«Ναι» από την Οικονομική Επιτροπή για τις απαλλοτρίωσεις ΣΔΙΤ στην Αρκαδία (pics,vid)

«Ναι» από την Οικονομική Επιτροπή για τις απαλλοτρίωσεις ΣΔΙΤ στην Αρκαδία (pics,vid)

Δεκέμβριος 06, 2019 - 13:41
4 σχόλια

Ψηφίστηκαν παρά τις διαμαρτυρίες κατά πλειοψηφία οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην Παλαιόχουνη

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με θέμα την πολύπαθη υπόθεση των απαλλοτριώσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να προχωρήσει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Παρών ήταν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σταύρος Αργειτάκος, αλλά και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Γ. Λαγός. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Λαμπρόπουλος ζήτησε από όλους να είναι σύντομοι, ενώ καλωσόρισε στην αίθουσα τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες οι οποίοι ήταν παρόντες.

Η κυρία Νικολάκου λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι το ΠεΣυ έχει κάνει σαφές ότι η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή να λάβει απόφαση για τις απαλλοτριώσεις δεν συνάδει με τον δημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας τον νόμο αντισυνταγματικό.

Δεύτερον, έθεσε το νομικό ζήτημα, καθώς έχει ήδη γίνει κήρυξη των απαλλοτριώσεων. «Οι δύο αποφάσεις 146 και 147 που ακυρώθηκαν για τυπικούς και μόνο λόγους δεν συνάδουν αυτόματα άρση της κήρυξης. Η απόφαση δεν θα είναι νόμιμη.»

Και πρόσθεσε: «Αυτό το έργο πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, αυτό το έργο είχε ένα όπλο, τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι αν το θέμα των απαλλοτριώσεων ψηφιστεί εδώ, το έργο πηγαίνει σε επισφάλεια. Η παράταξή μας θα την προσβάλλει την απόφαση, αν ληφθεί θα πάμε σε μια καθυστέρηση, ενώ  υπάρχει πιθανότητα η ΤΕΡΝΑ να αρχίσει να ζητεί σταλίες, επειδή καθυστερεί το έργο».

 Η παράταξη του Νίκα και του Τατούλη θέλουν να γίνει το έργο, αλλά με εισήγηση που θα έχει νομιμότητα, γιατί αποδείχθηκε η εισήγηση που φέρατε ότι δεν είχε νομιμότητα, υπάρχει επισφάλεια.

«Η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι αρμόδια για να αποφασίσει άρση ενδίκων μέσων. Όλες οι πρωτοβουλίες πάσχουν νομιμότητας, καθυστερούν το έργο και η απόφαση αυτή θα φέρει πολυπλοκότητα. Το θέμα να έρθει στο ΠεΣυ, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί τη μοναδική νόμιμη λύση για την Πελοπόννησο.»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση, και μάλιστα έκανε λόγο για εξευτελισμό της Περιφέρειας σε σχέση με τα απορρίμματα: «Μπορεί να υπάρχει διαφορετικότητα των απόψεων και των τύπων, είναι βέβαιον ότι κάποτε οι κουβέντες πρέπει να τελειώσουν».

«Έχουμε πρόβλημα μέχρι εξευτελισμού ως περιφέρεια. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλο καλοκαίρι μέσα στα σκουπίδια. Τα λόγια περίσσεψαν. Δεν αντέχει η περιφέρειά μας 200.000 τόνους σκουπίδια κάθε χρόνο. Δεν μπορεί οι δήμαρχοι να είναι όμηροι. Είμαστε όμηροι κάθε μέρα και είμαστε στα δικαστήρια. Κι εγώ είμαι στα δικαστήρια. Πρόστιμα, με τον εξευτελισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.»

 Αναγνωρίζω ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έκανε αγώνα. Έχουμε 68,5 εκατ. ευρώ, όλες οι εγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένα κεκτημένο και πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν για αυτό. Κανένας, με εμένα πρώτον, δεν θα καρπωθεί αυτές τις προσπάθειες.

Θέλω να παρακαλέσω να είμαστε μαζί, σε μια προσπάθεια που θα ωφελήσει τον τόπο.

