Σύμβολα, προσγείωση στην πραγματικότητα και λαϊκισμός

Σύμβολα, προσγείωση στην πραγματικότητα και λαϊκισμός

Ιούλιος 14, 2019 - 12:17
17 σχόλια

Η «κατάπτυστη» Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που ως αντιπολίτευση διοργάνωνε συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, έχει ένα αποτέλεσμα που θα κάνει πολλούς από εκείνους που αντιτίθενται σε αυτήν να νιώσουν δικαιωμένοι: Η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και το σύμβολο αυτό θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας.

Η «επιστροφή» της ελληνικής ιστορίας στην Ελλάδα και η απαγόρευση χρήσης των συμβόλων της από τη γειτονική χώρα θα πρέπει να χαροποιεί όλους όσοι μιλούν για την καπήλευση των συμβόλων και της ιστορίας της χώρας μας από το γειτονικό κράτος.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι των συλλαλητηρίων ή της πολιτικής γραμμής της τότε αντιπολίτευσης και σήμερα κυβέρνησης επάνω στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η «λαϊκή» Δεξιά και οι εκπρόσωποί της στη Νέα Δημοκρατία στηρίχθηκαν στη δυσαρέσκεια και στη διαφωνία μεγάλης μερίδας του κόσμου και έχτισαν δυναμική αντιπολιτευτική γραμμή επάνω σε αυτήν.

Και σήμερα, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αγώνας περί συμβόλων δικαιώνεται, ακριβώς μέσω της Συμφωνίας που έφερε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας:

«Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ηλιο της Βεργίνας, σύμβολο που αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης.

»Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την παροχή πληροφοριών για τους δημόσιους χώρους όπου χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας.

»Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η denesen.mk, μετάφραση ΕΔΩ.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.

Προσγείωση στην πραγματικότητα, λοιπόν. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως κάθε άλλη συμφωνία, έχει ασφαλώς προβλήματα και πολλά σημεία της ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας. Εξάλλου, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι κάτι «ζωντανό», που διαμορφώνεται από επιμέρους πολιτικές.

Μέχρι στιγμής, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, πρώτον, ο εναέριος χώρος της γειτονικής χώρας ελέγχεται από την Ελληνική Αεροπορία, με όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτό στην ελληνική πλευρά, και, δεύτερον, το κατεξοχήν μακεδονικό σύμβολο, ο Ήλιος της Βεργίνας, δεν θα χρησιμοποιείται πλέον αφού «αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε έντονα η αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ο Ήλιος της Βεργίνας κοσμούσε την πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της, τότε, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι, μάλιστα δήλωσε μετά την εκλογή του Μητσοτάκη ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός και εάν το επιθυμεί και η ελληνική πλευρά. Αυτό το επισημαίνουμε επειδή οι περισσότεροι στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ότι η γειτονική χώρα είναι πλήρως ευχαριστημένη με τη Συμφωνία. Όχι. Πολιτική, και σπέκουλα, γίνεται εκεί, όπως και εδώ.

Είναι επιθυμητή, λοιπόν, η συζήτηση από την ελληνική πλευρά; Δεν νομίζω. Η «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού βρέθηκε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση την ανέλαβε με τεράστιο πολιτικό κόστος, και ο Κ. Μητσοτάκης υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει καμία διάθεση να αναμοχλεύσει το θέμα μετεκλογικά και να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση ως Πρωθυπουργός.

Αναμένεται, όμως, με ενδιαφέρον η πολιτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με το άλλο μεγάλο μέτωπο: το Αιγαίο, και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Πάμε προς νέους «ιστορικούς συμβιβασμούς», και μάλιστα με τη σφραγίδα της Δεξιάς;..

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παραπάνω είδηση, που ικανοποιεί ή θα έπρεπε να ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, παρουσιάζεται επιγραμματικά από τον ελληνικό Τύπο, και οπωσδήποτε όχι ως δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος της ελληνικής πλευράς, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Κάτι λέει και αυτό.

 

Γαλανιάδη Εύα


17 Σχόλια

αν δώσεις το σπίτι σου χαρισμα σίγουρα θα έχεις κάποια οφέλη. Δεν θα πληρώνεις εφορία ....... ετσι κυρια γαλανιάδη;

"Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται". Ας τα βλέπουν εκείνοι που κατηγορούσαν τον Σύριζα για ψέματα, λαικισμό και εθνοπροδοσία. Ποιος είναι ο ψεύτης;

Όταν εγώ έγραφα σε σχόλια ότι η συμφωνία προβλέπει αυτά τα ανωτέρω συν το ότι αναγνωρίζουν ότι η αρχαία Μακεδονία είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού και όχι του δικού τους, όλοι ήταν τυφλωμένοι από το μίσος και την προπαγάνδα της ΝΔ. Και τώρα έχουμε κυβέρνηση αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια και μας τάραξαν στους φόρους χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν έχουν αξία τα σύμβολα, παρά μόνο το ότι τα σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα του ΟΗΕ που θα λέγεται έστω Βόρεια Μακεδονία με πολίτες Μακεδόνες και γλώσσα μακεδονική. Αυτό θα μείνει στο μέλλον και αυτό σημαίνει παραχάραξη της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, γιατί δεν υπάρχει ούτε γλώσσα μακεδονική ούτε μακεδονική εθνότητα. Οι μακεδόνες είναι Έλληνες και μιλούσαν Ελληνικά

