Τίμος Δαγρές: Ο Τριπολίτης γιατρός που διαπρέπει στη Γερμανία (pics,vid)

Τίμος Δαγρές: Ο Τριπολίτης γιατρός που διαπρέπει στη Γερμανία (pics,vid)

Ιανουάριος 17, 2020 - 12:54
2 σχόλια

«Η γνώση τα καταλύει όλα»

Μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μια προτροπή από την κοινή μας φίλη Βάλια Μαυραϊδοπούλου ήταν οι αφορμές για να γνωρίσουμε τον Τίμο Δαγρέ, έναν νεαρό γιατρό γέννημα - θρέμμα της Τρίπολης, ο οποίος διαπρέπει στη Γερμανία στον τομέα της γυναικολογικής ογκλογίας στον οποίον εξειδικεύεται. Έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, με χιούμορ, ο οποίος ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα τα 35, είναι αναπληρωτής διευθυντής στο Marien Hosrital Witten στη Ρηνανία - Βεστφαλία και μάλιστα εξειδικεύεται σε μια νέα μέθοδο μη επεμβατικής χειρουργικής για την αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Τίμος Δαγρές αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και ήρθε στα γραφεία μας. Είχαμε μια πολύ κατατοπιστική και όμορφη κουβέντα για όλα: Για τις εξελίξεις στη γυναικολογική ογκολογία, για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γιατρός όταν πηγαίνει στο εξωτερικό για να εξειδικευτεί, για τις ελληνικές ιατρικές σχολές, για την Τρίπολη και για το γεγονός ότι η γνώση τα καταλύει όλα, τελικά.

Τον ρωτήσαμε πώς αποφάσισε να φύγει, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην ιατρική του ΕΚΠΑ, για τη Γερμανία και μας απάντησε: «Μετά τις σπουδές στο ΕΚΠΑ, μια παρέα τεσσάρων φίλων και πήγαμε Γερμανία με έναν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, για την ειδικότητα. Η γυναικολογική ογκολογία είναι μία από τις τρεις ειδικότητες της γυναικολογικής - μαιευτικής. Στη Γερμανία διαρκεί πέντε χρόνια η ειδικότητα και τρία χρόνια η εξειδίκευση».

«Το 2010, όταν τελείωσα τις σπουδές μου, ήταν απίστευτα μεγάλο το πρόβλημα για τα παιδιά που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο για την ειδικότητα, καθώς η λίστα αναμονής ήταν μεγάλη. Όταν ένας έτοιμος γιατρός περιμένει πολλά χρόνια για να λάβει ειδικότητα, ''χανεται''. Τώρα πια, ευτυχώς, η αναμονή έχει μειωθεί», μας λέει.

Τον ρωτάμε για τη Sonata, τη μη επεμβατική μέθοδο στην οποία έχει εξειδικευτεί: «Η μέθοδος Sonata είναι μια μη επεμβατική μέθοδος αφαίρεσης ινομυωμάτων η οποία βρίσκεται πέντε χρόνια στο προσκήνιο. Αφορά στα ινομυώματα, που είναι καλοήθεις όγκοι και πλήττουν το 25% των γυναικών. Ανάλογα με τη θέση τους, και το μέγεθός τους, προκαλούν κοιλιακά άλγη και αιμορραγίες στις γυναίκες. Η Sonata βασίζεται στην ιδέα μιας Αμερικανίδας γιατρού. Με τη μέθοδο αυτή, εισάγεται διατραχηλικά ο υπέρηχος, βλέπουμε το ινομύωμα και ταυτόχρονα καυτηριάζουμε το ινομύωμα. Σε μία συνεδρία θεραπεύεις πολλά ινομυώματα. Απευθύνεται σε ασθενείς λίγο ευτραφείς και high risk. Μετά τον καυτηριασμό, το ινομύωμα μειώνεται σε όγκο και απομακρύνεται με την έμμηνο ρύση»..Η Sonata είναι ιδέα που είχα ακούσει από έναν συνάδελφο σε ένα συνέδριο, ο οποίος ήταν από τις ΗΠΑ, και τη μετέφερα στην κλινική. Είναι ακριβή μέθοδος, αλλά δεν παίζει ρόλο στη Γερμανία διότι ο ασθενής δεν πληρώνει.