«Όλοι μαζί να παλέψουμε προβλήματα επί της ουσίας, όπως σταθμούς μεταφόρτωσης, το κλείσιμο των χωματερών. Ας μην ανοίξουμε ιστορία προσφυγών και προβλημάτων. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», είπε, τέλος, ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Πετράκος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», είπε: «Απολύτως λογικό και σωστό αυτό που ετέθη, η παράταξή μας το έχει θέσει. Πρέπει η μοναδική απόφαση που θα ληφθεί εδώ, να είναι η παραπομπή του θέματος στο ΠεΣυ διότι ο νόμος σας το επιτρέπει, καθότι ούτε η αρμοδιότητα της κήρυξης απαλλοτριώσεων έχει φύγει από το ΠεΣυ αλλά και η Οικονομική Επιτροπή δικαιούται να παραπέμπει θέματα στο ΠεΣυ».

 Έχουμε μια ουσιώδη διαφορά με την κυρία Νικολάκου: Είμαστε ριζικά αντίθετοι και με την ουσία του έργου. Η δήθεν ανάδοχος έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος.

Ο κ. Γόντικας, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε: «Είναι αδιάφορο ποιο όργανο θα ολοκληρώσει το αντι-οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Να πάρει απόφαση ενάντια στις απαλλοτριώσεις, για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ο κ. Μποζίκης από την παράταξη του κ. Γιώργου Δέδε «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» ανακοίνωσε ότι η παράταξή του απέχει: «Στα θέματα που αφορούν στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ηθικά και πολιτικά δεσμεύομαι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μας από τη σχετική πρόσφατη απόφαση του ΠεΣυ. Το θέμα να μην συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή αλλά στην ολομέλειά του. Θα απέχω από τη συζήτηση και ψηφοφορία, και αυτό το καταθέτω στο προεδρείο».

Ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη του κ. Μπουντρούκα «Πελοποννησιακή Συμμαχία» δήλωσε: «Είμαστε υπέρ των απαλλοτριώσεων, αλλά και της ανάθεσης των αποφάσεων στο ΠεΣυ. Γι’ αυτό απέχω».

Κατόπιν, με πρωτοβουλία της Ντίνας Νικολάκου, και μετά τη διατύπωση του αιτήματος όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας να παραπεμφθεί το θέμα στο ΠεΣυ, κλήθηκε ο περιφερειάρχης εκ νέου στην αίθουσα, και η πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αναφερόμενη στα όσα είχε πει ο κ. Νίκας νωρίτερα, είπε: «Πρώτη φορά το άκουσα τόσο καθαρά, σέβεται απόψεις μειοψηφιών. Όλοι αυτοί ζητούν να έρθει το θέμα στο ΠεΣυ το γρηγορότερο. Να ακούσουμε την άποψή του, είναι αυτονόητο πως το να πάμε πέντε ημέρες μετά και να ικανοποιήσουμε το αίτημα όλων των μειοψηφιών».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Σταύρος Αργειτάκος, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, μετέφερε στην Οικονομική Επιτροπή την αγωνία των δημάρχων: «Είμαι εδώ για να μεταφέρω το άγχος, την αγωνία των δημάρχων. Καλοκαίρι δεν αντέχει κανένας Δήμος της Περιφέρειας. Αν προχωρήσουμε σήμερα, μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 θα υπάρχει εγκατάσταση του εργοστασίου. Ο ΦΟΔΣΑ έχει μεγάλα δικαστικά έξοδα για δημάρχους και πρώην προέδρους. Όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε, από τον Ιούνιο του 2018 που δεν υπεγράφη η σύμβαση, είμαστε έτοιμοι σε όλα. Όλα τα τυπικά προβλήματα έχουν προκύψει από την Περιφέρεια. Παρακαλώ να μην χάσουμε άλλον χρόνο».

Ο κ. Πετράκος λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο είπε: «Σέβομαι και τιμώ όλους τους νέους δημάρχους, δεν τιμώ όμως τους παλιούς αυτοδιοικητικούς που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να λυθεί το θέμα. Εκπλήσσομαι με τον κ. περιφερειάρχη που ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν αντίθετος με το σχέδιο Τατούλη, σήμερα τιμά το έργο της παράταξης Τατούλη. Εμείς κωλοτούμπες δεν συνηθίζουμε να κάνουμε. Η επιλογή αυτή είναι καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον. Η απόφασή σας θα σας συνδέσει με μία από τις μελανότερες σελίδες της αυτοδιοίκησης και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

 Να μην συνεχίσετε να στηρίζετε την απόφαση να αρπάξει τα χωράφια των ανθρώπων η ΤΕΡΝΑ.

