Ο Βαρουφάκης και οι Κλυταιμνήστρες

Ο Βαρουφάκης και οι Κλυταιμνήστρες

Σεπτέμβριος 05, 2019 - 12:57
3 σχόλια

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες έναν πόλεμο με αφορμή την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο», που πραγματεύεται τις δραματικές ημέρες του 2015, όταν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, στο βιβλίο του οποίου βασίζεται το σενάριο της ταινίας, από την πολλή φιλοδοξία να δείξουν σε όλη την Ευρώπη πώς είναι να χορεύει στον ρυθμό του νταουλιού τους, κατέληξαν να μας χορέψουν στο ταψί.

Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Ο Βαρουφάκης ξαναμπήκε στη Βουλή των Ελλήνων ως αρχηγός κόμματος. Επειδή έτσι έκριναν οι πολίτες στις εκλογές.

Ο πόλεμος, μιντιακός και ιντερνετικός κυρίως, εκδηλώνεται στην πλατφόρμα του iMDB, όπου φανατικοί της μιας ή της άλλης άποψης ψηφίζουν για το αν ήταν καλή η ταινία ή όχι.

Όχι, την ταινία δεν την έχει δει κανείς. Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας, την έχουν παρακολουθήσει μόνον όσοι βρέθηκαν εκεί, και θα προβληθεί εν καιρώ στις ελληνικές αίθουσες.

Οι απόψεις διίστανται για το πόσο καλή είναι η ταινία, από κινηματογραφικής πλευράς. Κάποιοι από τους κριτικούς την είπαν βαρετή, άλλοι συναρπαστική, κάποιοι άλλοι ήταν αδιάφοροι. Και πολλοί «χρήστες του Διαδικτύου», διότι πλέον αυτή η φράση έχει αντικαταστήσει τη λέξη «πολίτες», έσπευσαν να κράξουν την ταινία, τον δημιουργό, τον Τσίπρα, τον Γαβρά, ακόμα και ένα πουλί πετούμενο στο κινηματογραφικό σετ.

Πρώτος από όλους, ο... τρισμέγιστος Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, ήταν και είναι ένας γραφικός «σκηνοθέτης» και παραγωγός της «χρυσής» εποχής της τηλεόρασης. Μια περίπτωση-τοτέμ που επειδή έτυχε να έχει πιει ένα-δυο ποτά με τους Rolling Stones στρογγυλοκάθησε στα τηλεοπτικά πράγματα την εποχή της χούντας -άρτος και θέαμα, γαρ- και έφερε όλη την αμερικανική μπασκλασαρία στη νεοελληνική τηλεόραση.

Και, φυσικά, δεν έχει δει την ταινία. Απλώς, ακροδεξιός αυτός, αριστερός ή κάτι τέτοιο ο Βαρουφάκης, δεν του κάθεται καλά η φάση του Νίκου.

Προξενεί τρομερή εντύπωση η ευκολία με την οποία πολίτες, σινεφίλ υποτίθεται, μπαίνουν στην πλατφόρμα iMDB και καταψηφίζουν μια ταινία που δεν έχουν δει, λόγω εμπάθειας στον Γιάννη με το ένα «ν». Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και οι της άλλης πλευράς, που αποθεώνουν το κινηματογραφικό πόνημα κι ας έχουν δει μόνο το τρέιλερ!

Για τον Γαβρά, τον Βαρουφάκη και όλους τους εμπλεκομένους, ειρήσθω εν παρόδω, είναι βούτυρο στο ψωμί η αρνητική διαφήμιση, όπως και τα δημοσιεύματα για την... αποκάλυψη ότι ο Γαβράς έχει ακούσει τις συνομιλίες που είχε ηχογραφήσει ο πρώην υπουργό.

(Καλά, μην κάνετε έτσι, κύριε Γαβρά μας, η μισή Ευρώπη τις έχει ακούσει τις συνομιλίες. Από την άλλη, τον Γερούν περιμένατε να ακούσετε για να σοκαριστείτε με το γεγονός ότι στα Γιούρογκρουπ η κουβέντα γίνεται για τον παρά και όχι για τον άνθρωπο;..)

Οι σινεφίλ, λοιπόν, ενοχλήθηκαν, λέει, από τον λαμπερό Βαρουφάκη που πάτησε το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ μετά της συζύγου του.

Ενοχλήθηκαν σαν την Κλυταιμνήστρα που έστρωσε στον Αγαμέμνονα να πατήσει πάνω σε κόκκινα χαλιά (ναι, από εκεί κατάγονται κατά μία ερμηνεία τα κόκκινα χαλιά στα λαμπερά φεστιβάλ) και εκείνος, αν και ήξερε ότι αποτελεί ύβρις για τους θεούς, τα πάτησε με τις βρώμικες μπότες του και οδηγήθηκε στον θάνατο.

Κλυταιμνήστρες οι σινεφίλ...

Ο πρώην υπουργός έγραψε ένα βιβλίο, το βιβλίο έγινε ταινία, η ταινία πήγε στο Φεστιβάλ Βενετίας ο ίδιος πήγε ως δημιουργός στο φεστιβάλ και πάτησε στο χαλί.

Αυτή είναι η ασυγχώρητη ύβρις του, λοιπόν.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

3 Σχόλια

Το γίδι που σαγήνεψε το ζαβό και έγινε υπουργός, στη Βουλή των Ελλήνων μπαινόβγαινε με λαχούρια και στο Eurogroup με τα πουκάμισα έξω και όρθιο το γιακά, αλλά το σεβάστηκε το φεστιβαλικό dress code γιατί πάνω απ' όλα είναι φιγούρα του θεάματος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.