Στα βαθιά νερά της ελληνοτουρκικής κρίσης: Συνέντευξη του Γιώργου Πραχαλιά στο Arcadia Portal

Στα βαθιά νερά της ελληνοτουρκικής κρίσης: Συνέντευξη του Γιώργου Πραχαλιά στο Arcadia Portal

Δεκέμβριος 12, 2019 - 13:15
4 σχόλια

Η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει  προκαλέσει ανησυχία και έχει θέσει σε ετοιμότητα την ελληνική διπλωματική και πολιτική μηχανή. Η τωρινή κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όμως, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Και για να την κατανοήσουμε, οφείλουμε να κοιτάξουμε πίσω.

Πόσο πίσω; Στην Ελληνική Επανάσταση και τις απαρχές της, εδώ, στην Τρίπολη.

Με τον κ. Γιώργο Πραχαλιά συναντηθήκαμε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στο εμβληματικό για την πόλη μας Μεγάλο Καφενείο. Ο κ. Πραχαλιάς, υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής, ως πρώην στρατιωτικός αλλά και ως γεωπολιτικός επιστήμονας, έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μας εξήγησε και τα πολιτικά λάθη που έχουν οδηγήσει στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, το πώς η κατά περίπτωση μικροπολιτική ουσιαστικά ανέτρεψε διπλωματικές επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά και το τι θα μπορούσε η χώρα μας να κάνει σήμερα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί κεκτημένα που μπορεί να χρησιμοποιήσει στα διεθνή δικαστήρια.

Στην αρχή της συνομιλίας μας, μπήκαμε στην καρδιά του θέματος, που δεν είναι άλλη από την εθνική μας ταυτότητα και το γεγονός ότι ακόμα δεν την έχουμε ξεκαθαρίσει: «Η εθνική ταυτότητα δεν είναι κάτι σταθερό, εξελίσσεται διαρκώς στην πορεία του χρόνου. Η χώρα ποτέ δεν ξεκαθάρισε, ήδη από τον Μάιο του 1821, ποια είναι η ταυτότητά της. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μην ξέρουμε αν είμαστε βασιλόφρονες ή βασιλικοί. Αν είμαστε Ελλάς Ελλήνων χριστιανών ή Έλληνες. Και όταν λέμε ''Ελλήνων'', ποιους εννοούμε; Εννοούμε και τους Αρβανίτες, για παράδειγμα; Οι Έλληνες πολίτες που έχουν άλλο θρήσκευμα, δεν είναι Έλληνες; Αυτά τα πράγματα η χώρα μας όχι απλώς δεν τα έλυσε, αλλά τα επέτεινε με άστοχες ενέργειες», λέει ο κ. Πραχαλιάς.

Και ποια η σημασία της Τρίπολης στη συγκρότηση της εθνικής μας ταυτότητας; «Η μητέρα του προβλήματος είναι η Τρίπολη. Τα γεγονότα πριν από την Άλωση της Τριπολιτσάς αλλά και μετά, σφράγισαν την πολιτική ταυτότητα και την πολιτική ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Η ίδρυση και η μετεξέλιξη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, παρά τα προβλήματά της, είναι η αρχή της σύστασης του νεότερου ελληνικού κράτους».

Ο κ. Πραχαλιάς, ο οποίος εξειδικεύεται στη γεωπολιτική πρόγνωση με τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνει: «Ο εθνικός κορμός είναι ιδιότυπος σχηματισμός. Έχουμε ηπειρωτική χώρα, αλλά είμαστε και αρχιπελαγική χώρα. Η Τουρκία μάς κατηγορεί ότι πάμε να φτιάξουμε μια κλειστή λίμνη και εμείς δεν συνειδητοποιούμε  ότι είμαστε μια αρχιπελαγική χώρα. Αυτή τη στιγμή -εγώ εξειδικεύομαι στη γεωπολιτική πρόγνωση με τεχνητή νοημοσύνη-  δεν υπάρχει κανένα προβλεπτικό υπόδειγμα που να μην δείχνει ότι πάμε ολοταχώς για σύρραξη».

