Νίκας: Η απλή αναλογική είναι για τον Παράδεισο, όχι για τις κοινωνίες μας

Νίκας: Η απλή αναλογική είναι για τον Παράδεισο, όχι για τις κοινωνίες μας

Νοέμβριος 20, 2019 - 19:37
5 σχόλια

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου συζητήθηκαν οι αλλαγές του «Κλεισθένη», την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση προέκυψε επειδή η αρμοδιότητα για να ληφθεί απόφαση για τις απαλλοτριώσεις που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο περνούν, με τροπολογία, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να «περάσουν«, αφού εκεί υπάρχει πλειοψηφία. Σημειωτέον ότι το ΠεΣυ έχει καταψηφίσει τις απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Δέδες κατά την τοποθέτησή του είπε: «Με τις τροπολογίες δεν αφήνεται να δοκιμαστεί στην πράξη ο ‘’Κλεισθένης’’ για να δούμε αν θα λειτουργήσει. Προκαταβολικά στερούμε από τα συμβούλια να επιτελέσουν το έργο που τους ανατίθεται από το Σύνταγμα. Η τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα, εισηγητή της τροπολογίας της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στη Βουλή: ‘’Το μείζον ζήτημα είναι η ανακολουθία που υπάρχει μεταξύ του γεγονότος ότι η συντριπτική νίκη σε όλες τις κάλπες είναι των υποψηφίων της ΝΔ και ο νόμος δεν τους αφήνει να κυβερνήσουν’’. Είναι ένας παροδικός και ευκαιριακός σχεδιασμός, με βάση το δικό μας συμφέρον. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από προηγούμενα συμβούλια, ειπώθηκε και η άποψη ‘’συνταγματολόγοι είστε όλοι’’; Υπάρχει η περίπτωση Λοβέρδου: Ο ίδιος άνθρωπος που είπε όχι στον ‘’Κλεισθένη’’ και στην απλή αναλογική, τοποθετούμενος στη Βουλή για τις τροπολογίες του Θεοδωρικάκου, ως συνταγματολόγος, είπε ότι πρέπει να ξαναδεί η κυβέρνηση τις αλλαγές, διότι, όπως είχε πει, δεν ευσταθούν. Χωρίς να υπάρξουν αποφάσεις εν θερμώ, θα πρέπει να ανακληθούν, ώστε να επανέλθει ο βασικός πυρήνας των διατάξεων του ‘’Κλεισθένη’’».

Ο κ. Γόντικας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ πατάει σε εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε ένα βήμα παραπέρα την αντιλαϊκή διοίκηση». 

Ο κ. Πετράκος υπογράμμισε την αντισυνταγματικότητα των τροπολογιών και δήλωσε ότι η παράταξή του απαιτεί να μην περάσουν οι αρμοδιότητες από το ΠεΣυ Πελοποννήσου στην Οικονομική Επιτροπή και συγκεκριμένα οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις: «Είχαμε μια απόφαση που δεν άρεσε, και είπε η κυβέρνηση, αφού δεν μας αρέσει, εκ των υστέρων, σας παίρνω την αρμοδιότητα», είπε ο κ. Πετράκος, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα και μάλιστα πρωτοφανή. «Ο νόμος αυτός είναι πιο συντηρητικός από τον νόμο της Ένωσης Κέντρου του 1964. Σήμερα, ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος έχουν αρμοδιότητες που τους πήραν με τον δεύτερο γύρο με έναν αντιδημοκρατικό τρόπο.

Η κυρία Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε στην ενισχυμένη πλειοψηφία του προηγούμενου συστήματος, λέγοντας ότι δεν προάγονταν οι φωνές των τοπικών κοινωνιών, επομένως υπήρχε ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Η απλή αναλογική είναι ένα βήμα προς την πραγματική δημοκρατία και οδηγεί σε συνθέσεις που έχουν ανάγκη οι τόποι μας. Ας επιτρέψουμε την ‘’εισβολή’’ της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση θέλει αρετή και τόλμη και όσοι δεν τα διαθέτουν αυτά, ας κουβεντιάζουν για αυτά ήρεμα, απλά και δημοκρατικά. Αυτό θα είναι μια μεγάλη αρχή».