Δεν έχουν αξία τα σύμβολα, παρά μόνο το ότι τα σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα του ΟΗΕ που θα λέγεται έστω Βόρεια Μακεδονία με πολίτες Μακεδόνες και γλώσσα μακεδονική. Αυτό θα μείνει στο μέλλον και αυτό σημαίνει παραχάραξη της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, γιατί δεν υπάρχει ούτε γλώσσα μακεδονική ούτε μακεδονική εθνότητα. Οι μακεδόνες είναι Έλληνες και μιλούσαν Ελληνικά

Για τη μοναδική επινόηση και εφεύρεση της "μακεδονικής" γλώσσας και εθνικότητας δεν είδα να κάνετε λόγο...

οχου μας τα πρηξατε με την μακεδονικη γλωσσα και μακεδονικη εθνοτητα. Αυτα δεν εχουν αξια οταν εχει αναγνωριστει απο την Β.Μακεδονια οτι η Αρχαια Μακεδονια ως πολιτισμος και συμβολα ανηκουν στην ελληνικη ιστορια και πολιτισμο. Τους δωσαμε κενα πραγματα.

Σε 20 χρόνια θα πάρουν και την Νότια γιατί αυτοί έχουν το όνομα. Αυτό θα γίνει γιατί τους το έδωσαν κάτι γερμανοτσολιάδες ΝΔτες και αμερικανοτσολιάδες $ΥΡΙΖΑΙΟΙ.

Κυρία Γαλανιαδη αυτό που γράφετε είναι ψέματα σας το γράφω έτσι γιατί δεν έγκειται καν στα όρια της παραπληροφορησης αλλά τα ξεπερνάει. Καταρχάς η απομάκρυνση του ήλιου της Βεργίνας ήταν υποχρέωση της χώρας από την ενδιάμεση συμφωνία και για αυτό και άλλαξαν τότε τη σημαία τους. Κατά παράβαση της συμφωνίας συνέχισαν να χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί το σύμβολο αυτό στα κτίρια τους ως έργο τέχνης. Η πολλά διαφημιζομενη πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων δεν λέει απολύτως τίποτα καινούριο μας δουλεύουν ψιλό γαζί και καλά κάνουν. Οι Πρεσπες είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ όχι ζημιογόνος απλώς

Αγαπητέ φίλε μετά την απομάκρυνση εκ του... Η κυρία Γαλανιαδη γράφει ψέματα θα έλεγα μπούρδες αλλά ξέρει καλά τι γράφει και μάλλον αγνοεί ότι αυτή η υποχρέωση των Σκοπίων δεν είναι αποτέλεσμα της προδοσίας των Πρεσπων αλλά φυσικά της ενδιάμεσης συμφωνίας για αυτό και δεν έχουν τα Σκόπια τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Κατά τα άλλα τα άρθρα που διάβασε η κυρία Γαλανιαδη μιλάνε για πρόθεση της κυβέρνησης να δει που χρησιμοποιείται ο ήλιος της Βεργίνας ως έργο τέχνης και που ως σύμβουλο. Μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί και καλά κάνουν!

Στα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού οι τουρίστες ρωτούν για την νότια Μακεδονία. Το ΒΒC τις προάλλες ''συμπέρανε'' ότι αφού υπάρχει η Βόρεια κάπου υπάρχει και η Νότια. Δηλαδή τι θέλει να πει ο ποιητής του δημοσιεύματος; Ότι έρχεται ο διαμελισμός της Ελλάδος. Αυτό είναι το προδοτικό σφάλμα της χορήγησης της ονομασίας.

ή δεν εχεις καταλαβει τα γεγονοτα ή λες ψεμματα. Η σημαια που εχεις στη φωτογραφία δεν ειναι πια η σημαία εδώ και χρόνια. κλπ κλπ. δεν εχει νοημα αντικρούσω γιατι ή δεν θα καταλάβεις ή θα πεις παλι ωραία ψέμματα.

Τι άλλο θα διαβάσουμε;;; Η Ελλάδα είναι πολλαπλά χαμένη από αυτή την ιστορία. Στους αιώνες των αιώνων θα αντιλαλεί ότι υπάρχει μια χώρα βόρειτης Ελλάδας που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και μιλάνε ...Μακεδονικά και επίσης κατοικείται από ...Μακεδόνες. Αυτή την συμφωνία την υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές φίλες δυνάμεις. Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα σε Αλβανούς και Σλάβους. Τεράστια παραχάραξη της ιστορίας με υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού. Ποιοι ευνοήθηκαν από αυτό; Οι συνήθεις ύποπτοι. Οι Σκοπιανοί, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και μελλοντικά οι Τούρκοι. Ποιοι έχασαν; Η Ελλάδα. Τσιπρο-διαπραγμάτευση...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.