Η νέα κυβέρνηση, οι νέοι κανόνες στη ΝΔ και η «κανονικότητα»

Η νέα κυβέρνηση, οι νέοι κανόνες στη ΝΔ και η «κανονικότητα»

Ιούλιος 09, 2019 - 11:17
17 σχόλια

Οι εκλογές τελείωσαν και η νέα κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι και πιάνει αμέσως δουλειά, όπως είχε ανακοινώσει και προεκλογικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι η Βουλή θα μείνει ανοικτή το καλοκαίρι, εκτός από το διάστημα δύο εβδομάδων τον Αύγουστο, και το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης με τίτλο «Οργάνωση λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων», που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, η οποία θα παρακολουθεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Ακόμα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά θα μπορούν οι υφυπουργοί να φέρνουν νομοσχέδια στη Βουλή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση έχει πολλούς τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικούς -21 από τους συνολικά 51, τρεις υπουργούς και 18 υφυπουργούς.

Ο διορισμός εξωκοινοβουλευτικών αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις πελατειακές σχέσεις υπουργών - βουλευτών με τους ψηφοφόρους και τους υποστηρικτές τους. Από την άλλη πλευρά, οι εξωκοινοβουλευτικοί δεν πρέπει να θεωρούνται a priori μη εξαρτημένοι. Είναι άνθρωποι της αγοράς, είναι άνθρωποι της «πιάτσας», έχουν εργαστεί σε επιχειρήσεις-κολοσσούς και ασφαλώς δεν έχουν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν στο εκλογικό σώμα για τις όποιες ενέργειες και υπογραφές τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα σαφές και ολοκληρωμένο πλάνο ήδη από την πρώτη μέρα. Είχε ήδη μοιράσει τις αρμοδιότητες. Και δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε κανένας Μεσσήνιος βουλευτής στο νέο σχήμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει -και φάνηκε αυτό από την επιλογή προσώπων- να ανανεώσει το κόμμα και να αποδυναμώσει τα «μπλοκ» που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Η ενότητα της ΝΔ φάνηκε από τη συσπείρωση μπροστά στον κοινό αγώνα. Ωστόσο η συντριπτική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, με πολλούς νέους βουλευτές από το μητρώο στελεχών, πρωτοβουλία και έμπνευση του Κυριάκου Μητσοτάκη -αξίζει να σημειωθεί η επιτυχία του Κώστα Μαραβέγια στη Μαγνησία, ο οποίος εξελέγη με την πρώτη του προσπάθεια- δείχνει την αποφασιστικότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να ανανεώσει ουσιαστικά το κόμμα.

Και μια σημείωση: Τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη νέα κυβέρνηση ευαγγελίζονταν τόσο καιρό την «επιστροφή στην κανονικότητα». Το σύνθημα αυτό φορέθηκε πολύ. Ωστόσο, αν αναρωτηθούμε στα σοβαρά σε ποια κανονικότητα επιθυμούμε να επιστρέψουμε, θα απογοητευτούμε: υψηλή φορολογία, ρουσφετολογία, πελατειακές σχέσεις, ανυπέρβλητη γραφειοκρατία, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και σκάνδαλα. Αυτή ήταν η «κανονικότητα» της χώρας μας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ έφεραν την Ελλάδα στα μνημόνια, στο ΔΝΤ, στον δημοσιονομικό έλεγχο. Από τις χώρες που υπέστησαν τη βάσανο των μνημονίων, είμαστε η μόνη χώρα οι πολίτες της οποίας επέλεξαν -αντιδραστικά ή όχι- να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα που έχει μερίδιο ευθύνης για την κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ δρόμο μπροστά του, εφόσον επιθυμεί η «κανονικότητα» να μην σημαίνει για τη χώρα διακυβέρνηση από έναν ακόμα Μητσοτάκη και ακόμα μία φορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Γαλανιάδη Εύα


17 Σχόλια

Στον Αλέξις του είπαμε να μην τα βάλει με το 65% των φιλάθλων που είναι αποδεδειγμένα φίλαθλοι του ΟΣΦΠ και αυτός δεν άκουσε...... τώρα καλά να πάθει και περαστικά του. Έβαλε υπουργούς που κατόπιν εντολών εναντιώθηκαν στον ΟΣΦΠ υπέρ κάποιων άλλων ομάδων.....ας πρόσεχε........!

