Η 192η επέτειος της Μάχης των Βερβένων (photos & video)

Η 192η επέτειος της Μάχης των Βερβένων (photos & video)

Μάιος 26, 2013 - 12:24
1 σχόλια

Με το λιτό τελετουργικό που συνηθίζεται σε ανάλογες επετείους τιμήθηκε στα Βέρβενα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, σήμερα το πρωί, η 192η επέτειος της μάχης των Βερβένων.

Παρών στις εκδηλώσεις και ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός

 Στα Βέρβενα το 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ίδρυσε στρατόπεδο και είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του στον Πύργο του Αυγουστή, ο οποίος σώζεται και σήμερα.  Στις 18 Μαΐου συγκεκριμένα του 1821  οι Τούρκοι από την Τρίπολη επιτίθενται εναντίον του στρατοπέδου του χωριού, αλλά αποκρούονται στη μάχη των  Βερβένων και των Δολιανών. Συνήθως γίνεται αναπαράσταση της μάχης, κάτι που φέτος δεν έγινε.  Στις 21 δε Ιουνίου του 1821 έφθασε στη Βέρβενα ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Οδησσό της Ρωσίας και εκεί είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή Γερουσία και έγινε η επίσημη υποδοχή του, την οποία διαιωνίζει η μαρμάρινη πλάκα με τη μορφή ανοιχτού ειληταρίου, που αναρτήθηκε το 1920 στο σημείο της υποδοχής (δείτε φωτογραφία).

Τον Ιούλιο τέλος  του 1825, στο χωριό επιτέθηκαν τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις, ενώ το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.

Τα Βέρβενα είναι ορεινό κεφαλοχώρι της Κυνουρίας.  Είναι χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.160 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Πελοποννήσου. Διοικητικά ανήκουν στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Κατά την αρχαιότητα, ίσως κατοικούσαν εδώ οι Βερβένιοι, αρκαδικό γένος, σύμφωνα με τον λεξικογράφο Ησύχιο  ενώ η περιοχή του σημερινού χωριού ανήκε στην αρχαία Αρκαδία. Τα αρχαιότερα λείψανα που έχουν επισημανθεί στην περιοχή ανάγονται στη 2η χιλιετία π.Χ. και πρόκειται για λίθινες αξίνες που βρέθηκαν στη θέση Πέτρα, όπου η ομώνυμη βρύση. Στη θέση Παντελεήμων βρέθηκαν λείψανα λατρείας της Αρτέμιδος από τον 9ο αι π.Χ. μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Στη θέση αυτή κατά τον 6ο αι. π.Χ. κατασκευάστηκε ένας ολομάρμαρος ναός δωρικού ρυθμού, τον οποίο ερεύνησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ρωμαίος. Μέσα στο χωριό έχουν εντοπιστεί ενδείξεις κατοίκησης του ίδιου χώρου κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Περισσότερα στοιχεία κατοίκησης της περιοχής των Βερβένων σώζονται από την εποχή του Ιουστινιανού και εξής.

Ενδείξεις ύπαρξης του οικισμού κατά τη βυζαντινή περίοδο αποτελούν τα ερείπια παλαιότερων οικισμών στις γύρω περιοχές. Ο βυζαντινός οικισμός φαίνεται ότι κατά τον 12ο αι. μ.Χ. γνωρίζει άνθηση, καθώς στην εποχή αυτή χρονολογείται ο βυζαντινός ναός του οποίου αρχιτεκτονικά μέλη σώζονται εντοιχισμένα στον ναό του Τιμίου Προδρόμου του 18ου αι. μ.Χ. Για μια περίοδο, η περιοχή ερημώνει από πληθυσμό, αλλά επανακατοικείται κατά τον 17ο αιώνα. Σε απογραφή των Βενετών, το χωριό φέρεται να είχε 91 οικογένειες. Το χωριό ακμάζει κατά τον 18ο αι. και τότε χτίζονται τα πυργόσπιτα του Παπαϊωάννου, του Παπαθανασίου, του Αυγουστή και του Κρητικού. Την ίδια εποχή κατασκευάζεται και η Μεγάλη Βρύση του χωριού, η οποία είναι ολομάρμαρη, φέρει ανάγλυφες συμβολικές παραστάσεις και διαθέτει τέσσερις κρουνούς που ρέουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.  (Στοιχεία από el.wikipedia.org)

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/jYsMYviGWQs


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Γιατι ρε παιδια δεν εχει θεσμοθετήσει ο νομοθετης η ο ιστορικος τετοια μαχη; οπως γινεται στο Βαλτετσι στο Λεβιδι στα Δολιανα ; και σε αλλα μερη της Αρκαδιας τι εγινε το ξεχασανε; η με το ζορι να καθιερωθει επετειο; επειδη το θελουν καποιοι