Εξαρτήσεις

Εξαρτήσεις

Οκτώβριος 09, 2019 - 11:20
4 σχόλια

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αιφνιδίως και χωρίς συζήτηση, η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον εκλέγονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ εκλέγονταν και ήταν, ως τις 19 Σεπτεμβρίου που αιφνιδίως υπεγράφη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άμισθα. Μάλιστα, στις θέσεις αυτές έχουν βρεθεί εξαίρετες προσωπικότητες, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τον σκοπό του Κέντρου, που είναι η θεραπεία και η επανένταξη στην κοινωνία ανθρώπων που μπήκαν στον κόσμο των ουσιών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ υπάγεται έτσι κι αλλιώς στο υπουργείο Υγείας, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς πάντοτε όριζε δύο μέλη στο ΔΣ, ότι ποτέ στα 37 χρόνια που λειτουργεί δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα κάποιο σκάνδαλο μη χρηστής οικονομικής διαχείρισης των 20 εκατ. ευρώ με τα οποία επιχορηγείται κάθε χρόνο -αντιθέτως το ίδιο το Κέντρο παλεύει να αναπτύξει δομές όπου υπάρχει ανάγκη με κάθε δικό του μέσον- είναι αδιανόητη και αδικαιολόγητη η θέση της κυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται στην ανακοίνωσή της: «Εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης». Πόθεν πώς προκύπτει η επείγουσα ανάγκη; Έχει διαπιστωθεί έλλειμμα, παρατυπία ή κακοδιοίκηση;

Γιατί, στο κάτω-κάτω, να αλλάξεις κάτι όταν αυτό λειτουργεί σωστά;

Το ΚΕΘΕΑ πάντοτε είχε χρηστή διοίκηση -κάτι που δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση για άλλες δομές Υγείας, βλέπε «Ερρίκος Ντυνάν». Και η χρηστή διοίκηση εξασφαλιζόταν από τη διαδικασία ορισμού του ΔΣ: Εκλογές και άμισθες θέσεις. Που σημαίνει ότι στο ΔΣ βρίσκονταν άνθρωποι που μπορούσαν να αναμετρηθούν με το βάρος της ευθύνης, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς μισθό.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα μέλη του ΔΣ θα είναι διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό και έμμισθα.

Πεδίον δόξης λαμπρόν διά τους γνωστούς ημετέρους...

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ αναφέρουν: «Η κανονικότητα επιτάσσει οι οργανισμοί να διοικούνται από ένα διορισμένο διοικητικό συμβούλιο από τον εκάστοτε Υπουργό, ο οποίος θα μπορεί να αντικαθιστά κατά ο δοκούν τα μέλη του και να καθορίζει την αμοιβή τους, χωρίς πρόβλεψη οποιασδήποτε διαδικασίας ελέγχου ή προκήρυξης. Αναρωτιόμαστε αν τα παραπάνω θεωρούνται από την κυβέρνηση εχέγγυα χρηστής διαχείρισης. Γιατί από τον κοινωνία μάλλον δεν θεωρούνται».

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι έχει πολλές «εξαρτήσεις». Βάζουμε δικούς μας παντού, ακόμα και σε δομές που λειτουργούν άψογα. Ο κ. Κικίλιας στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η Γενική Συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης». Είναι ολοφάνερο ότι ο υπουργός φάσκει και αντιφάσκει, ότι δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει: Αφαιρεί από τη Γενική Συνέλευση το δικαίωμα να εκλέγει τα μέλη του ΔΣ, αλλά... της δίνει το δικαίωμα να «διαμορφώνει τη στρατηγική του οργανισμού»...

Αντιμέτωπη, πάντα, με τα διορισμένα από την κυβέρνηση και έμμισθα μέλη του ΔΣ.

Επαναλαμβάνουμε: Όταν κάτι δουλεύει σωστά, δεν το αλλάζεις. Επομένως, όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Παρεμπιπτόντως, αν ο υπουργός θέλει να κάνει κάτι που να έχει ουσία για τους πολίτες, ας ξεκινήσει να ανοίγει τις κλειστές Κλινικές στα νοσοκομεία, ώστε να μην πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

4 Σχόλια

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάρω σοβαρά τη γνώμη σου όταν σχολιάσεις τον τζάμπα μάγκα πρώην Υπουργό Υγείας.

Καλά πες ότι αυτή είναι γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εσύ τι είσαι γραφείο τύπου της βλακείας;

Εχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτοδιαχείριση 20.000.000 ευρώ από τον κύκλο προστασίας εξαρτημένων στο πλαίσιο σχέσης στοργής με τους εξαρτημένους από τα κρατικά λεφτά;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.