Ο Νίκας στη συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους νέους περιφερειάρχες

Ο Νίκας στη συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους νέους περιφερειάρχες

Ιούλιος 15, 2019 - 18:33
8 σχόλια

Θεοδωρικάκος: Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας

Συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί στις Περιφέρειες η κυβερνησιμότητα, υπήρξε στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.

Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος.

Κατά την έναρξη της συσκέψεως ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στο ΥΠ.ΕΣ. Θέλω να νιώθετε ότι αυτό το Υπουργείο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Για την κυβέρνησή μας η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γι’ αυτό θα κινηθούμε μαζί, θα αναπτύξουμε στο έπακρο τη συνεργασία μας. Ώστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης.

Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ένα πρόγραμμα που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες. Αυτά πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες και το ΥΠ.ΕΣ. θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τις Περιφέρειες.

Είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης των Περιφερειών, αυτή την στιγμή ταυτίζονται. Άρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θα επισκεφτώ το επόμενο διάστημα όλες τις Περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Για να τα προχωρήσουμε όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της.

Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- δήμους.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τη σημερινή σύσκεψη.

Θα ήθελα να έχω τις απόψεις κάθε ενός από εσάς γύρω από το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Και καθώς θέλουμε να έχουμε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, καλέσαμε το σύνολο των εκλεγμένων Περιφερειαρχών της χώρας και όχι μόνο όσους αντιμετωπίζουν άμεσα αυτό το πρόβλημα στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας.  Θα ήθελα, επίσης, να έχω μια συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες σας που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, καθώς έχουμε ενημερωθεί ότι επίκειται σε μια σειρά  περιοχές της χώρας, νέο κύμα κακοκαιρίας.

Αρχίσαμε από τις πρώτες μέρες με αρκετή δυσκολία. Είχαμε το τεράστιο πρόβλημα στη Χαλκιδική, όπου θέλω να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας δούλεψαν πολύ σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του κρατικού μηχανισμού.

Μας ενδιαφέρει να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε από τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα».

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ , ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ .......

Ο 19.56 , ΔΕΝ ΛΕΓΟΜΑΙ ΝΤΙΝΑ .......ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ , ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ !

@19:56 - Δεν ξέρω αν στο είπαν αλλά ο Τατούλης ήταν δεύτερος με 7,2% διαφορά από τον Νίκα...

Ντίνα, Ο εκλογικός νόμος είναι ξεκάθαρος. Η δεύτερη Κυριακή έδωσε νικητή. Δεν θα τα αλλάξουμε τώρα επειδή δεν σε συμφέρει.

Τατουλοπαρεα ένα πράγμα να ξέρετε ,με την εμπάθεια που έχετε αποκτήσει λόγω αλλαζονειας και αυταρχισμού όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα είναι εναντίων σας

@Τσιπιανιτης --- "εναντίων", όπως λέμε οι εναντίων, των εναντίων, τους εναντίων κλπ. και "αλλαζονεία" (μπαμ! Τέζα η λέξη) όπως λέμε άλλα 'ντ' άλλα..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.