Αθάνατος! Ο ήρωας της Κύπρου Σωτήρης Κουρούνης ετάφη στην πατρίδα του Καστάνιτσα Κυνουρίας (pics,vid)

Αθάνατος! Ο ήρωας της Κύπρου Σωτήρης Κουρούνης ετάφη στην πατρίδα του Καστάνιτσα Κυνουρίας (pics,vid)

Ιούνιος 04, 2017 - 15:18
3 σχόλια

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης  τελέστηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήριος στην Καστάνιτσα Κυνουρίας  η κηδεία του τέως αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας  από τη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974 καταδρομέα Σωτήρη Κουρούνη, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA .

Η οικογένεια του πεσόντα περίμενε στωικά 43 χρόνια για να βρεθούν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα λείψανα του ήρωα.

Ύστερα από πολλούς αγώνες στις 26 Μαΐου του 2017 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο αείμνηστος Σωτήρης Κουρούνης ήταν καταδρομέας , ο οποίος έπεσε υπέρ βωμών και εστιών προασπιζόμενος  κατά την τουρκική εισβολή του 1974 την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γυρίζοντας πίσω σε αυτές τις «μαύρες» σελίδες της ιστορίας και εις μνήμην του Σωτήρη Κουρούνη και των άλλων πεσόντων ανασκαλεύουμε τις μνήμες επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1974, και σας μεταφέρουμε τα γεγονότα έτσι όπως μας τα είχε διηγηθεί ο καταδρομέας Ιωάννης Σίδερης .

«Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η άμυνα της Κύπρου ήταν σε δύσκολη θέση, όσες κινήσεις έγιναν για την αποτροπή της εισβολής είχαν αρνητική εξέλιξη. Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα παρουσίαζε σημάδια διάλυσης στην στρατιωτική ηγεσία και ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παρόλα αυτά οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου είχαν περιορίσει τα αρχικά σχέδια του Τουρκικού στρατού. Την 21η Ιουλίου του 1974, αποφασίστηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία "ΝΙΚΗ". Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 

»Η προετοιμασία έγινε στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη και περιλάμβανε  20 αεροσκάφη Nord 2501D Noratlas και 10 αεροσκάφη C-47 Dakota.

»H επιχείρηση Νίκη είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22η Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπου είναι και η μοναδική αεραποβατική επιχείρηση στην Ελληνική ιστορία.  Η αποστολή χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο ως "αποστολή αυτοκτονίας".

»Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά της Α' Μοίρας καταδρομέων κατά την διάρκεια της νύχτας, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου, πτήση σε χαμηλό ύψος, χωρίς συνοδεία μαχητικών, έπειτα προσγείωση και αποβίβαση καταδρομέων και επιστροφή στην Σούδα.

»Την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό μέχρι τα μεσάνυχτα. Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη (5 Noratlas και 10 C-47) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας.

»Κατά τη διάρκεια της πτήσης και χωρίς φώτα πορείας για την αποφυγή εντοπισμού δύο από τα αεροσκάφη παρουσίασαν βλάβη με αποτέλεσμα την επιστροφή του ενός στην Κρήτη και την προσγείωση του δευτέρου "ΝΙΚΗ 13" στην Ρόδο.

»Λόγω κακού συντονισμού και χωρίς το σήμα να φτάσει έγκαιρα,  οι δυνάμεις του αεροδρομίου της Λευκωσίας νομίζοντας ότι είναι εχθρικά τα αεροσκάφη που πλησίαζαν άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα, το "ΝΙΚΗ 4" το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, να αρπάξει φωτιά και να συντριβή λίγα χιλιόμετρα από το διάδρομο προσγείωσης το λόφο Μακεδονίτισσας. Επίσης την τελευταία τους πνοή άφησαν και 2 καταδρομείς από το ΄΄ΝΙΚΗ 7΄΄.

»Όσα αεροσκάφη ήταν σε πτητική ικανότητα απογειώθηκαν για τη επιστροφή στην Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από τις φίλιες δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.».

Aκολουθεί βίντεο
Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr «Επέστρεψε» στην πατρίδα του την Καστάνιτσα ο καταδρομέας Σωτήρης Κουρούνης


3 Σχόλια

Λόγω κακού συντονισμού και χωρίς το σήμα να φτάσει έγκαιρα, οι δυνάμεις του αεροδρομίου της Λευκωσίας νομίζοντας ότι είναι εχθρικά τα αεροσκάφη που πλησίαζαν άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα, το "ΝΙΚΗ 4" το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, να αρπάξει φωτιά και να συντριβή λίγα χιλιόμετρα από το διάδρομο προσγείωσης το λόφο Μακεδονίτισας. Επίσης την τελευταία τους πνοή άφησαν και 2 καταδρομείς από το ΄΄ΝΙΚΗ 7΄΄. Αυτά λέει το ρεπορταζ αυτούσιο το μεταφέρω !!! Λόγω κακού συντονισμού και χωρίς το σήμα να φτάσει έγκαιρα ! Α ρε πατρίδα !!!!!!!!!

»Λόγω κακού συντονισμού και χωρίς το σήμα να φτάσει έγκαιρα, οι δυνάμεις του αεροδρομίου της Λευκωσίας νομίζοντας ότι είναι εχθρικά τα αεροσκάφη που πλησίαζαν άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα, το "ΝΙΚΗ 4" το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Α ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κακό συντονισμό λέμε τώρα το ότι το ακελ έριξε τα αεροπλάνα; Ελεος ρε έλεος τιμή και δόξα στους ήρωες της Κύπρου!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.