Κατόπιν, ο κ. Πετράκος ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξής του.

Ο κ. Γόντικας κατήγγειλε την απόλυτη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Τατούλη, έκανε λόγο για περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα, ενώ την παράταξη Τατούλη τη χαρακτήρισε σύμπραξη ΠαΣοΚ – ΝΔ, που με απόλυτη αδιαφάνεια κα μεθοδεύσεις, διαμόρφωσε τη ΣΔΙΤ, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη για τα πλαστά συμβόλαια.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κυρία Κουτουζή, νομικός και εκπρόσωπος των κατοίκων στην Παλαιόχουνη, η οποία είπε: «Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έργα των Δήμων για να κάνουν διαχείριση απορριμμάτων. Κατ’ επίφαση νομιμότητα έχει το έργο ΣΔΙΤ. Οι δύο κηρύξεις των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων έχουν ακυρωθεί. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή τις προσέβαλε στο ΣτΕ. Στη νέα κήρυξη υπάρχει πράξη τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης. Αυτό έγινε προσπάθεια να περάσει αθόρυβα». Ακολούθως, αναφέρθηκε στη χωροθέτηση του έργου στον ποταμό Ευρώτα, λέγοντας ότι η περιοχή ήταν χαρακτηρισμένη Natura στον Δήμο Ευρώτα, όπου τίθεται θέμα προστασίας ύδατος, καθώς περνούν από εκεί εκατομμύρια κυβικά νερού. «Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς επελέγη αυτή η θέση. Πρόκειται για το νερό 40.000 ανθρώπων».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Τρυφωνόπουλος, αντιδήμαρχος Γορτυνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από το εξωτερικό και ζήτησε να γίνει άμεσα το έργο εκεί που έχει χωροθετηθεί, αντιμετωπίζοντας πάντως αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λακωνίας, οι οποίοι τον εγκάλεσαν, και, απευθυνόμενοι στον ίδιο, του επεσήμαναν ότι τα σκουπίδια θα υποβαθμίσουν τον τόπο τους.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός είπε «ναι» στο έργο, υποστηρίζοντας τη ΣΔΙΤ, επεσήμανε ότι δημοκρατικά η βούληση των πολιτών είναι να γίνει η ΣΔΙΤ. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην ΝτίναΝικολάκου, ρώτησε: «Πριν από δύο μήνες, η παράταξη Τατούλη καταψήφισε τη ΣΔΙΤ στο ΠεΣυ. Σήμερα ζητεί να ξαναπάει το θέμα στο ΠεΣυ. Τι θα αλλάξει τώρα; Οφείλετε να σεβαστείτε αυτό το 34% των πολιτών που εκπροσωπείτε. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Δέδε. Και η παράταξη του κ. Μπουντρούκα έλεγε ναι στο ΣΔΙΤ. Να παλέψουμε για τροποποιήσεις, αλλά η Πελοπόννησος είναι βρώμικη».

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης επίσης μετέφερε την αγωνία των δημάρχων, λέγοντας: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την ίδια άποψη όταν κάθεσαι σε καρέκλα και ο άλλος σε ηλεκτρική καρέκλα. Λύστε το θέμα το νομικό και να τελειώσετε με το θέμα των σκουπιδιών».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας επεσήμανε, από την πλευρά του: «Θα υπάρχουν διαφορές, και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Δεν φαίνεται ότι και όσοι είναι εναντίον της πρότασης να έχουν να προτείνουν κάτι από κοινού. Μπορεί η λύση αυτή να έχει αρκετά ελαττώματα, αλλά αν καθυστερήσουμε θα γίνουμε ακόμη μεγαλύτερος σκουπιδότοπος. Να προχωρήσετε το έργο το ταχύτερο δυνατόν».

Κάτοικος της περιοχής της Καλλιρρόης έκανε λόγο για τη μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής και για άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν, προκειμένου να γίνει νέα χωροθέτηση. «Γιατί συμβάλλετε στις κομπίνες της προηγούμενης διοίκησης; Και ο αντιδήμαρχος της Γορτυνίας λέει ναι, να γίνει στην Καλλιρρόη. Και τι τον νοιάζει αυτόν; Αυτός είναι σπίτι του…».