Τι έχει να μας πει για τα νέα παιδιά που τελειώνουν το πανεπιστήμιο στη χώρα μας και ονειρεύονται να βρεθούν μπροστά στις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο; «Τα παιδιά των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν απίστευτη ποιότητα και ειδικά στη θεωρητική βάση, τα παιδιά του εξωτερικού εκπαιδεύονται περισσότερο στην πρακτική. Οι νέοι γιατροί έχουν επιλογές, έχουν πέσει οι λίστες αναμονής, και μετά το τέλος ειδικότητας αν το επιθυμούν, μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχει, βέβαια πάντα το θέμα της γλώσσας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως και η μοναξιά».Εγώ ήμουν τυχερός γιατί ξεκινήσαμε με την παρέα που ήμασταν μαζί στο πανεπιστήμιο, αλλιώς δεν θα τα είχα καταφέρει. Το βασικό είναι να υπάρχει μεράκι. Έναν γιατρό δεν μπορεί να τον σταματήσει κάτι. Η γνώση τα καταλύει όλα.

Η σχέση του με την Τρίπολη, στενότατη. Εδώ έχει την οικογένειά του, τους φίλους του: «Είμαι γέννημα - θρέμμα Τριπολίτης, τελείωσα το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Πάντοτε επισκέπτομαι την Τρίπολη, έχω την οικογένειά μου εδώ. Θεωρώ ότι έχει μεγάλες ικανότητες εξέλιξης η πόλη και στον τομέα της Υγείας. Περνάω φανταστικά όταν έρχομαι!», μας λέει.

Επίσης, όταν τον ρωτάμε αν θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, μας απαντά ότι ακόμα δεν του έχει μπει αυτό το μικρόβιο.

Τέλος, μας είπε λίγα λόγια για την εκπαίδευση που ακολουθεί ένας γιατρός στη Γερμανία, αλλά και για την απόλυτη εξειδίκευση που υπάρχει στα ογκολογικά κέντρα της χώρας: «Είναι κυκλική η εκπαίδευση. Οι ειδικευόμενοι έρχονται όλοι μαζί στα χειρουργεία, που είναι μειωμένης δυσκολίας. Έτσι εκπαιδεύτηκα κι εγώ. Στα χειρουργεία παρών πρέπει να είναι εξειδικευμένος ογκολόγος, ο δεύτερος να είναι εκπαιδευόμενος. Υπάρχουν επίσημη λίστα και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Επίσης, κάθε δύο χρόνια μάς ελέγχει το γερμανικό κράτος, από το χειρουργείο ως την κλινική αν έχουν γραφτεί σωστά τα φάρμακα, για να πάρουμε την άδεια και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ο ασθενής έρχεται από τον γιατρό του στο κατάλληλο για την περίπτωσή του κέντρο, με την κάρτα υγείας του. Οι γιατροί έξω συνήθως δεν χειρουργούν, στέλνουν τους ασθενείς στα ογκολογικά κέντρα, και όλα παίρνουν όλα τον δρόμο τους με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ο καρκίνος σήμερα είναι πιο ''προσωποποιημένος'', έχουν σημασία οι διαφορετικές εκφάνσεις του όγκου, αυτό που λέμε η βιολογία του όγκου. Ένας ασθενείς, για παράδειγμα, πάρχει περίπτωση να πάρει χημειοθεραπεία για να μικρύνει ο όγκος πριν από το χειρουργείο. Τα πράγματα στη Γερμανία είναι πιο δομημένα», μας λέει.

Οι Έλληνες γιατροί διαπρέπουν στο εξωτερικό διότι τούς δίνεται ο χώρος να διαπρέψουν. Και φυσικά δεν υπάρχει αυτό το ''είσαι Έλληνας, Σουηδός, Πορτογάλος''... Αυτός που έχει γνώση, θα προχωρήσει.

 

 

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη με τον Τίμο Δαγρέ


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.