Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην Τρίπολη

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην Τρίπολη

Ιανουάριος 21, 2020 - 19:41
15 σχόλια

Ο Δήμος Τρίπολης, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δ. Τρίπολης και ο Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το μεγάλο οπτικοακουστικό δρώμενο, αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική το 1760 με τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία».

Το δρώμενο διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Ταλαγάνη ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει την προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, του ΝΠΔΔ του Δ. Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, αποτελεί δε την εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου θα πραγματοποιηθεί στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στις 19:00.

Το πέρας της προσέλευσης θα είναι αυστηρά μέχρι τις 18:45, οπότε και θα κλείσουν οι πόρτες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εισόδου στο κτήριο.

Στο δρώμενο συμμετέχουν:

  • Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης (Μουσικά Σύνολα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Χορωδίας με τη Δ/ντρια των Μουσικών Συνόλων κ. Αθανασοπούλου Χριστίνα και συνοδεία Ευρωπαϊκών Κρουστών από την καθηγήτρια κ. Τσακιρίδου Κυριακή)
  • Η Χορωδία Ορφέας
  • Η κ. Γιώτα Βέη στην ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών
  • Ο κ. Σιακωτός Βασίλης (ιστορικός)
  • Οι Χορευτικοί Σύλλογοι Τρίπολης: Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Τρίπολης), «Αρκαδιανή», Κέντρο Ελληνικού Χορού, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Λαογραφική Εστία Τρίπολης (που ντύνει τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου)
  • Ο Σύλλογος Καλαμάτας «Ελληνομνήμονες»
  • Ο «Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων» Πάτρας
  • Η συγγραφέας Δέσποινα Μπλαστροπούλου στην ανάγνωση κειμένων
  • Το Πολεμικό Μουσείο (παράρτημα Τρίπολης) με την παραχώρηση σπάνιου φωτογραφικού υλικού για τις ανάγκες της εκδήλωσης
  • Το 1ο & 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης

Την παραγωγή και επιμέλεια του οπτικού υλικού της εκδήλωσης έχει ο Αρκάς κινηματογραφιστής κ. Γεράσιμος Βάκρος.

Στην εκδήλωση θα παραστεί η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία θα εκπροσωπήσει και όλα τα ομογενειακά Σωματεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου θα τιμηθεί και στις ΗΠΑ, στον Άγιο Αυγουστίνο στη Φλόριντα το Μάρτιο του 2020,  όπου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια και η τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου αυτού  Έλληνα Μοραϊτη στο σχολείο που ο ίδιος ίδρυσε και το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο από το Αμερικανικό κράτος.

Δελτίο Τύπου


15 Σχόλια

ωραίος ο Ταλαγάνης, αλλά μια ζωή όλα στο πόδι, όλα τελευταία στιγμή, όλα με πασαλείμματα και προχειρότητες και μισές δουλειές... και πάντα χάρη στις πλάτες, το τρέξιμο και τον κόπο των φιλότιμων φίλων του

Αιδώς Αργείοι! Που τα βρήκατε αυτα, ο Γιαννοπουλος ήταν από την Αρκαδία? Ήταν δάσκαλος που δίδασκε τα παιδιά της ανύπαρκτης τότε ομογένειας?

Σε λίγο θα μας πείτε ότι και ο Κολοκοτρώνης πήγε για μεταπτυχιακό στο σχολείο του Γιαννοπουλου στην Αμερικη

Οι εκδηλώσεις του 1821 δεν είναι κολυμπήθρα για να ξεπλύνει ο καθένας ότι αρκουμπα του έρθει στο κεφάλι!!!

Δηλαδή όποιος έρθει λίγο πιο μετά δεν θα μπορεί να μπει στην εκδήλωση? Τι ελιτισμός είναι αυτός!!!!

10:06 Δεν είναι ελιτισμός αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνεται σε τέτοιες εκδηλώσεις, προκειμένου να μη μετατρέπεται η εκάστοτε εκδήλωση σε κέντρο διερχομένων, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο κάποιοι ψωνισμένοι να θέλουν να κάνουν μονίμως καθυστερημένοι "γκράντε" είσοδο για να κάνουν εντύπωση. Υπάρχουν και κάποια όρια που πρέπει να τηρούνται και όχι συνέχεια συμπεριφορές τύπου "μπάτε σκύλοι αλέστε". Γι' αυτό είμαστε γενικώς λαός μπ@@@λο. Όποτε θέλει ο καθένας και ό,τι θέλει. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς..