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου, απαντώντας στα περί συναίνεσης που είπε νωρίτερα ο κ. Νίκας ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή, κατηγορώντας τον κ. Νίκα για προσχηματική συναίνεση : «Ο κ. περιφερειάρχης πέταξε το γάντι της συναίνεσης. Εμείς το σηκώσαμε αμέσως.  Η συναίνεση ήταν προσχηματική. Αν την ήθελε, ήταν θέμα 5 ημερών να πάει το θέμα στο ΠεΣυ, όπως έχει ζητήσει η μειοψηφία. Ως προς τις ερωτήσεις για το θέμα που δεν ψήφισε. Η εισήγηση που φέρατε, έπασχε νομικά και η εισήγηση σήμερα είναι διαφορετική από την πρώτη. Και τότε είχαμε ζητήσει μία εβδομάδα και δεν μας δόθηκε. Από τη μία λέτε εμείς κυβερνάμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε και από την άλλη δεν αλλάζουμε την απόφαση. Δεν έχετε άλλη πρόταση, δεν έχετε άλλη λύση, είστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Πολιτική ηττοπάθειας, προσχηματικής συναίνεσης, δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός στην ψήφο στις εκλογές. Δεν σας ψήφισαν για να κυβερνάτε μόνοι σας. Σας υποχρεώνει η ψήφος των πολιτών να συνδιοικήσετε, να συνεννοηθείτε, να συμφωνήσετε. Ο Νίκας είπε αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Τι σημαίνει αυτό; Το έργο έχει νομιμότητα. Δεν είναι φράση που συνάδει με έναν περιφερειάρχη που έχει ίσο αριθμό εδρών με τη μείζονα μειοψηφία. Είναι παράβαση καθήκοντος για όποιον αγνοεί εντελώς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Τον κ. Νίκα τον σεβόμαστε, αλλά και εμάς μας επέλεξαν οι πολίτες. Δεν απευθύνεται σε διορισμένο όργανο, αλλά σε αιρετό».

Οι σημερινές αποφάσεις δεσμεύουν τις απαλλοτριώσεις. Δεν είναι διαδικαστικές.

Τέλος, έκανε λόγο ακόμα και για αλλαγή αναδόχου του έργου, καθώς εφόσον η παράταξη Τατούλη προσβάλλει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κάτι που έχει ήδη ανακοινώσει η «Νέα Πελοπόννησος», θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Θα σκεφτεί ένας πονηρός: Γιατί καθυστερεί το έργο; Μήπως αλλάξει ο ανάδοχος;

«Καλούμε για ύστατη φορά την περιφερειακή αρχή να σεβαστεί τους θεσμούς. Στο αμόνι του ΠεΣυ θα δώσει μάχη η περιφερειακή αρχή, στο συλλογικό όργανο, όχι εκ του ασφαλούς στην Οικονομική Επιτροπή», είπε, τέλος, η κυρία Νικολάκου και αναφέρθηκε ρητά στην πρόθεση της «Νέας Πελοποννήσου» να προσβάλλει την όποια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής: «Θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει ο Νόμος η απόφαση που θα πάρετε σήμερα να μην ισχύει».

Με την παράταξη Τατούλη να απέχει, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι απαλλοτριώσεις για την Αρκαδία.

Παράλληλα, πολίτες από τη Λακωνία κρατώντας πανό διαμαρτυρήθηκαν για το σκουπιδοεργοστάσιο και έλαβαν τον λόγο δύο εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Οι δύο εκπρόσωποι είπαν ότι είναι υπέρ της επίλυσης και της διαχείρισης του έργου, και έκαναν έκκληση να σκεφτεί καλά η Επιτροπή προτού λάβει τις αποφάσεις.

 Εμείς έχουμε διαλέξει στρατόπεδο. Διαλέξτε κι εσείς.

Ακολουθεί βίντεο

Video: 

ArcadiaPortal.gr «Ναι» από την Οικονομική Επιτροπή για τις Aπαλλοτρίωσεις ΣΔΙΤ στην Αρκαδία


4 Σχόλια

Μιλάνε για τήρηση της νομιμότητας και οι έχοντες βασικό αξεσουάρ τα ροπαλάκια. Καταγράφεται.

ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ.

Αυτοί που ανεβαζουν τέτοια πανό να μας πουν που μένουν να τους τα στείλουμε σπίτι τους.

Αυτοί που ανεβαζουν τέτοια πανό να μας πουν που μένουν να τους τα στείλουμε σπίτι τους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.