Στο ΠεΣυ οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ψήφισμα για την παράταση των συμβάσεών τους

Στο ΠεΣυ οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ψήφισμα για την παράταση των συμβάσεών τους

Αύγουστος 19, 2019 - 20:45
4 σχόλια

Η έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 16:00 τη Δευτέρα 19 Αυγούστου -η τελευταία, μάλλον, με αυτή τη σύνθεση- «ναυάγησε» για ακόμα μία φορά.

Οι περιφερειακοί σύβουλοι κάθησαν στις θέσεις τους στις 17:45, με τον κ. Αλεξανδρή να ζητεί καταμέτρηση των παρουσιών και να κάνει λόγο για πραξικοπήματα επειδή κάποιοι σύμβουλοι ενώ είχαν εμφανιστεί, κατά την έναρξη της συνεδρίασης είχαν... εξαφανιστεί και τελικώς, η συνεδρίαση ξεκίνησε μιας και οι «απόντες» εμφανίστηκαν.

Παρόντες, οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι αυτοί -315 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- έχουν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με οκτάμηνη σύμβαση, η οποία ανανεώθηκε για τέσσερις μήνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει ξανά τις συμβάσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ζήτησε «να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων, καθώς μετά το πέρας του οκτάμηνου δόθηκε παράταση τεσσάρων μηνών από το υπουργείο Εργασίας, αλλά αυτή η παράταση δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς καλύπτουν ανάγκες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κυρία Νικολάκου ζήτησε να διεκδικήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου ή σε κάθε μορφή που θα εξασφαλίζει στους εργαζομένους αυτούς αξιοπρεπή εργασία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που δυσκολεύει την αποπεράτωση του έργου των Υπηρεσιών, ενώ επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να δώσουν σημαντικές υπηρεσίες.

Τον λόγο έλαβε η κυρία Ιωάννα Καραγιάννη, η οποία είπε ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στην Τρίπολη, ότι έχει εκπαιδευτεί όλον αυτόν τον καιρό που εργάζεται στην Κοινωφελή και ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξανδρής ρώτησε την κυρία Νικολάκου πόσοι άλλοι εργαζόμενοι υπάρχουν από άλλα προγράμματα, όπως παλαιά οκτάμηνα του ΑΣΕΠ ή μέσω ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι από πρόγραμμα όπως αυτοί του ΟΑΕΔ,. Ακόμη, ρώτησε αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε κινήσεις για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό.

Η κυρία Νικολάκου, απαντώντας, είπε ότι μόνον η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν παλαιότερα είχε τεθεί θέμα αξιολόγησης εργαζομένων με πιθανή απόλυση, είχε αντισταθεί.

Στην ΕΝΠΕ καταθέσαμε την αναγκαιότητα μόνιμου προσωπικού ακόμα και όταν είχαμε τους οκταμηνίτες από τον ΑΣΕΠ.

Ο κ. Πατσαρίνος, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας και είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται από τους συγκεκριμένους εργαζομένους κατευθύνεται προς έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θέλει έναν δυνατό και καλά στελεχωμένο δημόσιο τομέα.

Δίνεται μάχη και ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό. Η σημερινή κυβέρνηση διαλύει με τις ιδιωτικοποιήσεις τον δημόσιο τομέα.

Όπως είπε, στη συνέχεια, είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα των συγκεκριμένων εργαζομένων, καθώς προσλήφθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο, με οκτάμηνο δηλαδή, μέσω ΑΣΕΠ, μιλώντας παράλληλα και για την κατάργηση του ΑΣΕΠ από τη σημερινή κυβέρνηση. Η «Πελοπόννησος Πρώτα» είναι υπέρ του δίκαιου αιτήματος, και ο κ. Πατσαρίνος είπε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι η αφετηρία για έναν αγώνα για τη στελέχωση του Δημοσίου με ικανούς υπαλλήλους.

Ο κ. Αλευράς, από την πλευρά του, μίλησε για την απασχόληση στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας και για την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας. «Το πρόβλημα της απασχόλησης δεν μπορεί να λυθεί μόνο με το Δημόσιο. Και άλλο η απασχόληση και άλλο η εργασία».

Η κυρία Λυμπεροπούλου, απευθυνόμενη στους εργαζομένους, είπε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και χαρακτήρισε τη γενιά αυτή «αιχμή του δόρατος».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε ότι υπάρχουν ανάγκες που είναι τεράστιες σε προσωπικό.

