Κίνδυνος κατάρρευσης του δρόμου Σίταινας - Καστάνιτσας (pics)

Κίνδυνος κατάρρευσης του δρόμου Σίταινας - Καστάνιτσας (pics)

Οκτώβριος 04, 2019 - 11:14
4 σχόλια

«Ανεπάρκεια και ανικανότητα ή εγκληματική αμέλεια;»

Την υψηλή επικινδυνότητα του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τη Σίταινα με την Καστάνιτσα επισημαίνει με μια ιδιαίτερα καυστική επιστολή του «προς κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο» στο Astros News ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας κ. Νίκος Πολυμενάκος. Σύμφωνα με την καταγγελία, και όπως είναι ολοφάνερο από τις φωτογραφίες που την συνοδεύουν, η κατάσταση του επαρχιακού δρόμου αλλά και του δρόμου που συνδέει τις δύο συνοικίες του χωριού είναι τραγική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των χωριών του Πάρνωνα.

Οι απανωτές σφοδρές βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο επαρχιακό δίκτυο όχι μόνο του Πάρνωνα αλλά και ολόκληρης της Αρκαδίας. Έξι χωριά της Βόρειας Κυνουρίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν γρήγορα οι βλάβες.

Ωστόσο, εδώ και οκτώ μήνες τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει.

Ακόμα ένας χειμώνας έρχεται και θα είναι σφοδρός. Η κλιματική αλλαγή «έχει δείξει τα δόντια της» και στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο και παρουσιάζει έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι καθημερινά κινδυνεύουν άνθρωποι που διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία.

Ο κ. Πολυμενάκος επισημαίνει και κάτι ακόμα: Σε λίγες ημέρες είναι η Γιορτή Κατάνου στην Καστάνιτσα. Πολλά τουριστικά λεωφορεία θα διέλθουν από το συγκεκριμένο επικίνδυνο σημείο.

Να συμπληρώσουμε εμείς: Θέλουμε τουρισμό στον Πάρνωνα όλο τον χρόνο, αλλά χωρίς βασικές υποδομές, απολύτως αναγκαίες, τίποτα δεν θα προχωρήσει.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Πολυμενάκου:

Ανεπάρκεια και ανικανότητα ή εγκληματική αμέλεια;

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2019 η Σίταινα (μαζί με άλλες 5 ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 5 Φεβρουαρίου 2019, "ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών και διαχείρισης των συνεπειών".

Σήμερα, και 8 μήνες αργότερα, καμία παρέμβαση των υπευθύνων φορέων και αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει λάβει χώρα για την αποκατάσταση των σοβαρών και επικίνδυνων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο του χωριού μας, τόσο σε τμήματα επί της διερχόμενης επαρχιακής οδού, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου.

Και αν η "λύση" για το εσωτερικό οδικό δίκτυο ήταν η τοποθέτηση λίγων απαγορευτικών κώνων, εξαιτίας του ότι ο δρόμος που συνδέει τις δύο συνοικίες του χωριού, το Γαλατά με το Μαντζανά, έχει υποστεί τέτοια ζημιά που καθιστά τη διέλευση των οχημάτων αδύνατη, στο κεντρικό οδικό δίκτυο του χωριού (επαρχιακή οδός) η διέλευση των οχημάτων συνεχίζει να πραγματοποιείται και παρά την υψηλή επικινδυνότητα σε τρία τουλάχιστον διαφορετικά σημεία.

Από τον επαρχιακό αυτό δρόμο  και τα συγκεκριμένα σημεία περνούν καθημερινά αρκετά ιδιωτικά οχήματα κατοίκων και επισκεπτών των χωριών του Πάρνωνα, τουριστικά λεωφορεία, καθώς και λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας. Επιπλέον στις 26 Οκτωβρίου αρκετά τουριστικά λεωφορεία θα διέλθουν από το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο με προορισμό την Καστάνιτσα για τη Γιορτή του Καστάνου.

Γνωρίζετε αξιότιμοι κύριοι, αρμόδιοι - αναρμόδιοι ότι στα συγκεκριμένα αυτά τμήματα του επαρχιακού δρόμου, που διέρχεται μέσα από το χωριό μας, έχει διαβρωθεί το πρανές του δρόμου και έχει υποσκαφεί το υπέδαφος με αποτέλεσμα να αιωρούνται στην κυριολεξία τμήματα της ασφαλτικής στρώσης;

Θεωρείτε αξιότιμοι κύριοι, αρμόδιοι - αναρμόδιοι τα συγκεκριμένα τμήματα ασφαλή και ακίνδυνα;

Έχετε αναλογιστεί,  αξιότιμοι κύριοι, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, τις τραγικές συνέπειες και τις ενδεχόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών;

Κατανοείτε, αξιότιμοι κύριοι, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, ότι με τις πρώτες βροχές του χειμώνα η επικινδυνότητα στα συγκεκριμένα σημεία θα καθίσταται συνεχώς αυξανόμενη και ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και διαχείρισης των συνεπειών θα πολλαπλασιάζεται;

Και επειδή σε αυτή τη χώρα η αναλγησία και η αναισθησία δεν έχουν όρια, και  αν στην πολιτική η ανεπάρκεια και η ανικανότητα επιβραβεύονται, για την εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία θα πρέπει να ισχύουν και ισχύουν ευθύνες και συνέπειες.

Νίκος Πολυμενάκος

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας

Από το astrosnews.gr


4 Σχόλια

Κε πολυμενακο είναι τρομερό Να μην γνωρίζετε ότι εσείς είστε υπεύθυνος σαν δημοτική αρχή. Να σας ενημερώσω ότι εντός οριων οικισμού.... Ασχετως χαρακτηρισμό της οδού... Υπεύθυνος ο οικείος Δήμος...

Αν δεν φωνάξεις και δεν μιλήσεις τίποτα δεν γίνεται σε αυτό τον τόπο.για αυτό πάρτε το χαμπάρι αν θέλετε τα χωριά σας να έχουν κόσμο πρέπει να τρέξετε οι ίδιοι οι ντόπιοι.μην περιμένετε δήμους και περιφέρειες.εσεις να μεριμνήσετε για το καλό του τόπου σας.αλλιως θα μείνετε τρεις και ο κούκος.

Τί;;; Δεν πρόλαβε να τον φτιάξει ο Πέτρος και ο Βαγγέλας με τον "κυνηγό ταλέντων"; Κρίμα , έπρεπε να κάτσουν καμιά 15αριά χρόνια πάνω για να κάνουν έργο...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.