Τον ρωτάμε τι ακριβώς ζητεί η Τουρκία: Συνεκμετάλλευση ή συγκυριαρχία; Και υποστηρίζουμε ότι το ένα θα φέρει το άλλο...

«Καθήκον ενός άνδρα που στέκεται στα δημόσια πράγματα, είναι να ενημερώνει, αλλά και να λέει ξεκάθαρα την άποψή του. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, έχουν δύο βασικούς άξονες. Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα, την παράνομη κατοχή της Κύπρου, και το δεύτερο είναι νομικό: κατά την Ελλάδα ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας με βάση την αρχή του διεθνούς δικαίου, με βάση την αρχή της ίσης απόστασης - ίσης  γραμμής. Η Τουρκία  λέει ότι δεν είναι μόνον αυτό, αλλά βάζει στο τραπέζι όλο το Αιγαίο, και θέλει, ακολουθώντας την πολιτική της ευθυδικίας, να τα βρούμε μεταξύ μας. Επί Γ. Παπαδόπουλου του πραξικοπηματία δημιουργήθηκε όλο το πρόβλημα, και το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Για το πολιτικό πρόβλημα συζητάμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ: δικοινοτική ομοσπονδία, με υπέρτερο Σύνταγμα. Για το νομικό θέμα, εμείς ζητάμε να προσδιορίσουμε μόνον υφαλοκρηπίδα, με βάση την ίση απόσταση ίση γραμμή από τις τουρκικές ακτογραμμές και όπου δεν συμφωνούμε, να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία εγείρει και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα. Ο  Παπαδόπουλος το 1973 πήγε να μιλήσει για τα πετρέλαια, και ενώ ο ίδιος είχε καταλύσει το Σύνταγμα της χώρας του, περίμενε να τον σεβαστούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτό για να μην νομίζουν μερικοί ότι οι πραξικοπηματίες ήταν πατριώτες. Ευθύνονται για την Κύπρο, και προκάλεσαν τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Έπρεπε να είχαν εκτελεστεί για εσχάτη προδοσία».

Ο κ. Πραχαλιάς θεωρεί τομή στα ελληνοτουρκικά τη Συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία υπεγράφη το 1999 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Εξαίρει τη σημασία της και την θεωρεί  αντίστοιχη της Συνθήκης της Λωζάννης. «Εκεί συμφωνήσαμε για πρώτη φορά. Η Κύπρος να μπει στην ΕΕ ανεξαρτήτως της επίλυσης του πολιτικού της προβλήματος, ως ολόκληρο κράτος, και συμφωνήσαμε με τους Τούρκους -ο Ερντογάν τότε ήταν πρωθυπουργός και η χώρα του αδύναμη και σε καθεστώς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- αποδέχθηκε και συμφώνησε με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ να επιλύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα, την κατοχή της Κύπρου, από κοινού, με ένα κοινό σχέδιο, που θα ετίθετο δημοψηφισματικά στην κρίση των δύο κοινοτήτων του νησιού. Από το  1999 ως το 2004 η χώρα μας αυτό διαπραγματεύτηκε και τέθηκε στην κρίση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις, Βρετανία και Τουρκία, το αποδέχθηκαν, η Ελλάδα ενώ αυτή το επεδίωξε, τον Μάρτιο του 2004 με την κυβέρνηση της ΝΔ σφύριζε αδιάφορα και έκλεινε το μάτι προς το ''όχι'', επικαλούμενη τον πατριωτισμό».

«Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα συζητούσαν μεταξύ τους και τον Δεκέμβρη του 2004, θα πηγαίναμε  από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα η απόφασή του θα ήταν οριστική και τελεσίδικη. Είναι γνωστό παγκοίνως, ο Κώστας  Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου χαίρουν τόσο μεγάλης εκτίμησης στη διεθνή διπλωματία. Αντιθέτως, ο Κώστας Καραμανλής όχι, ενώ ο κ. Μολυβιάτης σήμερα είναι εξαφανισμένος. Τορπίλισαν τη διαδικασία ειρηνικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από κοινού. Η Ελλάδα τότε ήταν πανίσχυρη, οι δείκτες έτρεχαν, υπήρχε εθνική αυτοπεποίθηση, που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην ειρηνική διαδικασία επίλυσης των διαφορών. Ο Κώστας Καραμανλής συνειδητά τορπίλισε αυτή την προοπτική, με λαϊκίστικη ρητορική περί δήθεν πατριωτισμού. Τα συμφέροντα της χώρας είσαι πατριώτης όταν τα υπηρετείς πιστά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν καταστροφική η πολιτική που συνεχίστηκε, αφού η χώρα δεν εγκατέλειψε μόνο τον οδικό χάρτη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, αλλά εγκατέλειψε τη στρατιωτική δομή που είχε η χώρα, ενώ το 2004 πήρε τα  F-16 Block 52, αεροσκάφη 3ης γενιάς, την ώρα που όλες οι άλλες  χώρες είχαν προχωρήσει σε αγορές εξοπλισμού 4ης γενιάς.

Τίναξε τη χώρα δημοσιονομικά στον αέρα, διέλυσε τον διπλωματικό οδικό χάρτη, διέλυσε το εξοπλιστικό της σύστημα.

Ο κ. Πραχαλιάς δεν παραλείπει να αναφερθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό: «Υπάρχει και ο μύθος του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Θα εξυπηρετούσε τα ρωσικά κοιτάσματα. Εάν εμείς είχαμε κοιτάσματα στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, ο αγωγός δεν θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά; Ο σχεδιασμός για τον αγωγό σταμάτησε με απόφαση της Βουλγαρίας, και του Μπ. Μπορίσοφ, όχι με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Τι θα έπρεπε ή θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα; «Θα έπρεπε να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της. Δύο είναι τα αρμόδια δικαστήρια, η Χάγη και το Δικαστήριο για το Θαλάσσιο Δίκαιο του Αμβούργου. Κατά την άποψή μου, αρμόδιο είναι το δεύτερο για τη δική μας περίπτωση. Αν η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ένα νομικό οπλοστάσιο έναντι της Τουρκίας, είναι ο Νόμος 4001/2011 που ψήφισε αθόρυβα η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Οριοθέτησε τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας. Έχει οριοθετήσει και προσαρμόσει το δίκαιό της, έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία της με το διεθνές δίκαιο. Έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, και είναι αποκλειστικό δικαίωμα μιας  χώρας να ορίσει υφαλοκρηπίδα. Άλλαξε τη σύλληψη της υφαλοκρηπίδας, και από τα ισοβαθή των 200 μέτρων από την ακτή, όπως δίνει δικαίωμα η σύμβαση του Μποντέγκο Μπέι, ορίζει το εξωτερικό όριό της στα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές βάσης που μετράμε τα χωρικά μας ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι πιο ισχυρή από την ΑΟΖ. Από  το καλοκαίρι του 2011 η Ελληνική Δημοκρατία έχει προσαρμόσει τον μεταλλευτικό της κώδικα, έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα στο εξωτερικό όριο των 200 ναυτικών μιλίων, και έτσι οριοθέτησε την αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτό έχει υπέρτερη νομική ισχύ από το να είχαμε οριοθετήσει ΑΟΖ με Αίγυπτο και Λιβύη. Και τα δύο Δικαστήρια δίνουν μεγάλη σημασία στο εθνικό δίκαιο μιας χώρας. Όλα αυτά, είναι νομικές πράξεις που έγιναν επί Γ. Παπανδρέου, και αν δεν τα είχαμε κάνει αυτά, θα χάναμε. Αν εσύ στο εσωτερικό σου δίκαιο δεν τα έχεις κάνει, τι ζητάς; Έχει σημασία, επίσης, να μιλάμε με ονοματεπώνυμο, ποιος έκανε τι».