Ευτυχώς που υπάρχουν τα οκτάμηνα, για να λύνονται προβλήματα έστω και με οκτάμηνα.

Όπως επεσήμανε, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποκτήσει εμπειρία, ότι υπάρχει τεράστια ανεργία και είναι κρίμα να μείνουν άνεργα «παιδιά με τόσες γνώσεις και πτυχία» και, τέλος, ότι δεν μπήκαν οι εργαζόμενοι αυτοί ρουσφετολογικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Γαβρήλος επεσήμανε ότι οι ΟΤΑ πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό. «Εδώ είμαστε για να πάρουμε μια πολιτική απόφαση, να πούμε όλοι με μια φωνή ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο κ. Χρυσαδάκος, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη μετατροπή της χώρας μας σε δουλοπαροικία και υπογράμμισε ότι ο δρόμος είναι ένας, ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κράτος της ΕΕ να προσλαμβάνει καθηγητές για τα σχολεία και υπαλλήλους μέσω προγραμμάτων, επειδή η χώρα έχει έσοδα και θα έπρεπε να τα επενδύει στην εργασία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στην ουσία του ζητήματος, λέγοντας ότι γνωριζόμαστε όλοι σε αυτόν τον τόπο. Και υπενθύμισε ότι όντας υπουργός Πολιτισμού με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου προσέλαβε 5.00 υπαλλήλους.

Αν σήμερα υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει για αυτόν τον λόγο, τόνισε. Και υπογράμμισε ότι τότε προσέλαβε όλους τους συμβασιούχους.
 

Δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος, είπε. «Χωρίς παραγωγικό Δημόσιο δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και ιδιωτικός τομέας. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Εκτιμώ, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα δημιουργήσει μια πανελλαδική συζήτηση για το θέμα αυτό. Αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι η χώρα πάνω από όλα χρειάζεται έναν ζωντανό δημόσιο χώρο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ανανέωση των εργαζομένων. Οι σχεδιασμοί των οργανισμών είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη και σχέδιο, αλλά να δούμε και τα κακά παραδείγματα. Το θέμα των μισθών στην Κοινωφελή Εργασία, που είναι προσδιορισμένος, ενώ διαφέρει από την ΕΕ στο εξής: όσοι εργάζοντα σε τέτοια προγράμματα στην ΕΕ, παίρνουν προτεραιότητα για τις θέσεις στο Δημόσιο».

Θα είμαστε εδώ και θα δούμε και τις νέες απόψεις, με τους διορισμούς κομματικών στρατών στα υπουργεία, που είναι ντροπή για τη χώρα.

Τέλος, το ΠεΣυ τάχθηκε ομόφωνα υπέρ του ψηφίσματος για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην Κοινωφελή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

Εφόσον διαθέτουν εμπειρία και εργατικότητα γιατί εκλιπαρούν για παραμονή. Αυτή είναι τακτική των ανάξιων. Οι άξιοι βρίσκουν τον δρόμο τους.

21:07 Ασφαλώς δεν ζεις στην Ελλάδα όπου οι νέοι,με πολλά προσόντα έχουν πάνω από 50 % ανεργία. Που να εργαστουν; Καταλαβαίνω βέβαια πως εννοείς εργασία με 400 € και 7 μέρες τη βδομάδα να δουλεύουν σαν ζώα . Διότι εσύ προφανώς τέτοιους "εργαζόμενους" περιμένεις. Να τους ρουφάς το αίμα και ανασφαλιστους..Δούλους θέλεις.

ως κακοί κος Αργολίδας ζητω νόμιμη ενημέρωση για προτεραιότητες που αφορούσε το περιβάλλον τις προηγούμενες 2 τετραετίες όπως και για την νέα τετραετία που αφορούν το περιβαλλον(καθαριότητα,πεζόδρομους ποδηλατοδρόμους ακτές κλπ) δεν έχω αντιλήφθηκε κάποια πρόοδο στο νόμο Αργολίδας περιμένω απάντηση σας Ευχαριστω...Κ, Ψ.

Το ζήτημα είναι να μειωθεί το δημόσιο και όχι να αυξηθεί με ανανεώσεις συμβάσεων. Αν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας ας προκηρυχθούν για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης και όσοι δεν είχαν την τύχη να είναι "ανεργοι" για να προσληφθούν στην κοινωφελή εργασία. Υπάρχουν και Νέοι που κάνουν ότι βρουν, άσχετο με τα πτυχία τους, προκειμένου να επιβιώσουν και δεν κοιτάνε πως να τυπώσουν για να τα "Ξ....νουν". Έλεος πια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.