Παπαηλιού: «Θα καεί» η ΝΔ και οι ολίγοι που την προστατεύουν και την στηρίζουν

Παπαηλιού: «Θα καεί» η ΝΔ και οι ολίγοι που την προστατεύουν και την στηρίζουν

Ιανουάριος 24, 2020 - 13:42
1 σχόλια

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο,  είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής :

1) Η κυβερνητική πρόταση για εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους-πριμ εδρών αποσκοπεί στην εκ μέρους της ΝΔ μονοπώληση της εξουσίας, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και συνακόλουθα τη μη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και των πραγματικών συσχετισμών του εκλογικού σώματος στη Βουλή στο όνομα της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας».

Δεν ευσταθεί το επιχείρημα της ΝΔ, ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής λειτουργεί αποτρεπτικά για τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, που οδηγεί σε παραλυτικές καταστάσεις, ακυβερνησία και μη σχηματισμό ισχυρών-σταθερών  κυβερνήσεων, σύμφωνα με την αντίληψη που έχει η ΝΔ γι΄ αυτές.

Ισχυρές-σταθερές κυβερνήσεις δεν είναι εξ ορισμού  οι κυβερνήσεις απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενός κόμματος. Η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα δεν είναι θέμα θεσμικού πλαισίου αλλά πολιτικής βούλησης, πολιτικών θέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων.

Εξάλλου ο σχηματισμός «σταθερών» μονοκομματικών   κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αφού, στις δημοκρατίες,   η λαϊκή βούληση είναι η πηγή της ασκούμενης εξουσίας, η οποία θέτει τα δικά της προτάγματα και τις δικές της προτεραιότητες.

Επομένως, στις δημοκρατίες, η λαϊκή βούληση δεν πρέπει να χειραγωγείται από το εκλογικό σύστημα και αυτό δεν πρέπει να διαμορφώνει αλλά να αποτυπώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η διαμόρφωση συσχετισμών, μέσω του εκλογικού συστήματος, αντίκειται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα και συνακόλουθα τη λαϊκή βούληση, λειτουργώντας καλπονοθευτικά.

2) Η απλή αναλογική συνιστά στοιχείο βαθύτατα πολιτικό, με πολλαπλές διαστάσεις-λειτουργίες :

Τη δημοκρατική, αφού μέσω αυτής αποτυπώνεται η γνήσια, η αληθινή βούληση του εκλογικού σώματος, ανταποκρινόμενη έτσι στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Τη θεσμική, αφού, μέσω της καθιέρωσής της, επιβεβαιώνεται η ισοτιμία της ψήφου, χωρίς να αλλοιώνεται κατ΄ αποτέλεσμα η ψήφος του πολίτη.

Τη συνταγματική, αφού η απλή αναλογική είναι συνδεδεμένη με την ισοτιμία και η ισοδυναμία  της ψήφου, που έχουν ως συνέπεια την αντιστοίχιση της λαϊκής βούλησης με την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Την παιδευτική, αφού, μέσω αυτής και συνακόλουθα της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών  στα πολιτικά πράγματα, τα πολιτικά κόμματα και  οι πολίτες διαπαιδαγωγούνται στο πεδίο της δημοκρατίας.

3) Τα τελευταία χρόνια, η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και συνακόλουθα η επιβολή της οικονομίας επί της πολιτικής έχουν οδηγήσει στην αποχή των πολιτών από τα κοινά, λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού τους από αυτά. Στους πολίτες κυριαρχεί η αίσθηση – είναι και πραγματικότητα – ότι «δεν ακούγονται» καν, πολλώ μάλλον δε ότι «δεν εισακούονται». Αυτό το στοιχείο οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε θεσμικές τομές προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και της συμμετοχής τους στα κοινά. Μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής  ενισχύεται η δημοκρατία και προωθούνται κυβερνήσεις που βασίζονται στην κοινωνική πλειοψηφία. Σε αυτό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκαν η ψήφος στο 17 ο έτος της ηλικίας και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Η ΝΔ υποβαθμίζει τη λαϊκή βούληση, διότι την φοβάται. Θεωρεί ότι ο λαός δεν μπορεί να εκλέξει ισχυρή, όχι κατ΄ ανάγκην κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μονοκομματική κυβέρνηση, και απαξιώνει τη δυνατότητα συνεργασιών των πολιτικών δυνάμεων. Η ΝΔ θεωρεί το κράτος κομματικό λάφυρο που το «κερδίζει» η ίδια, λαμβάνοντας το «δώρο» των επιπλέον εδρών.  Εξάλλου η κυβέρνηση καλλιεργώντας τον φόβο της ακυβερνησίας και των διπλών εκλογών απαξιώνει την εκλογική διαδικασία και προσβάλει τον ελληνικό λαό.

4) Η ΝΔ, στη λογική και την επιχειρηματολογία της,  επιμένει να παρακάμπτει τις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή η αγνόηση και η συνεχής αναφορά σε δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν, προκειμένου «να καεί» η απλή αναλογική, προσβάλλει το εκλογικό σώμα.

Το «κάψιμο» της απλής αναλογικής μέσω «διπλών» εκλογών, όπως «απειλούν» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της ΝΔ, συνιστά προσβολή του εκλογικού σώματος, των πολιτών, του λαού. Ο λαός δεν ψηφίζει και δεν θα ψηφίσει, για  «να κάψει» την απλή αναλογική, αλλά για να σχηματισθεί κυβέρνηση. Ας είναι  βέβαιη η ΝΔ, ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας που θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας. Ας είναι βέβαιη η ΝΔ, ότι, επιχειρώντας «να κάψει» την απλή αναλογική, «θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένη», «πέφτοντας στο λάκκο που σκάβει για τους πολιτικούς αντιπάλους της». Δεν «θα καεί» η απλή αναλογική. «Θα καεί» η ΝΔ και οι ολίγοι που την προστατεύουν και την στηρίζουν. Η κυβέρνηση της κοινωνικής μειοψηφίας-των ολίγων «θα καεί». Και η ΝΔ θα βρεθεί «εκτός κυβερνητικού νυμφώνος».

ΓΙΩΡΓΟΣ  Η.  ΠΑΠΑΗΛΙΟΎ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αν υπήρχε φιλότιμο κάποιος που οφείλει την είσοδό του στη Βουλή αποκλειστικά στον εκλογικό νόμο δεν θα έπαιρνε το λόγο να τοποθετηθεί για κανέναν εκλογικό νόμο, κρατώντας αιδήμονα σιωπή. Αλλά πρόκειται για πασόκο κάποιας ηλικίας οπότε δεν ψάχνουμε περαιτέρω.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.