Από την Ελαφόνησο στο Μαίναλο, μια χωματερή δρόμος

Από την Ελαφόνησο στο Μαίναλο, μια χωματερή δρόμος

Αύγουστος 13, 2019 - 11:45
4 σχόλια

Η μεγάλη καταστροφή στην Ελαφόνησο, το μικρό σμαραγδένιο νησί της Πελοποννήσου, θα έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα με ήχο εκκωφαντικό. Όχι εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής του νησιού από τη μαζική φυγή 3.000 επισκεπτών εξαιτίας της πυρκαγιάς. Αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη χωματερή του νησιού και δεν κατορθώθηκε, εξαιτίας των ανέμων, να περιοριστεί και να μην ολοκληρώσει το καταστρεπτικό έργο της.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Γιατί ένα τόσο δα νησάκι 700 κατοίκων έχει χωματερή;

Πόσο δύσκολο είναι να οργανωθεί η διαλογή στην πηγή για ένα νησί που κατοικείται από τόσο λίγους ανθρώπους;

Θα πείτε: είναι και ο τουρισμός στη μέση. Για περίπου πέντε μήνες τον χρόνο, πενταπλασιάζονται οι ψυχές.

Τόσο το χειρότερο.

Σε ένα νησί με αυτοφυείς κέδρους, σπάνιους, με μοναδική φυσική ομορφιά, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ανεξέλεγκτη χωματερή;

Σε ένα βουνό όπως το Μαίναλο, από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει χωματερή;..

Μια σημείωση: Οι άρχοντες της Άνδρου διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έκανε μια ανάρτηση για τα σκουπίδια που μια ΜΚΟ έβγαλε από τον βυθό του νησιού, καθώς θεωρούν ότι ο ηθοποιός δυσφημεί το νησί τους. (Τα ίδια τα σκουπίδια χωμένα στον βυθό δεν δημιουργούν πρόβλημα, όπως όλα τα ζητήματα που βολικά βάζουμε κάτω από το χαλί...) Η απάντηση του δημάρχου της Άνδρου στην «Καθημερινή» ήταν ότι το 2011 κατέρρευσε χωματερή στον βυθό εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών. Η χωματερή βρισκόταν τότε περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα. Εν έτει 2019, τα σκουπίδια ακόμα εκεί. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη, που επιβαρύνεται δυσανάλογα κάθε καλοκαίρι εξαιτίας του τουρισμού, δεν κάνουν τίποτα για τη μόλυνση που υφίσταται το νησί τους -πρόσφατα κρουαζιερόπλοιο άδειασε απόβλητα στη θάλασσα του νησιού. Η δήμαρχος της Ελαφονήσου δήλωσε σήμερα ότι οι υποδομές του νησιού είναι πλήρως λειτουργικές, και κάλεσε τους μελλοντικούς επισκέπτες να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους εκεί -ωστόσο το 25% της χλωρίδας της Ελαφονήσου έγινε στάχτη. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε, είναι ότι οι πόροι μας, οι φυσικοί πόροι, το προϊόν που πουλάμε -ας το πούμε εντελώς κυνικά- εξαντλούνται. Και πολύ σύντομα, δεν θα έχουμε τι να πουλήσουμε...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Σαράντος Αλεξανδρής σε ερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τον Φεβρουάριο του 2019 είχε επισημάνει ότι τότε, πριν από έξι μήνες, περίπου 70.000 τόνοι απορρίμματα υπάρχουν στη χωματερή του Αγίου Βλάση, που έχουν, μάλιστα, απλωθεί σε χώρο ανεξέλεγκτο.

Σήμερα, Αύγουστος του 2019, οι τόνοι, φανταζόμαστε, θα έχουν φθάσει στους 100.000.

Τόνοι σκουπίδια μέσα σε ένα από τα πιο πλούσια δάση της Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

Οι εκλογές πέρασαν, χρησιμοποιήθηκε το ζήτημα των απορριμμάτων για πολιτικάντικους λόγους, καιρός είναι να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να αποκτήσουμε, επιτέλους, διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο και στην Πελοπόννησο.

Καιρός είναι, επίσης, να συζητήσουμε και τι τουρισμό θέλουμε. Η Πελοπόννησος θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Με τι όρους, όμως;

Ελπίζουμε όχι με όρους Κυκλάδων...

Οι καιροί ου μενετοί.

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

Πω πω έτοιμο να κάψει όλο το δάσος έτσι όπως είναι ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να βρει μια οριστική λυση

Στη δημόσια τηλεόραση άκουσα μόλις τώρα πως έχει ξεσπάσει μια πυρκαγιά και σε δύσβατη περιοχή των Καλαβρύτων αλλά δεν ανησυχεί τις αρχές γιατί δεν είναι σε κατοικημένη περιοχή. Αυτά.

Μπράβο Εύα για τις επισημάνσεις! Ο μόνος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι όταν μετατρέψουμε την ατομική μας ευθύνη σε κοινή συνείδηση και δράση, ώστε κάποτε να γίνει και πολιτική.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.