Μακελειό

Μακελειό

Δεκέμβριος 15, 2019 - 11:34
9 σχόλια

Οι περισσότεροι που ξεσηκώθηκαν με την επιχορήγηση φυλλάδων με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ανάμεσά τους το «Μακελειό» και την «Ελεύθερη Ώρα», γνωστές εφημερίδες για την... εγκυρότητα, και την παρουσίαση ως γεγονότων παραποιημένων λόγων του γέροντα Παΐσιου, και όχι μόνο, που προσβάλλουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία έτσι κι αλλιώς, στάθηκαν στο γεγονός ότι αυτά τα έντυπα κάνουν ανοικτά διακρίσεις εις βάρος κοινωνικών ομάδων και προάγουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα λοιπά.

Και πολύ σωστά. Μια χώρα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, μια χώρα όπου ο μέσος όρος των δεκαπεντάχρονων έχει τις ικανότητες ενός παιδιού 12 ετών στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του PISA, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύει τον ορθό λόγο, την αντικειμενικότητα στην κάλυψη των γεγονότων και τη διάχυση της πληροφορίας μέσω εντύπων που, αν μη τι άλλο, γράφουν σωστά ελληνικά.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράμετρος. Η απλή ερώτηση: γιατί πρέπει σώνει και ντε να επιχορηγούνται οι εφημερίδες; Θεωρητικά, ο Τύπος υπόκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Όταν το χρήμα πάει κι έρχεται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, από την κυβέρνηση στις τσέπες των εκδοτών, με έναν ή με 200 εργαζομένους, δεν σημαίνει ότι κάτι πρέπει να επιστραφεί στην εκάστοτε κυβέρνηση;..

Τι θέλετε, δηλαδή; Να κατηγορηθούν οι εκδότες για αχαριστία;

Θα πείτε, και δικαίως: Τα έντυπα έχουν χρώμα στην Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο το κίτρινο, όπως οι εφημερίδες που προανέφερα. Είναι και το μπλε, το ροζ, το πράσινο. Πονεμένη ιστορία. Από την άλλη, εφόσον το κράτος επιχορηγεί επιχειρήσεις, και οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις, πώς είναι δυνατόν να τις εξαιρέσει από τη μοιρασιά;

Είναι προτιμότερο να χρηματοδοτούνται οι εφημερίδες φανερά, παρά κρυφά, μέσω άλλων διαύλων. Όπως και τα κόμματα. Η άποψη που κυριαρχεί στη χώρα μας αυτή είναι. Και αυτό που προσπαθούμε να προλάβουμε ως κράτος, είναι το «κάτω από το τραπέζι», το παράνομο.

Οπότε, ας τα παίρνουν φανερά.

Η κυβέρνηση ορθώς ανακάλεσε την υπουργική απόφαση που η ίδια υπέγραψε και που είχε την εξής διαφορά με την απόφαση του Ιουνίου του 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία όριζε ότι: σα κριτήρια επιλογής των εφημερίδων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται έντυπα βορβορώδη όπως το Μακελειό, ή απλώς ανύπαρκτα) είχαν τεθεί οι όροι:  1. Η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 2. Η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις. 3. Οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας.
4. Ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Αν η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, αν η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 5. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή. 6. να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Όλα τα παραπάνω, η σημερινή κυβέρνηση «τα ξέχασε». Και για να φθάσει στην ανάκληση προηγήθηκε κατακραυγή.

Και αν το «Μακελειό» πολλοί εμίσησαν, το «ζεστό χρήμα» δεν το μίσησε κανείς. Και ζεστό χρήμα στην Ελλάδα είναι μόνο το δημόσιο. Από αυτό περιμένουν επιχειρηματικοί όμιλοι να επιβιώσουν μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών που αφήνουν στο τέλος μισά έργα στον πολίτη και το Δημόσιο υπερχρεωμένο.

Κακά τα ψέματα: αν αφήσει το κράτος τις εφημερίδες χωρίς χρηματοδότηση πώς θα επιβιώσουν;

Αλλά από την άλλη: Πόσο ελεύθερη είναι η αγορά όταν επιχορηγείται;

Στη φωτογραφία: Οι «αποκαλύψεις» ενός ουρολόγου για τα «πρόσόντα» του Ερντογάν, λέει το «Μακελειό», τονώνουν το εθνικό ας φρόνημα.

Και μη χειρότερα.

Γαλανιάδη Εύα


9 Σχόλια

Γιατι κ. Γαλανιαδη μου; Οι εφημεριδες που γραφουν μισες αληθειες, που παραποιουν γεγονοτα κ χειραγωγουν την κοινη γνωμη, που προβαλουν ως φυσιολογικο το παρα φυσην και ως 'Ελληνες' τους λαθρο κλπ κλπ, ειναι καλυτερες απο το Μακελειο; Και ποιος το κρινει αυτο; Ποια εχει τιμωρηθει για τα ψεματα που γραφει; Ποιος εχει βαλει φραγμο στην ανομια των εκδοτων; Ενα πεδιο ανεξελεγκτο κ πολλες φορες επικινδυνο για την κοινωνια κ το εθνος.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ''ΕΓΚΥΡΕΣ΄΄ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΟΠΟΤΙΟΥ http://sxolianews.blogspot.com/2019/12/blog-post_15.html

Έτσι Παύλο γίνεται η φιλελέ αγορά;;; Έτσι πάντως γίνεται σίγουρα η φιλελέ δημοσιογραφία και ας ταίζονται και τα κομμούνια που κατηγορείς κατά τα άλλα. Είναι στάχτη στα μάτια του κορόιδου του λαού που πληρώνει. Τα κομμούνια ταίζονται και από την Μέρκελ μέσω του γερμανικού ΥΠΕΞ και του ινστιτούτου της Ρόζας...

Αναφερθηκατε στο επιπεδο του 15 χρονου παιδιου στην Ελλαδα,Αυτο δεν νομιζω πως εχει να κανει με τον Τυπο αλλα με την παρεχομενη κακιστη παιδεια τοσο στο Δημοτικο οσο και στο Γυμνασιο και Λυκειο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Ζούμε στη περίοδο του μεσοπολέμου. Όπως τότε έτσι & σήμερα η οικονομική κρίση έφερε δραματική μείωση σε ότι μέχρι πρότινος είχε κατακτήσει η κοινωνία μας. Μείωση μισθών, συντάξεων, κράτους πρόνοια, Νοσοκομεία, μείωση των δημοκρατικών θεσμών και της πολυφωνίας, μείωση, μείωση, μείωση. Το μόνο που έχει πάρει φόρα είναι ο Εκφασισμός της κοινωνίας μας & γνωστοί άγνωστοι με τις γραβάτες διαπλεκόμενοι που λυμαίνονται τη χώρα για πολλές δεκαετίες & την χρεοκόπησαν. Το Μακελειό είναι μια μύγα στα χασάπικα μπροστά στο κουκούλωμα των «σοβαρών» ΜΜΕ π.χ. του σκανδάλου Novartis.

STOIXOS. +1

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.