Ο κ. Κάτσαρης είπε: «Εμείς ως ΠεΣυ σε ένα πράγμα πρέπει αν συμφωνήσουμε: Να μην παρθεί καμία απόφαση σοβαρή από την Οικονομική Επιτροπή αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, είπε: «Συζητάμε ένα πολιτικό ζήτημα, όχι ένα αυτοδιοικητικό. Ας αφήσουμε τα περί αυτοδιοίκησης. Η απλή αναλογική έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: έπρεπε ο επικεφαλής να είναι με έμμεση εκλογή. Αυτή την περίεργη απλή αναλογική των δύο γύρων πνέει τα λοίσθια. Υπάρχει ένα ζήτημα, εκείνο της κυβερνησιμότητας. Πού μπορούμε, αλήθεια, να συμφωνήσουμε εμείς εδώ όταν κουβεντιάζουμε για ώρες για συγκεκριμένα ζητήματα; Ως τον Μάιο θα υπάρξει πλήρης αλλαγή και ανατροπή της απλής αναλογικής θα φέρει εκείνος που έχει το πάνω χέρι, που έχει αναδειχθεί κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δίνει την εντύπωση μιας πατερναλιστικής διάθεσης, αλλά αυτό δεν είναι έτσι. Θα κυριαρχήσει ο όρος της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης γιατί αυτός είναι ο σωστός. Στα δικαστήρια θα κριθούν τα ζητήματα της συνταγματικότητας. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση, να υπακούμε στον νόμο. Σε κανένα συλλογικό όργανο. Το θέμα αυτό συνδέεται με την προώθηση της διαδικασίας για τα απορρίμματα και έτσι έχουμε έναν λόγο παραπάνω. Έχουμε περιφερειακά συμβούλια δύο ταχυτήτων: εκείνα που έχουν πλειοψηφία και εκείνα που πρέπει να λειτουργήσουν με την απλή αναλογική. Εγώ που ήμουν ο αντίπαλος της απλής αναλογικής, αυτό το σύστημα που είναι για τον Παράδεισο, όχι για τις κοινωνίες μας, εμείς δεν ανοίξαμε παντού τις πύλες και τις δυνατότητες ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε; Αυτή τη συμπεριφορά δεν είχαμε; Και αυτό το λέω για την παράταξη που είχε την πλειοψηφία και την χρησιμοποίησε επί εννέα χρόνια πώς; Είμαστε με τον νόμο. Θα εφαρμόσουμε στην Οικονομική Επιτροπή αυτό που επιτάσσει ο νόμος».


5 Σχόλια

Ο λαός όμως ψήφισε περιφερειάρχες και δημάρχους, ειδικά στο β' γύρο, γνωρίζοντας ότι ισχύει η απλή αναλογική! Τώρα τι παιχνίδια , του παλιού πολιτικού κατεστημένου, είναι αυτά; Ας μη συνεδριάζουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια καθόλου τοτε.... Ας συνεδριάζουν μόνο οι οικον επιτροπές...

Και οι εκλογές οι ίδιες είναι πολυτέλεια και βλαβερές για την κοινωνική ειρήνη και την επιχειρηματικότητα, κατάλοιπο άλλων εποχών.

Ο Παναγιώτης Νίκας εκλέχθηκε με το εκλογικό σύστημα της κολοβής απλής αναλογικής με την διεξαγωγή δύο γύρων. Αν θυμάστε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου , αλλά και προεκλογικά, η επιχειρηματολογία της Παράταξης του Νίκα, ήταν ότι μπορεί να συνθέσει καλύτερα τις υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις, σε αντίθεση με τον Πέτρο Τατούλη, που εξαιτίας της πολιτικό - ιδεολογικής ιδιοσυγκρασίας του, της έντονης αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Μάλιστα, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ , πίεζε τους ψηφοφόρους της στην κατεύθυνση αυτή, μιας και επικοινωνούσε την σύμπραξη με τη παράταξη του ΔΕΔΕ (ΣΥΡΙΖΑ).

Πολλή δημοκρατία, νέα δημοκρατία. Ένα όνομα σκέτο τρολλαρισμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.