Έρχεται η εθελοντική στράτευση γυναικών - Κλείνουν στρατόπεδα λόγω λειψανδρίας

Έρχεται η εθελοντική στράτευση γυναικών - Κλείνουν στρατόπεδα λόγω λειψανδρίας

Αύγουστος 23, 2019 - 09:45
5 σχόλια

Σειρά μέτρων εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7 η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της υπογεννητικότητας και των επιπτώσεών της στον αριθμό των στρατευμένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7- η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς  του ΑΣΕΠ.

-Σταδιακή πρόσληψη χιλίων περίπου οπλιτών, επί δέκα συνεχή έτη.

-Μείωση των στρατοπέδων. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1.596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε “σειρά”).

-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Γιατί να μην είναι υποχρεωτική η στράτευση των γυναικών; Γιατί αυτή η ανισότητα μεταξύ των φύλων; Γιατί να έχουν τέτοιο προνόμιο οι γυναίκες;

Και πάλι πίσω είμαστε από τις προηγμένες χώρες. Η Νορβηγία, το Ισραήλ κ.α. έχουν υποχρεωτική στράτευση γυναικών. Η επιλεκτική στράτευση στα 18 τι θα προσφέρει σε μία χώρα που τα περισσότερα νέα παιδιά τελειώνουν το σχολείο χωρίς εθνική συνείδηση και αίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα; Ποιος θα δεχθεί να πάει στα 18 φαντάρος και όχι να σπουδάσει εκτός και αν δώσει άλλου κίνητρα πέρα από 3 μήνες λιγότερη θητεία. Καθολική πρέπει να γίνει η στράτευση στα 18 όπως στην Κύπρο που θα αντιμετωπίσει εκτός από την λειψανδρία και το θέμα των ανυπότακτων που φεύγουν για σπουδές έξω.

Χθες να καθιερωθεί θητεία 24μηνών σε μάχιμες θέσεις ώστε να εκπαιδευόμαστε για ότι θα έλθει. Φυσικά καθιερωθεί 12μήνες και για τις γυναίκες σε θέσεις μάχιμες ή μη κατ' επιλογήν τους.

Διακρίσεις υπέρ των γυναικών και ανισότητα: 1) Δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση και 2) Θα έχουν και προβάδισμα στον ΑΣΕΠ, σε σχέση με όμοιους άνδρες υποψηφίους, απλά και μόνο επειδή πήγαν στρατό, ενώ οι αντίστοιχοι άνδρες δεν θα έχουν αυτό το πριμ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.