Το ΠαΣοΚ είναι εδώ... αλλά τι είναι;

Το ΠαΣοΚ είναι εδώ... αλλά τι είναι;

Σεπτέμβριος 04, 2019 - 11:43
1 σχόλια

Χθες το βράδυ από τη Λάρισα, στην επέτειο των 45 χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ, η κυρία Φώφη Γεννηματά είπε: «Το ΠαΣοΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στο Κίνημα Αλλαγής».

Κατά τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας της, στο κρόουλ της ΕΡΤ αναφερόταν: «Ομιλία Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠαΣοΚ και του ΚΙΝΑΛ...».

Πρόκειται για δύο κόμματα σε ένα; Για ένα κόμμα; Ή για ένα Κίνημα που το θυμόμαστε όποτε και όταν μας συμφέρει;.. «Το ΠαΣοΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του καινούριου», είπε η πρόεδρος, ψέγοντας παράλληλα εκείνους που το θυμούνται και αγωνιούν για αυτό όποτε τους συμφέρει.

Το θυμήθηκαν χθες οι Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου, προκαλώντας τη δυσφορία της προέδρου, επειδή, εμμέσως πλην σαφώς, θέτουν θέμα ηγεσίας.

Σκοπός δεν είναι να βγει το ΠαΣοΚ από το Κίνημα Αλλαγής ούτε να γίνονται τα στελέχη του κόμματος «μπουκιές» σε κάθε ευκαιρία.

Σκοπός δεν πρέπει να είναι η στοχοποίηση της κυρίας Γεννηματά με πλάγιες οδούς, χρησιμοποιώντας ως σημαία το παλιό ΠαΣοΚ.

Αν δεν είναι ευχαριστημένοι με τη Γεννηματά, ας την ρίξουν. Αλλά παράλληλα, ας βάλουν κάτω τα κεφάλια τους να βρουν τον προσανατολισμό τους.

Σκοπός είναι η Κεντροαριστερά να αποκτήσει πρόταγμα, «κοινωνικόν ζήτημα», όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει ο Γιώργος Πραχαλιάς, υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Αρκαδία κατά την κεντρική του ομιλία τον Ιούλιο, μνημονεύοντας τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ο οποίος είχε πει ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς προτάσσει κάθε φορά το «κοινωνικό ζήτημα», δίνοντας τέλος, από τότε, στις αερολογίες περί του χώρου που βρίσκεται ανάμεσα στα δεξιά και στα αριστερά.

Όλα τα άλλα είναι πυροτεχνήματα που σβήνουν και συζητήσεις που κάνουν το Κίνημα Αλλαγής -ή το ΠαΣοΚ- να κυνηγάει την ουρά του.

Χθες ο Σωκράτης Ξενίδης, παπανδρεϊκός, πρότεινε να γίνει ένα ανοικτό συνέδριο του ΠαΣοΚ. Για να θυμηθούμε τα παλιά κλέη;

Η χώρα έζησε μια μεγάλη οικονομική κρίση, μια βαθιά κρίση αξιών. Ή θα προσδιοριστεί το ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής, θα θέσει «κοινωνικό ζήτημα» και θα κατορθώσει να εδραιωθεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ή θα θυμάται τις παλιές δόξες κατά τις επετείους, πετώντας «καρφιά» στην κυρία Γεννηματά κάθε φορά που συμφέρει.

Στο Κίνημα Αλλαγής σήμερα μιλούν αόριστα για ανοιχτές διαδικασίες και συζητήσεις, για διατύπωση και παραγωγή πολιτικών θέσεων, για μεταρρυθμίσεις...

Καλά όλα αυτά, αλλά ασαφή, αν δεν απαντηθούν επακριβώς τα τι, πώς, πού, για ποιους και κυρίως γιατί.

Η ομφαλοσκόπηση πρέπει κάποτε να σταματήσει. Μεταξύ μιας Δεξιάς που με άλλο πρόταγμα κέρδισε τις εκλογές (επαναδιαπραγμάτευση Μακεδονικού με τη φανέλα της Εθνικής, να θυμίσουμε) και άλλα κάνει, και ενός ΣΥΡΙΖΑ που αναλώνεται και αυτός σε εσωκομματικές διαδικασίες, το ΠαΣοΚ ή Κίνημα Αλλαγής ή Δημοκρατική Συμπαράταξη (έχει αλλάξει πολλές φορές όνομα από τότε που ο Αν. Παπανδρέου κήρυξε την ίδρυσή του) πρέπει να αποφασίσει τι είναι, για ποιους είναι, γιατί να το στηρίξουν οι πολίτες, τι προτείνει και πώς θα το κάνει πράξη.

Το κενό στο Κέντρο είναι πολύ μεγάλο, αλλά δεν θα πείσουν τον κόσμο να τους ακολουθήσει μόνο με την ανάμνηση-λάβαρο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.