Κυβέρνηση: Γνωρίζουμε πού θα πάμε τους μετανάστες, αλλά... δεν σας λέμε

Κυβέρνηση: Γνωρίζουμε πού θα πάμε τους μετανάστες, αλλά... δεν σας λέμε

Νοέμβριος 20, 2019 - 12:35
1 σχόλια

Όλοι όσοι περιμέναμε να διαφωτιστούμε λίγο παραπάνω από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων το πρωί της Τετάρτης σχετικά με το πού στην ενδοχώρα θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τις δομές των νησιών που έχουν γεμίσει ασφυκτικά... μάταια περιμέναμε.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν πρόσθεσαν κάτι στην πληροφόρηση του κόσμου. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ακιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσε μεν πέντε δράσεις που ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση -με πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μας, τη σύσταση ειδικού φορέα για τα ασυνόδευτα παιδιά- αλλά απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το πού θα στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι που αναμένουν να εξεταστεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει.

Όπως σημείωσε ο κ. Στεφανής, σε 67.000 ανέρχονται οι αιτήσεις ασύλου, όταν μέσα σε τέσσερα χρόνια εξετάστηκαν μόλις 1.600.

Όπως τόνισε ο κ. Στεφανής μέχρι τις αρχές του 2020 στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα μεταφερθούν 5.000 άτομα σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες αλλά και καινούργιες δομές. Ο υφυπουργός συνεχώς επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και γνωρίζει πού θα γίνουν αυτές οι δομές, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε.

Θα αποφύγω να δώσω ποσοστό, αλλά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τηρήσει την αναλογικότητα. Οι νέες δομές έχουμε καθορίσει πού θα γίνουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση των συντακτών, η δομή της Μόριας θα κλείσει, αλλά θα κατασκευαστεί νέα δομή στο νησί χωρητικότητας 5.000+ ατόμων (+40%, είπε ο υφυπουργός), στη Χίο κλείνει επίσης η υπάρχουσα δομή και θα ανοίξει νέα ομοίως για 5.000+ άτομα, στη Σάμο το ίδιο και στην Κω, όπου θα κλείσει η δομή και θα ανοίξει καινούργια για 2.000 άτομα.

Ακόμα, θα ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ και θα μείνουν να δρουν στη χώρα μας μόνον όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αξίζει ίσως να αναφερθεί ότι ο κ. Στεφανής χρησιμοποίησε το ρήμα «στρατωνίζονται», προκαλώντας μηδιάματα στους δημοσιογράφους, καθώς παρουσίαζε τα σχέδια για τις νέες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες -όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για σχολεία και χώρους άθλησης- λέγοντας, στη συνέχεια, ότι χρησιμοποίησε το ρήμα εν τη ρύμη του λόγου και από συνήθεια.

Αναμένεται να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες -όταν ανακοινωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις εγκαταστάσεις των κέντρων φιλοξενίας για τα οποία η κυβέρνηση ξέρει πού θα τα τοποθετήσει αλλά... δεν μας λέει κιόλας.

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.