Αντιδρούν οι καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό νόμο - Πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ

Αντιδρούν οι καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό νόμο - Πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ

Οκτώβριος 19, 2019 - 09:02
6 σχόλια

Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης (15/10) τον αντικαπνιστικό νόμο μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και πλέον αναμένεται το ΦΕΚ και η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα κιόλας το μέτρο, θα αποτελεί νόμο του κράτους, με αποτέλεσμα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους να απαγορεύεται.

Οι πολύ σημαντικές προτάσεις για τον αντικαπνιστικό

Το ΠΑΣΚΕΔΙ βρέθηκε τη Δευτέρα (14/10) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόσκληση, μεταξύ άλλων φορέων, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του αλλά και τα αιτήματα σχετικά με τον αντικαπνιστικό, που ήδη είχαν αποσταλεί με σχετικά υπομνήματα στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δύο υπομνήματα, το ΠΑΣΚΕΔΙ θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο, με στόχο να προβάλει πιθανές ασάφειες και σύγχυση που αναμένεται να προκληθούν στην Εστίαση, με την εφαρμογή του νόμου.

 

Κάλυψη των καταστηματαρχών που τηρούν όλες τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους

Αρχικά, κάθε επιχειρηματίας που συμβαδίζει με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχοντας:

  • Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
  • Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
  • Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
  • Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
  • Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

 

ωστόσο, κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου, χωρίς να γίνει αντιληπτός (γεγονός που είναι πιθανό σε κάθε κατάστημα Εστίασης ή διασκέδασης εν ώρα εργασίας), πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο. Διαφορετικά θεωρούμε άδικο να κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί βεβαρημένος με πρόστιμο, για μια παράβαση που στην ουσία δεν ευθύνεται.

 

Διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη

Επιπλέον, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας που αναμένεται να επιφέρει στον τζίρο των καταστημάτων διασκέδασης η οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση.

 

Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, καθώς και από τα 17 συναπτά χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα στον κλάδο της Εστίασης και της διασκέδασης, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα Εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη).

Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.  

 

Δυνατότητα καταστημάτων να χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων», προσφεύγοντας στο ΣτΕ

Αυτοί είναι οι λόγοι που το ΠΑΣΚΕΔΙ, εκτιμώντας την κατάσταση σε βάθος, θα προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας τη δυνατότητα όσων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης επιθυμούν και ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων». Ίσως και να είναι η μοναδική τους ευκαιρία.

 

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισε να εισηγηθεί και να προτείνει προς όλα τα μέλη του συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνέχεια:

           1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου

           2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)

           3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

 

Όσα μέλη επιθυμούν να ακολουθήσουν τις πιο πάνω διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα για να δηλώσουν συμμετοχή (δείτε ΕΔΩ):

 

  • Συμπλήρωση στοιχείων ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ (εκτύπωση και συμπλήρωση)
  • Συμπλήρωση επιστολής – Εξουσιοδότησης (εκτύπωση - συμπλήρωση - επικύρωση) προς το δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει τις ομαδικές προσφυγές στο ΣτΕ. 

 

Το ΠΑΣΚΕΔΙ καλεί όσα μέλη του θα επιλέξουν να συμπεριληφθούν στην ομαδική προσφυγή να αποστείλουν όλα τα ανωτέρω με mail στο paskedi@paskedi.gr


6 Σχόλια

Είναι τραγικό να ταξιδεύουμε εκτός κ να θεωρούμε δεδομένο ότι δε θα καπνίσουμε κ εδώ Ελλάδα να είμαστε 50χρονια πίσω. Μόνο ένα καφέ στη πόλη τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο καιρό τώρα. Τι να το κάνω άμα δεν έχω τασάκια στα τραπέζια αλλά φέρνουν χάρτινα ποτηράκια ? Και ποιον κοροϊδεύουμε τα φέρνουμε από το σπίτι ?

Επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος στην Ελλάδα. Μπράβο στα λίγα μαγαζιά στην Τρίπολη που τηρούν τον νόμο.

Καλά θα κάνουν να τους βάλουν πρόστιμο εάν καπνίζουν οι πελάτες, γιατί θα καπνίζουν υπο την ανοχή τους. Πρόσφατα είχα πάει Καλαμάτα για καφέ και έβγαλαν έξω (με ευγενικό τρόπο) παρέα 4ων ατόμων που ήθελε να καπνίσει εντός του καταστήματος. Μόλις γίνουν και στους δικούς μας μερικές καταγγελίες και πέσουν μερικές 500άρες, θα βάλουν μυαλό.

Αυτοί οι ανυπόταχτοι που δεν κρατιούνται να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από το 21 ας έχουν κατά νου ότι στην Τουρκία με τον τεκέ, τον ναργιλέ και τα τοιαύτα το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους είναι παρελθόν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Στην προσφυγή ας προσθέσουν πως διαφωνούν επίσης μόνο με την έκδοση αποδείξεων, με την απόδοση ΦΠΑ, με την τήρηση των ορίων έντασης ήχου, με την καταβολή τελών ύδρευσης,, αποχέτευσης και χρήσης δημοτικού χώρου.

διαφωνουν στον αντικαπνιστικο νομο,στο νομο του να κοβουν αποδειξεις ,και μια αποδειξη να "πεταει" απο το ενα τραπεζι στο αλλο,στην ενταση του ηχου,αλλα στο να εχουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ επιπλεων τετραγωνικα μετρα,να εχουν στησει τσαντηρια,επιπλεον τραπεζοκαθησματα,να βγαζουν ρευμα (ενω απαγορευεται) στον εξωτερικο χωρο του καταστηματος συμφωνουν και επαυξανουν !!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.