Όριο ηλικίας, επιτέλους!

Όριο ηλικίας, επιτέλους!

Αύγουστος 20, 2019 - 10:06
28 σχόλια

Η είδηση της προχθεσινής ημέρας, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν η παραίτηση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Βέβαια, αρκετοί ήταν αυτοί που την περίμεναν εδώ και καιρό, όχι λόγω ηλικίας και γήρατος, αλλά λόγω της επικείμενης αργίας του που θα επιβαλλόταν από την Ιερά Σύνοδο το επόμενο διάστημα ύστερα από την καταδίκη του για τη γνωστή υπόθεση με τις δημόσιες θέσεις του για τους ομοφυλόφιλους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα κατορθώματα του πρώην Δεσπότη πλέον. Το ανέλαβαν δεκάδες sites και κανάλια από προχθές θυμίζοντας σε όλους τη... χριστιανική αγάπη που μετέδιδε από τον άμβωνα και όχι μόνο.

Έφτασε τα 81 έτη λοιπόν για να αναγκαστεί να παραιτηθεί. Για να φύγει με το κεφάλι ψηλά και όχι με αργία!

Ίσως πρέπει οι αρμόδιοι να προβληματιστούν και να δουν σοβαρά τα όρια ηλικίας, όχι μόνο στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και σε θεσμικές θέσεις γενικότερα.

Χωρίς να θέλω να φανώ ρατσιστής για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, αδυνατώ να πιστέψω, και όχι μόνον εγώ, φαντάζομαι, πως ένα άτομο που έχει πατήσει τα 80 μπορεί να ηγείται, να προΐσταται, να παίρνει αποφάσεις που στοιχίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, ακόμα και εκατομμύρια, να αποφασίζει για το μέλλον νέων παιδιών, να αποφασίζει για τον αθλητισμό κάνοντας βήματα πίσω, να σπαταλά άσκοπα για το δικό του και μόνον φαίνεσθεαι πακτωλούς χρημάτων και να παίρνει χρυσούς μισθούς την ώρα που ο μέσος συνταξιούχος, θέλει - δεν θέλει απομακρύνεται από την εργασία του, λόγω ηλικίας, ακόμα κι αν μπορεί ή θέλει να συνεχίσει να εργάζεται.

Δεν γίνεται να βλέπουμε προέδρους καρεκλοκένταυρος  που στο παρελθόν, πριν από 15 και 20 χρόνια, έχουν διοικήσει με επιτυχία να βρίσκονται ακόμα στην ίδια θέση, δεν γίνεται να υπάρχουν Μητροπολίτες που λόγω ηλικίας στην ουσία έχουν μόνο τον τίτλο και δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα -χωρίς βέβαια να αμφισβητούμε το διακονικό τους έργο των προηγούμενων χρόνων.

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, δίπλα από τους ηλικιωμένους «ηγέτες» όλων των κλάδων βρίσκονται ή πάνε από κοντά άτομα που κατά μεγάλο ποσοστό που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να έχουν τα δικά τους οφέλη και όταν «στραβώσει» κάπου το πράγμα, νίπτουν τα χείρας τους και αυτοί σαν σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι, δείχνοντας τον «ηγέτη» που εκπροσωπούν.

Αν δεν απατώμαι, την περίοδο της χούντας είχε μπει ένα ηλικιακό όριο, τα 74 έτη, «πλαφόν» που καταργήθηκε. Είναι ένα λογικό ηλικιακό όριο για να αποσυρθεί κάποιος από το αξίωμα που κατέχει, χωρίς να εκθέτει τον οργανισμό ή το ίδιο το αξίωμα.

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, είναι αναχρονιστικό και λυπηρό: Νέοι άνθρωποι ή και πιο ώριμοι, μορφωμένοι, με εμπειρίες, με όρεξη, με φρέσκες και ρηξικέλευθες ιδέες να είναι παραγωνισμένοι και να βλέπουν ηλικιωμένους  να μην ξεκολλάνε από την καρέκλα τους. Όταν συμπληρώνει ένας οδηγός τα 74 έτη, υποχρεούται να επανεξεταστεί για το αν μπορεί να οδηγήσει. Ποιος κρίνει έναν 80χρονο ή 85χρονο αν εξακολουθεί να έχει τις δυνατότητες για να διοικήσει;

Και μέσα σε όλα, οι περισσότεροι από αυτούς αφού έχουν κάνει ένα ή περισσότερα ατοπήματα, βρίσκουν σαν άλλοθι την ηλικία τους και ζητούν από τους ακολούθους τους ή τους υφισταμένους τους να τους συγχωρέσουν λόγω γήρατος!