"Κανονικότητα" σημαίνει προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κανονικότητα είναι η υπαγωγή της δημόσιας ενημέρωσης στον έλεγχο του Κούλη. Κανονικότητα είναι η τοποθέτηση του Χρυσοχοίδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κανονικότητα είναι να δίνει γραμμή στο λαό ένας υπόδικος που όμως διαθέτει πλοία, ΜΜΕ, ποδοσφαιρική ομάδα και πολλά, πολλά, πολλά λεφτά. «Με τις θυσίες του ελληνικού λαού, καταφέραμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος εργασίας» δήλωνε η Μιχαηλίδου, νυν υφυπουργός Εργασίας τον Απρίλιο 2017. Δεν μπορούσε να πει "θυσιάζοντας τον ελληνικό λαό" θα πήγαινε πολύ

@19:09 Κανονικότητα είναι να κοπούν τα επιδόματα των κοινωνικών παράσιτων και οι μισθοί όσων τρούπωσαν για να τα ξύνουν!

@19:09 - Που να δεις πως θα χοροπηδάς όταν θα έρθει η αξιολόγηση στο δημόσιο. "Ούτε μια στο εκατομμύριο" δεν έλεγε το αστροπελέκι;

Α ναι, κανονικότητα είναι οι πλουσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι (οι φτωχοί δεν εκτιμούν τον πλούτο, τους δίνεις λεφτά και πάνε και τα σπαταλούν)

Από όσα βλέπουμε αυτές τις τρεις μέρες συμπεραίνω ότι με στόχο την "αριστερή παρένθεση" καταστρέψατε τα πάντα για τέσσερα χρόνια και κάτι ψιλά. Και το πιο τρελό είναι ότι τα κοθώνια το 'χαψαν το δόλωμα.

Είσαστε τόσο ηλίθιοι που δεν κατανοείτε ότι η φράση "επιστροφή στην κανονικότητα" σημαίνει επιστροφή στο μεγάλο φαγοπότι το οποίο ο λαός βλέπει από μακριά.

Δυστυχώς πάλι πίσω στους θρησκευτικούς όρκους και στις μεσαιωνικές αντιλήψεις

Κανονικότητα είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού να έχουν πραγματική εργασιακή εμπειρία και να μην λένε ότι η καριέρα είναι χολέρα.

Παύλο, δεν σου είπε κανείς ότι τέλειωσε το ντέρμπι και συνεχίζεις την προπαγάνδα; Σε πληρώνουν ακόμα ή τσάμπα παιδεύεσαι;

Έπαθαν τέτοια νίλα χάνοντας την κουτάλα για 4 χρόνια και κάτι ψιλά που θ' αργήσει να τους περάσει! Ακόμα στερητικά φαινόμενα παρουσιάζουν. Ρε Παύλο, ακόμα και ο ψυχωτικός του πληκτρολογίου εξαφανίστηκε, εσύ εκεί.

Μιας και μιλάμε για νίλες. 40% ο Κούλης. "Ούτε μια στο εκατομμύριο" έλεγε ο Αλέκσης. Περαστικά σύντροφοι, χαμένα τα έχετε ακόμα. "Τέλειωσε το ντέρμπι" γράφει στο άλλο σχόλιο...Φαντάσου σε τι σύγχυση βρίσκεται. Νόμισε ότι θα γινόταν ντέρμπι. Έφαγε στο κεφάλι 8,3% διαφορά και ακόμα κολλημένος στο ντέρμπι που τους τάιζαν σανό είναι!

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ,ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ........

Παύλο, οι εκλογές τελείωσαν. Le petit Koulis είναι πρωθυπουργός. Πάψτε να μιλάτε σαν αντιπολίτευση. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, τουλάχιστον δεν θα κάνετε φανερή τη λαχτάρα που περάσατε τόσα χρόνια (και πού 'σαι σε λίγο, όταν σας πάρουν με τις ντομάτες οι κοψοχέρηδες)

Οι φυσικές καταστροφές (μπουρίνια, πλημμύρες, σεισμοί, εισβολές ακρίδων ή "λαθρομεταναστών", επιδημίες) είναι μάννα εξ ουρανού. Ειδικά τώρα που οι κοψοχέρηδες περιμένουν όσα τους τάξατε.

@22:27 - Ο Κυριάκος είναι πρωθυπουργός και ο peewee Αλέκσης δεν είναι. Δεν θα σου ζητήσω την άδεια για το πόσες ημέρες θα χαίρομαι για αυτό. Επίσης δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλο πλην του εαυτού μου και έχω πολύ περισσότερη σοβαρότητα από τον peewee, αν και βάζω τον πήχη πολύ χαμηλά. Την λαχτάρα την πέρασε η χώρα, όχι εγώ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.