Δανειζόμαστε τα κλεμμένα για ένα λαμπρό 2021;..

Δανειζόμαστε τα κλεμμένα για ένα λαμπρό 2021;..

Σεπτέμβριος 03, 2019 - 12:20
9 σχόλια

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα», δηλώνει στα «Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του  Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή -δανεισμό- των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες κι αν δεν το αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε. Διότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω στον ζήλο του να κάνει... ζηλευτές γιορτές δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι ο πολιτισμός μας και οι διεκδικήσεις μας ένα «ταρατζούμ» για το θεαθήναι, για τη λαμπρή γιορτή των 200 ετών από το «Όχι» που είπαν οι Έλληνες στους Γερμανούς.

Τι, δεν γιορτάζουμε το «Όχι» την 25η Μαρτίου;..

Ας το πούμε μια κι έξω: Αν ο τελευταίος μαθητής δεν μάθει τα επόμενα δύο χρόνια τα βασικά της ελληνικής επανάστασης έστω, θα έχουμε αποτύχει. Αλλιώς, ας το πάρουν απόφαση να  δουν την επέτειο μόνον ως «ευκαιρία για γιορτή, άνοιξε ένα Απέλια», που έλεγε η διαφήμιση, και να αφήσουν τον μανδύα της επιστημοσύνης απ' όξω.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δανειστεί η Αθήναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εν όψει 2021, που, προς το παρόν, τουλάχιστον, αντιλαμβανόμαστε ότι εξυπηρετεί όχι ως ημερομηνία - ορόσημο για να ξεστραβωθούμε γύρω από την ιστορία μας, αλλά ως βάση για το εποικοδόμημα ενός ακόμη αφηγήματος, να 'χαμε να λέγαμε, δηλαδή.

Είναι διαφορετικό πράγμα η κυβέρνηση να διοργανώσει «ταρατατζούμ» για το αφήγημά της, πράγματα που θα ξεχαστούν κάποια στιγμή σύντομα, όπως τόσες και τόσες φανφάρες, και είναι εντελώς άλλο πράγμα να σκέφτεται να δανειστεί τα κλεμμένα από τη χώρα μας Γλυπτά, που οι Βρετανοί έχουν ακόμα το θράσος να αποκαλούν «Ελγίνεια», αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε διεκδίκηση και ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, έχει εκφράσει κατηγορηματικά την άρνησή του σε αίτημα δανεισμού και έχει δηλώσει πως «το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών». Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους. Το γεγονός ότι τα γλυπτά αποχωρίστηκαν για να εκτεθεί ένα μέρος στο Λονδίνο «δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης για το μνημείο διότι είναι αναπόσπαστο μέρος του» έχει υποστηρίξει με ακρίβεια.

Και εδώ, μεγάλη ευθύνη έχουν τα μέσα επικοινωνίας. Που μπροστά στην «καλή διαγωγή» που θέλουν να δείξουν στην κυβέρνηση, πανηγυρίζουν για δήθεν επιστροφές και αποσιωπούν τις καθοριστικές παραμέτρους της όλης συζήτησης.

«Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα) » είπε η υπ. Πολιτισμού στον Σκάι. Αλλά, κυρία Μενδώνη μου, προϋπόθεση για να δανειστούμε, είναι να δεχθούμε τη Βρετανική κυριότητα...

Δεν θέλουμε να δανειστούμε τα κλεμμένα. Θέλουμε την επιστροφή τους. Αν αλλάξει η ελληνική πολιτική επάνω σε αυτό, ας μην αλλάξει ελέω της φανφάρας και της ψευτο-ανάτασης που θα φέρουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

9 Σχόλια

όταν ζητάμε να μας τα δανείσουν αναγνωρίζουμε το βρετανικό μουσείο σαν ιδιοκτήτη τους ,αλλά ο Κούλης έχει σκ..ά στο κεφάλι του

Αν το παιδί είναι ζαβό,και να το γράψουν οι γονείς του στο Harvard (περί αυτού πρόκειται) δεν. σημαίνει ότι θα αλλάξει.!!! Απλά κάποιοι άλλοι πληρώνουν την ανικανοτητά του. Έπεσε σε εμάς ο κληρος

Τα συριζοτρόλια δεν χάνουν ευκαιρία να ξεράσουν αρνητικά σχόλια.. Σας έχει ταράξει στο μονότερμα και μη έχοντας πολιτικά/ιδεολογικά επιχειρήματα, καταφεύγετε σε κατινιές.

Αλήθεια, έχετε ικανό τον Κούλη να καταλάβει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι Ελληνικά ; Στην επόμενη συνέντευξη που θα δώσει, βλέποντας τους χάρτες του Ερντογάν με το μισό Αιγαίο Τούρκικο, θα του ζητήσει άδεια να μας επιτρέψει να πηγαίνουμε στα νησιά μας (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο κ.λ.π.) για διακοπές γιατί τα βλέπει τούρκικα !!!!!!! Π.Τ.

Είναι κατινιά να βλέπεις τι κάνει ο πρωθυπουργός; Το ότι κάνει γκάφες και δεν τις βλέπεις είναι δικό σου...θεματάκι. Δεν βλέπεις ότι σποδυναμωσε την πιθανότητα επιστροφής των γλυπτών με τον τρόπο που χειριστηκε το "δανεισμό";

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.