Αξιότιμε κύριε Ταλαγάνη, η προτομή φιλοτεχνήθηκε βάσει κάποιας προσωπογραφίας; Είχατε περιγραφές του Γιαννόπουλου; Υπάρχει βιογραφία του και ιστορικό κείμενο που αναφέρεται τεκμηριωμένα στην περίπτωσή του και την υπόθεση του σχολείου; Πώς ακριβώς εμπνευστήκατε και σχεδιάσατε το γλυπτό; Είναι πρωτότυπο; Μήπως επιμεληθήκατε απλά τη χύτευση κάποιου προϋπαρχοντος έργου; Τα ανωτέρω είναι ειλικρινείς και εύλογες απορίες που ζητούν απάντηση. Ευχαριστώ. Ένας δημότης που πληρώνει την εκδήλωση με τους φόρους του

9 σχόλια από τους 9 σοφούς της καφετρίπολης. Τελείωσαν τα σχόλια για το treepoli, τώρα για τον Ταλαγάνη, μετά το καρναβάλι, ύστερα το Πάσχα, άντε και το καλοκαιρινό φεστιβάλ μετά. έτσι πάμε παιδιά μη κόβετε καθόλου κοντεύει το χάραμα....

12:43 Και τα βλαχοπανήγυρα με τις γουρνοπούλες πληρώνεις με τους φόρους σου, αλλά δεν είδα να κάνεις κάποιο σχόλιο. Είναι θέμα αισθητικής μάλλον...

@12:43 Λες να έφτιαξε μια προτομή τυχαία, από το μυαλό του; Τι ερώτηση είναι αυτή;

17:16 Δεν με ξέρετε και δεν γνωρίζετε ποια σχόλια κάνω και για ποια θέματα. Τα περί αισθητικής σας τα επιστρέφω. / 17:17 Δεν ξέρω, γι' αυτό και ερωτώ. Μια χαρά ερώτηση είναι, αν και δεν ευελπιστώ σε μίαν απάντηση. Πού βρήκε στοιχεία ο κ. Ταλαγάνης για τη μορφή του Γιαννόπουλου και πώς κατέληξε σε αυτά τα χαρακτηριστικά; Διοτί τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά. Αλλιώς ας μας τα παρουσιάσει. Επιπλέον, γιατί όλα έγιναν γρήγορα και στο πόδι; Προφανώς, φιλοτεχνούσε εδώ και καιρό την προτομή. Δεν ξεκίνησε χτες. Αλλά τότε γιατί δεν οργανώθηκε έγκαιρα η αποψινή εκδήλωση και φτάσαμε στο παρά πέντε;

19:22 Σε ξέρω πολύ καλά. Είσαι ο ίδιος κομπλεξάρας που είχε δημιουργήσει θέμα και με τη Μαριλύ Ξαγά, όταν φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Μαλλιαρόπουλου. Σιγά μην κάνει και καμια ημερίδα ο Ταλαγάνης για να σου παρουσιάσει από πού του ήρθε η έμπνευση για την προτομή του Γιαννόπουλου. Δεν θα σε ρωτήσει κιόλας. Και σε τελική ανάλυση, ποιος είσαι εσύ που θα πρέπει να σε ενημερώνει ή να ζητάει την έγκρισή σου ο κάθε καλλιτέχνης για το τι να κάνει; Μια χαρά οργανώθηκε η εκδήλωση. Η ενημέρωση στα ΜΜΕ και στα σάιτ απ' όπου το είδα έχει γίνει τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα. Τι'σαστε ρε μερικοί. Πω πω!

19,22 ρε σουργελο ψωνισμενε ,σε εχουμε παρει ολοι χαμπαρι ποιος εσαι,ρε κομπλεξικε εσυ εισαι και κανενας αλλος στα θεματα της υεχνης στη τριπολη εεε. κουκουλωσου με τη καπαρτινα σου μη μας παθεις τπτ και σε χασουμε ρε τετοιο πουλεν που εισαι,ααα και να προσεξεις τη χοριστρα στα μαλλια,δεν ειναι κακο .....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.