Αυστηροποιούνται οι ποινές για τον βιασμό ανηλίκων - 2 έτη φυλάκισης για όποιον καθυβρίζει τα θεία

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τον βιασμό ανηλίκων - 2 έτη φυλάκισης για όποιον καθυβρίζει τα θεία

Νοέμβριος 11, 2019 - 20:15
17 σχόλια

Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων στον νέο Ποινικό Κώδικα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται επίσης αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία και τη διακίνηση μεταναστών.

Αναλυτικά οι τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου νόμου ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας:
 
Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Ειδήσεις: 

17 Σχόλια

Το να τιμωρείς αυστηρά για εξύβριση των θείων είναι ότι πιο αναχρονιστικό υπάρχει. Δεν είμαστε μουσουλμανική χώρα που δεν έχει εξελιχθεί καθόλου τους τελευταίους αιώνες. Έχουμε ελευθερία λόγου και έκφρασης, δικαίωμα που είναι συνταγματικό και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προστατεύονται ποινικά τα θεία. Αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω.

Ακούσατε ακούσατε. Το να δικαιολογεί ο Δικαστής την απόφαση του είναι φλυαρία!!! Κύριοι είναι συνταγματικοί επιταγή την οποία τα Δικαστήρια εντέχνως παραμέριζαν μέχρι πρότινος έχοντας κυριολεκτικά αιτιολογίες copy-paste. "Το ζήτησαν οι Εισαγγελείς το ζήτησαν οι δικαστές" --> Ε μα φυσικά αφού οι περισσότεροι βαριούνται να κάνουν την δουλειά και να γράφουν μια σωστή απόφαση. Φοβούνται να μπαίνουν σε σκέψεις για να έχουν αιτιολογία που να ελέγχεται από τα ανώτερα δικαστήρια. Το να γράφουν μια αιτιολογία έχει ως συνέπεια να είναι και πιο προσεκτικοί στην απόδοση δικαιοσύνης.

Εάν δεν δείξεις σεβασμό στην θρησκευτική πεποίθηση του άλλου πως περιμένεις από αυτόν να σεβαστεί την αθεία σου.

Ακριβώς επειδή έχουμε ελευθερία λόγου πρέπει να υπάρχει σεβασμός και να μην βρίζει ο καθένας .Γενικα πρέπει να ποινικοποίηθει η κάθε βρισιά !

@22:45 η ελευθερία λόγου είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το να μην σου θίγω τα θρησκευτικά σου συναισθήματα δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ανθρώπινο δικαίωμα είναι να μην εμποδίζω την θρησκευτική σου λατρεία. Το να βρίζω γενικά τα θεία δεν σε εμποδίζει να πας στην Εκκλησία. Αν σε βρίζω εσένα προσωπικά, είτε βρίζοντας τα θεία είτε χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις, τότε αυτό είναι όντως ποινικό αδίκημα και λέγεται εξύβριση. Αλλά αν δεν το απευθύνω σε συγκεκριμένα πρόσωπα τότε ασκώ μια κατά κάποιο τρόπο δριμεία κριτική στην εκάστοτε θρησκεία. Η κριτική είναι νόμιμη και μέρος της ελευθερίας του λόγου.

@22:31 όχι φίλε. Ιστορικά η ελευθερία λόγου θεσπίστηκε για να λέγονται πράγματα που δεν αρέσουν. Αν επιτρέπονταν μόνο πράγματα που είναι αρεστά, τότε αυτά είναι εξ ορισμού ανεκτά και δεν θα χρειαζόταν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Δεν έχω καμία υποχρέωση να σε σέβομαι (νομικά δεν έχω, ηθικά ναι) αρκεί να μην σε εξυβρίζω εσένα προσωπικά. Έχω κάθε δικαίωμα να λέω την γνώμη για την Χ θρησκεία χρησιμοποιώντας ό,τι λεξιλόγιο γουστάρω. Αν εσύ είσαι ευαίσθητος και δεν αντέχεις κριτική της θρησκείας σου (και εφόσον δεν απευθύνεται επί του προσωπικού σου) τότε ξυδάκι.

@23:51 Κόψε κάτι! Η εξύβριση όπως το έχει χαρακτηριστικά διατυπώσει ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης, τον οποίο είχε μηνύσει η Πρόεδρος του ΑΠ Βασιλική Θάνου, είναι ακατέργαστη αξιολογική κρίση! Το δε Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε υπόθεση που αφορά την Ελλάδα έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός "καραγκιόζης" απευθυνόμενος σε δικαστή αποτελεί αξιολογική κρίση. Από ποινικολόγους γκώσαμε!

Πωπω τώρα κατάλαβα τι παίζεται. Τα αρ. 198 και 199 για την καθύβριση θρησκευμάτων είχαν καταργηθεί με την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το καλοκαίρι. Και οι ΝΔ ως κλασσικοί δεξιοί θέλουν να επαναφέρουν αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό ο οποίος έχει καταργηθεί στον περισσότερο μοντέρνο κόσμο. Γενικά επιδίδονται σε συνεχές κόψε-ράψε των νόμων και υποσκάπτουν τους σκοπούς του νέου νομοθετικού πλαισίου σκεφτόμενοι με όρους παλαιού νομοθετικού πλαισίου οι οποίοι είναι ασύμβατοι. Η αυστηροποίηση ποινών δεν έχει αποτέλεσμα.Όλα χάλια τα κάνουν. 500 τροποποιήσεις το χρόνο σε βασικά νομοθετήματα

Ο νόμος είναι αναχρονιστικός και δεν ταιριάζει με το φιλελεύθερο προφίλ αυτής της κυβέρνησης. Σε ένα φιλελεύθερο κράτος μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου, ειδικά απέναντι στην εκκλησία που απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους καθημερινά. Βήμα προς τα πίσω. Αν κάποιος πιστεύει στην θεότητα του κατσικιού και φτιάξει εκκλησία, δεν θα μπορώ να βρίσω τα κατσίκια; Πάνε καλά αυτοί που τα σκέφτονται;

Ο0:44 σύντροφε προβοκάτορα συνέχισε τα μαθήματα. Ηδη σήμερα φαίνεται πως τραβήχτηκαν αυτιά. Είχαμε τους ζαίους αλλά ξέραμε πως είναι ταγάρια. Με τούτους σφίγγεται το στομάχι μας!

Παύλο οι γνωστές σου Μ@λ@@ες ,ποτέ η Εκκλησία απείλησε το κοσμικό κράτος ;Έχεις ξεκουτιανει ρεεε

Η εκκλησία έχει λόγο παντού στο κράτος. Από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόγραμμα σπουδών σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Αναγκαστικοί εκκλησιασμοί χωρίς συναίνεση γονέων και πολλά άλλα σημαντικότερα που βαριέμαι να σου γράψω. Τα ξέρεις αλλά κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Είπαμε, οι μουσουλμάνοι είναι 800 χρόνια πίσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά με την ορθόδοξη εκκλησία και το κράτος μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.