Ο κ. Πραχαλιάς υποστηρίζει ότι ως χώρα, πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά, πρέπει να πάμε σε ένα νέο Ελσίνκι, υποστηρίζει: «Ό,τι είχαμε πετύχει, μαζί με την Τουρκία, την προσφυγή στη Χάγη, τώρα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να διαπνέεται από ανοικτότητα. Η μεγάλη ευθύνη εδώ είναι. Επίσης, πρέπει να γίνει επαναπροσανατολισμός του αμυντικού δόγματος της χώρας. Η ελληνική πλευρά βγάζει έντονα προς τα έξω πως ό,τι κι αν γίνει, δεν θα πολεμήσει. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει και για τη χώρα αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από τη μια μεριά ο Ακάρ, αποπνέει στιβαρότητα. Από την άλλη ο Αποστολάκης, αν και βατραχάνθρωπος, λέει ότι ''αν πολεμήσουμε θα είμαστε μόνοι μας''. Αδιανόητα πράγματα αυτά».

«Πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του αμυντικού της δόγματος. Να επαναλειτουργήσει το στρατηγικό βάθος της χώρας, Πώς θα πάει να πολεμήσει η χώρα, ας πούμε, νοτίως της Κρήτης, ποιος θα είναι ο σχηματισμός που θα υπερασπιστεί με μάχιμες δυνάμεις; Η αερομεταφερόμενη μεραρχία της Κρήτης; Ποια θα είναι η γενική εφεδρεία του αρχιστρατήγου; Θα πρέπει να είναι η 4η Μεραρχία της Τρίπολης».

Ο κ. Πραχαλιάς επισημαίνει, σε άλλο σημείο της κουβέντας μας, ότι στη χώρα μας πάσχουμε από «μυθιστορία». Και εξηγεί για ποιον λόγο γεωπολιτικά, η Αρκαδία είναι η καρδιά του Μοριά και παίζει σημαντικότατο και στρατηγικό ρόλο σήμερα:

Ο Μοριάς είναι η καρδιά του στρατηγικού βάρους της χώρας. Ο πλούτος από το κέντρο της Πελοποννήσου πρέπει να διοχετεύεται στην Πάτρα και από εκεί να βγαίνει έξω  και πάλι να έρχεται πίσω. Οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί που το έκαναν, έφτιαξαν αυτοκρατορίες.  Η Γεωπολιτική είναι η πολιτική που η ίδια η γη σού λέει να ακολουθήσεις.

Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο μέρη της συνέντευξης του κ. Πραχαλιά για την παραχώρηση των στρατοπέδων στην Περιφέρεια, την ΑΟΖ της Πελοποννήσου και τη σημασία της στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τον σχεδιασμό της Τρίπολης για το 2021.

Ο Γεώργιος Πραχαλιάς έχει υπηρετήσει ως Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού ως Τμηματάρχης Γεωγραφικής Πολιτικής της Διευθύνσεως Γεωγραφικού Σώματος του ΓΕΣ. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα Στρατιωτικά Σχολεία και τις εκπαιδεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του, ενώ είναι διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης (MSc) Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΠΑ, καθώς και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης (MSc) Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ.

 

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

ένας πασόκος με εθνομηδενιστικές θέσεις και απόψεις. ας μας πει για τα ίμια αν τολμάει και πως ο σημίτης είχε ευχαριστήσει τις ΗΠΑ. επίσης η απάντηση του για την κύπρο και την 21η απριλίου άκρως ανιστόρητη. τόσα ξέρει τόσα λέει ως πρώην ... στρατιωτικός (τι άλλο θα διαβάσουμε) δεν έχει ακούσει τίποτα για τις ευθύνες των μαύρου, αβέρωφ, καραμανλή. άλλωστε και αυτοί δημοκράτες ήταν όπως και ίδιος.

και ποιος του είπε ότι οι αρβανίτες δεν ήταν έλληνες? αυτά λέει και ο άλλος της τοπικής του συριζα και γελάει η μισή ελλάδα.

και υπέρ του σχεδίου αναν ο κύριος αυτός. αυτό το σχέδιο που ήθελαν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές και φυσικά αρνήθηκε να υποκύψει ο κυπριακός ελληνισμός. τι άλλο να γράψω ...

@13:47 για εξήγησε μου γιατί είμαι χαζός: Ποιες είναι οι εθνομηδενιστικές του θέσεις στην ανωτέρω συνέντευξη; Τον κύριο τώρα τον διάβασα, δεν ξέρω άλλες του απόψεις/δηλώσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.