Μήπως έφτασε η ώρα επιτέλους η κυβέρνηση, η Εκκλησία, τα αρμόδια όργανα και όλοι οι φορείς γενικότερα να βάλουν ένα πλαφόν ηλικίας για τις θεσμικές θέσεις; Μήπως πρέπει να δοθούν ακόμα περισσότερα κίνητρα στους νέους και φιλόδοξους επιστήμονες κάθε κλάδου;

Υπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι, διοικητές, μητροπολίτες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες... Ας υπηρετούν ως μια ηλικία που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.

Στη φωτογραφία, το γνωστό σκίτσο του Αρκά.

 

Θάνος Μπόγρης


28 Σχόλια

Να συμφωνήσω και να πάμε στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίων, συνταξιούχοι όντες εξακολουθούν να διδάσκουν νέους επιστήμονες. Οι παπούδες σεβαστοί μεν, όμως δεν πιστεύω πως είναι αγέραστοι, με αποτέλεσμα την πλημμελή, και κυρίως αναχρονιστική, και κακή διδασκαλία...

Η λύση υπαρχει και λέγεται "Ετήσια Αξιολόγηση ΔΥ", κάτι που οι Αριστερούληδες μπουρδολόγοι δεν θέλουν ν' ακούσουν.

Αυτά που λέτε για αναγκαστική παραίτηση ειναι ,επιεικώς, σαχλαμάρες! Την απόφαση να παραιτηθει την ειχε πάρει πολύ πριν τεθεί το γνωστό θέμα!

17,37 βεβαιως και να διοικουν 30 και 40 και 50 χρονων ανθρωποι και οχι 80 και βαλε ΚΑΤΡΟΥΛΗΔΕΣ και ΡΑΜΟΛΗΜΕΝΤΑ

Θάνο συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά που έγραψες. Διαφωνώ όμως σε ένα. Δεν υπήρχε καμία έστω ένδειξη ότι η Σύνοδος θα του επέβαλε αργία. Καμία. Κατά τ' άλλα και άργησε να παραιτηθεί.

Ρατσιστικό παραλήρημα (Age discrimination) ! Νέοι, και ειδικά χωρίς προϋπηρεσία, σαν την Νοτοπούλου, την Αχτσιόγλου, τον Αλέκση είναι ότι πρέπει ... Είστε για κλάματα.

Μην ξεχνάμε ότι μετά τα 70 το μυαλό αρχίζει και τα χάνει !Οποτε στον ανώτατο κλήρο ,στους βουλευτές ,στους ακαδημαϊκούς πρέπει να υπάρχει όριο τα 65 έτη

@21:50 τι άλλο θα περίμενε να ακούσει κάποιος από εσένα; Τι σχέση έχει η κυβέρνηση της αποτυχίας με το θέμα του άρθρου; Επίσης η νέα κυβέρνηση από τι μο ηλικίας αποτελείται;;; εσύ και ποποτας λεβέντη μου, 300 χρόνια πίσω, φέρε το Σημίτη να μας ξανακυβερνησει

@22:42 - Δεν έχεις μάνα, πατέρα, παππού, γιαγιά, που γράφεις τέτοιες μπούρδες; Μια χαρά άνθρωποι είναι και στα 70 και στα 80 και στα 90. Εκτός και αν υπάρχει κάποια ασθένεια (πχ. Αλτσχάιμερ) το μυαλό δουλεύει άψογα μέχρι και τα 100. Οι μεγάλες ηλικίες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της τεράστιας εμπειρίας και της ολοκληρωμένης άποψης για την ζωή. Αυτά όσο αφορά εργασίες που απαιτούν πνευματική κόπωση και όχι σωματική.

Το άρθρο του φίλου Θάνου είναι άστοχο. Η επιστήμη έχει δώσει την δυνατότητα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλες ηλικίες. Ο μέσος όρος του πληθυσμού παγκοσμίως μεγαλώνει συνέχεια και το να αποκλείουμε μεγάλες ηλικιακές ομάδες από την εργασία με μόνο κριτήριο την ηλικία τους, είναι το λιγότερο άστοχο. Πολύ κακή ιδέα και φυσικά ρατσιστική έναντι των ηλικιωμένων.

01:50 Πήγαινε να "παρατηρήσεις" πού βρέχει μυαλά observer και μετά έλα να ξαναγράψεις σχόλιο. Έχετε γίνει όλοι επιστήμονες της κουκούλας. Observer αγαπούλα, την κουκούλα..

Αγαπητέ αναγνώστη Παύλο με αυτή την λογική τότε ρατσισμός είναι να βγαίνει κάποιος στην σύνταξη στα 67 του χωρίς να το θέλει.

@14:45 - Προφανές ότι μόλις γύρισες από ξενύχτι.. :) και είπες ν΄αραδιάσεις μια κοτσάνα..

