Περδικόβρυση (pics)

Περδικόβρυση (pics)

Σεπτέμβριος 14, 2019 - 21:10
4 σχόλια

Σαν μια χαρούμενη εκδρομή έμοιαζε η πρόσφατη επίσκεψή μας στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Περδικόβρυση, που έγινε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παναγιώτη Γεράσιμου Κυριαζή (σύζυγο Καλλιόπης Σιαβελή), κατά το ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στον παραπάνω Ιερό Ναό. Συνάμα με το παραπάνω γεγονός, οι φυσικές ομορφιές του ίδιου του χωριού και η «φιλοξενία μας» εκεί, κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Ανακαινισμένα σπίτια, καινούργιες κεραμοσκεπές, προσεγμένη τοιχοποιία, ασβεστωμένες και νοικοκυρεμένες αυλές, πνιγμένες στο πράσινο και τα λουλούδια. Όλη αυτή η τάξη και καθαριότητα, αποδεικνύει την ποιότητα του χαρακτήρα των κατοίκων, ντόπιων και απόδημων, καθώς την νοσταλγία και την αγάπη για τον τόπο τους.

Ο καφές  και το φαγητό κάτω απ΄ τον σκιερό πλάτανο στην πλατεία του χωριού, ξεκούρασαν το σώμα, ζωήρεψαν τη σκέψη και αποτέλεσαν ευκαιρία για περισυλλογή.

Ευθύς, ήρθαν στο νου οι αναφορές των γονιών μας για την Περδικόβρυση, ένα απ΄τα γειτονικά μας χωριά, που το συνέδεε ο παλιός ημιονικός δρόμος, που οδηγούσε στις «Κορύτες», στο Μοναστήρι του Προδρόμου και σε άλλα Καστριτοχώρια (Ρούβαλη, Καράτουλα, Μπερνορή).

Μας μιλούσαν για τη σχέση του χωριού με το Μοναστήρι του Προδρόμου και για τους Περδικοβρυσιώτες αγωγιάτες που οδηγούσαν τους προσκυνητές από απόκρημνο μονοπάτι προς το μοναστήρι. Για την κίνηση που είχε το χωριό από αρχές Σεπτέμβρη που γιόρταζε το μοναστήρι, για το Μετόχια της Μονής στο χωριό και τις καλλιέργειες. Για το βουητό του Τάνου ποταμού που περνούσε πλησίον του, για τις νύφες που έδωσε το χωριό στον τόπο μας, για τους επιφανείς ανθρώπους και επιστήμονες που έβγαλε, για τη ζωντάνια και την ομορφιά που επικρατούσε κάποτε και σε αυτόν τον όμορφο τον τόπο.

Κατά την δεκαετία 1940 έφτασε να έχει πάνω από τετρακόσιους (400) κατοίκους, ενώ κατά την απογραφή του 2011 μόνο εκατόν δύο (102) και σήμερα πολύ λιγότερους. Το ερήμωσε κι αυτό η μετανάστευση και κυρίως οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Χτισμένο σε υψόμετρο 575 μέτρων περίπου, αντίκρυ στον κοκκινόβραχο, όπου δεσπόζει το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, αποτελεί ένα απ’ τα επτά (7) Καστριτοχώρια, το πιο ακρινό προς τη Β. Α. πλευρά.

Το παλαιότερο όνομά του ήταν Τζορβάσι, κι αργότερα Τσορβάσι, ή Τσερβάσι, χάριν γλωσσικής ευκολίας. Όνομα με Σλαβική γλωσσική προέλευση που προέρχεται από Σλαβική λέξη που σημαίνει Βελανιδιά.

Χτισμένο πολύ πριν από την επανάσταση του 1821. Κατά την απογραφή του 1828, αναγράφεται ως  5ος μαχαλάς της κωμόπολης Καστρίου με το όνομα Τζορβάση. « Η κώμη Τζορβάση περιέχει οικογενείας 20, ναόν έναν μικρόν και ευτελή, ιερέα ουδένα. Επιστατεί δε και ιερουργεί εν αυτώ εις Ιερομόναχος εκ του σύνεγγυς μοναστηρίου του Προδρόμου.»

Στα πλαίσια της διαδικασίας που είχε καθοριστεί το Δεκέμβριο του 1926 για τη μετονομασία Κοινοτήτων και συνοικισμών, επειδή το όνομά τους ήταν ξενόφωνο ή κακόηχο, η «Επιτροπεία τοπωνυμιών της Ελλάδος», υπέδειξε τους οικισμούς του Νομού Αρκαδίας που έπρεπε να μετονομαστούν, ένας απ΄αυτούς ήταν και το Τσορβάσι. Η ίδια επιτροπή (συνεδρίαση 49/28-6-1927), μετά από πρόταση της Κοινότητος και της Νομαρχίας, αποφάσισε να μετονομαστεί το χωριό σε Περδικόβρυση, διότι σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε και υπάρχει στην περιοχή πηγή, όπου πίνουν νερό οι Πέρδικες. Με το ίδιο διάταγμα, μετονομάστηκαν και άλλα χωριά, όπως το γειτονικό μας χωριό Ντουμινά, μετονομάστηκε σε Βαθειά, κ.α.

Με την κατάργηση του Δήμου Τανίας (1912), το Τσορβάσι, αναγνωρίστηκε ως ιδιαιτέρα Κοινότητα και  είχαν προσαρτηθεί σε αυτή οι οικισμοί: Ντουμινά, Άγιος Γεώργιος, Κουμπίλα και ο οικισμός της Μονής του Τιμίου Προδρόμου.

Από το Τσερβάσι επίσης, είχε δημιουργηθεί ο δευτερογενής Καστρίτικος οικισμός «Στουμπούς» αποτελούμενος από 4 – 5 οικογένειες κτηνοτρόφων που είχαν εγκατασταθεί πλησίον του χωριού Στόλος, προς τη δεξιά πλευρά του Τάνου ποταμού.

Περισσότερα όμως για την ιστορία και ζωή της Περδικόβρυσης, με πιο λεπτομέρεια και νοσταλγία, στο πνευματικό πόνημα του Περδικοβρυσιώτη Γεωπόνου, Χριστόφορου Β. Νικολάου «ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ … σαν παραμύθι» που κυκλοφόρησε το 2013 και παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης τον Οκτώβριο του παραπάνω έτους.

1

1α

2

2α

3α

4

5

6

7

8

9

10

11

13

14

15

16

17

18

25

26

Από το agiasofiablog.gr


4 Σχόλια

Ευχαριστώ τον συντάκτη του άρθρου για την αναφορά στο βιβλίο μου. Θα ήθελα να γνωρίσω ποιος είναι.

07:44 Είναι ο συντάκτης-αερικό. Ουδείς γνωρίζει ποιος είναι. Μόνο ο Ύψιστος. Πιθανόν είναι χαμηλών τόνων και ντρέπεται να γράψει το όνομά του, γιατί δεν θέλει τη δόξα. Ούτε καν μια υπογραφή, έστω από το διαχειριστή, βρε αδερφέ! Θαύμα, θαύμα! Το άρθρο που γράφτηκε μόνο του!

Αν πρόσεξες, γράφει στο τέλος από το agiasofiablog.gr μπες εκεί ναδεις ποιοί είναι. Αλλά δεν το πρόσεξες όμως και βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα

15:39 Έπρεπε να φάει το κράξιμο για να το βάλει δεν ήταν από την αρχή, πονηρέ εσύ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.