρες ανύπαντρες και μία χήρα σύζυγο.
 


6 Σχόλια

Αγαπητό Arcadia Portal θα ήθελα να σε συγχαρώ για το άρθρο αυτό τιμώντας έναν πρόγονο μου. Αλλά παρεμβαίνω για μια σημείωση-διόρθωση. Ο Μανώλης Δούνιας ήταν από τον Πραστό εκεί γεννήθηκε, άλλωστε υπάρχει και το σπίτι του που πλέον ανήκει στους κληρονόμους από την οικογένεια Πέτρου (Σπόρτη). Θα παρακαλούσα σε μια διόρθωση. Ευχαριστώ...

Ειχα διαβασει μικρος για τον Μανωλη Δουνια σε ενα μυθιστορημα που μιλουσε για τα παιδικα του χρονια κ τον ρολο του στην αλωση της τριπολιτσας. Επειδη περασαν χρονια κ δεν θυμαμαι τον τιτλο του βιβλιου, μπορει καποιος να με ενημερωσει; ευχαριστω.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

O manolis was from kremasti Laconia, 30 kilometer from leonidion, after return from kostantinopoli went tou parso Arcadia which he was maried there

Γεια σας!Η γιαγιά μου Δόμνα η Δομαινα Δουνια(το παρατσούκλι Μπουρμπουλα) ήταν μια από τις κόρες του Δουνια!Η γιαγιά παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον παππού Χαράλαμπος Ξένο και απέκτησε οικογένεια μαζί του.Σε ηλικία 12 ετών την είχαν παντρέψει με κάποιον Λαλιωτη ο οποίος υπό την προστασία των Δουνια φυγαδεύτηκε στην Ζάκυνθο τραυματισμένος και μεσοπέλαγα είχε πει πριν πεθάνει ότι η γιαγιά ήταν αγνή,δεν την είχε πειράξει.Η γιαγιά είχε πέντε παιδιά από τα οποία δεν ζει κανένα σήμερα.Ενα από αυτά ήταν η μητέρα μου Αλίκη.Πληροφοριες μπορεί να βρει κάποιος στο αρχείο της εφημερίδα.Πατρις /έτος 1977

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.