16:44 Προφανές ότι είσαι μεγάλος καραγκιόζης (το ξέρεις κι εσύ φαντάζομαι), που έχει κάνει "κόμμα" με κάτι τύπους ονόματι Παύλος, σύντροφος προβοκράτορας, omnia sunt communia κι άλλα ομοίου βεληνεκούς ναυάγια, η γνωστή ομάδα των ηλιθίων, που γράφει συνέχεια εξυπνακισμούς και σοφιστείες κι έχει άποψη για ό,τι κινείται κι αναπνέει. Α και κάτι άλλο. Δεν μ' αρέσει το ξενύχτι και γενικότερα οι άνθρωποι της νύχτας, γιατί τη νύχτα όποιος περπατεί, λάσπες και σκ@τ@ πατεί, που λέει και η λαϊκή ρήση. Πάλι καλά να λες που δεν ξενυχτάω και δεν σε πάτησα..

@20.27 - προφανές ότι τόχεις ακατοίκητο. Δεν σ΄αρέσει το ότι σχολιάζουμε ή ότι έχουμε με αρεστή άποψη; Ξεκαθάρισέ το (αν μπορείς) and come again.

@15:55 - Θάνο πάλι κάνεις λάθος. Δεν βγαίνεις αναγκαστικά στην σύνταξη ούτε στα 67, ούτε στα 70, ούτε στα 90. Εργάζεσαι μέχρι όσο θέλεις και μπορείς. Μιλάω για τον ιδιωτικό τομέα πάντα. Δεν υπάρχει κάτι αναγκαστικό. Εσύ σαν Θάνος, όταν φτάσεις στα 67 είσαι αναγκασμένος να δώσεις σε κάποιον το Arcadia Portal και να σταματήσεις να εργάζεσαι; Όχι βέβαια. Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις που εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα, όσο αντέχουν. Δες πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν τα επαγγέλματα τους, πολύ μετά τα τυπικά συντάξιμα χρόνια. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων κτλ.

@20:27 - Τρία σχόλια έγραψες, επί της ουσίας του θέματος τίποτα. Μόνο προσβολές σε επίπεδο κατίνας στην γειτονιά.

Όποτε Παύλο το κόμμα ας βάλει για πρόεδρο έναν 90χρονο ,μπορεί τον Νικά σε 20 χρόνια !!Οι παππούδες μου μια χαρά ήταν στα 75 μόνο που δεν είχαν να κουμαντάρουν μια μητρόπολη με χιλιάδες ποιμνιο ούτε χιλιάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο ! Άντε γεια ρε μπούρδα ,που έχεις γνώμη για όλα ισχυρογνώμονες της κακιάς ώρας

01:39 Δύο σχόλια έγραψα (αυτό είναι το 3ο), εν αντιθέσει με σένα, τον observer και τους υπόλοιπους καμμένους παντογνώστες, που έχετε πάρει το πόρταλ εργολαβία και μας τα έχετε κάνει τούμπανα με τις δήθεν εξυπνάδες σας, εμπειρογνώμονες του κ*λου και της φάπας. Τράβα κοιμήσου τώρα (μη σου πω τίποτ' άλλο σε -μήσου) γιατί ξημέρωσε και την άλλη φορά βρες κάτι παραγωγικό να κάνεις στη μία παρά είκοσι το ξημέρωμα, από το να μ@λ@κ#ζεσαι εξακολουθώντας να γράφεις εξυπνάδες..

Ο παναγριότατος τις ίδιες αντιλήψεις είχε και στα νιάτα του. Όπως και το οργισμένο νιάτο Αλέκσης που έχει αρτηριοσκλήρυνση με το δημόσιο και την επιδότηση των ανίκανων. Η ικανότητα και ο χαρακτήρας έχουν διαμορφωθεί πριν το δημοτικό. Οι τσοπάνηδες των αμνών με μούσι ή χωρίς, λίγο διαφέρουν.

@μπούρδα - Ανάλογα την δουλειά ταιριάζουν συγκεκριμένες ηλικίες. Ο πρόεδρος ενός κόμματος χρειάζεται να έχει αυξημένες φυσικές αντοχές οπότε είναι ανέφικτο να είναι κάποιος στα 90 του. Από την άλλη είναι απόλυτα συμβατό να είναι κάποιος σύμβουλος σε οποιοδήποτε επίπεδο διοίκησης, ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Δεν θα πάρεις πωλητή 70 χρονών, προφανώς. Μπορεί όμως να είναι στο ΔΣ της επιχείρησης και να βοηθήσει πάρα πολύ με την εμπειρία του. Γνωρίζω ανθρώπους που στα 75 τους ρίχνουν δουλειά που 25ηδες δεν την έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Να σέβεστε.

Πήγαινε τώρα Παυλαρα να εξηγήσεις στον Φαμελο ότι η Σαμοθράκη δεν είναι στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και άσε το πληκτρολόγιο !

Σαν γνήσιος ακροδεξιός ο Φάμελος αναγνωρίζει μόνο την Ελλάδα της Συνθήκης των Σεβρών όποτε με Ίμβρο και Τενεδο δικά μας ,η Σαμοθράκη βρίσκετε βορειοδυτικά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.