Παρουσία Τατούλη οι υπογραφές για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης

Παρουσία Τατούλη οι υπογραφές για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης

Ιούνιος 27, 2019 - 10:22
5 σχόλια

«Ήμασταν παρόντες, πήραμε στις πλάτες μας τις ευθύνες ανασυγκρότησης και ανάδειξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Με αφορμή τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην ΙΜ Βουλκάνου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το έργο της ψηφιοποίησης και καταλογογράφησης του σημαντικού και πολύτιμου αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στη μονή, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ την Τετάρτη 26 Ιουνίου αναφέρθηκε στο έργο της περιφερειακής αρχής τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην οικονομία, επιτέθηκε εναντίον του κ. Παναγιώτη Νίκα, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και στηλίτευσε τη συμπεριφορά όλων εκείνων που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν έργο της περιφερειακής αρχής ως δικό τους.

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι είναι προσκεκλημένος από τον Πρωθυπουργό αλλά και από τον υπουργό Ανάπτυξης στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά της Κρήτης. Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί ένα masterclass για το οικόπεδο 11 που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον τίτλο «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ» από τους καθηγητές Νικο Λυγερό ακι Ηλία Κονοφάγο (δείτε ΕΔΩ).

«Εννιά χρόνια αντέξαμε την παρουσία τους, αλλά το δικό τους το στίγμα θα παραμείνει αναλλοίωτο», είπε ο κ. Τατούλης. «Δεν μπορούν αυτές οι οικογένειες που μαράζωσαν αυτόν τον τόπο να συνεχίζουν να παραμένουν σε κινητικότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας. Γιατί έχουν κάνει ένα λάθος. Δεν γνωρίζουν καλά το δικό μας το φρόνημα. Ήμασταν παρόντες, πήραμε στις πλάτες μας τις ευθύνες της ανασυγκρότησης και της ανάδειξης της Περιφέρειάς μας  θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε απέναντι σε αυτούς τους δολοπλόκους, τους μικρόψυχους, την πορεία της Πελοποννήσου».

Ακολούθως, αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, και ψέγοντας τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος από την Τρίπολη είχε πει ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, είπε: «Αυτό το μεγάλο οικόπεδο με τα σημαντικά αναμενόμενα αποτελέσματα για την οικονομία και τη ζωή των συμπολιτών μας να αποκαλυφθεί ότι ανήκει στην ΑΟΖ της Περιφέρειάς μας. Πριν από λίγο καιρό, ακούσατε έναν ανεκδιήγητο πρώην πρωθυπουργό ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Δεν θέλω τίποτα άλλο να πω, είναι ακριβώς αυτά τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε. Αυτά αντιμετωπίσαμε, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Για το μεγάλο έργο που έχει κάνει στον πολιτισμό, το υπουργείο συνεχάρη την περιφερειακή αρχή, και οι επιτήδειοι επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως δικό τους έργο. Είναι ακαμάτηδες που επειδή η θεία πρόνοια τούς φρόντιζε τόσα χρόνια, νομίζουν ότι μπορούν να τιθασεύσουν το φρόνημα των Ελλήνων».

Τέλος, αναφερόμενος στο έργο ψηφιοποίησης του υλικού της ΙΜ Βουλκάνου, είπε: «Το έργο είναι δικό μας, δικό σας, στην ιστορική μονή Βουλκάνου και σε όλους τους πολίτες που δικαιωματικά θέλουν να έχουν πρόσβαση. Είναι προσφορά μας απέναντι στους πολίτες και στα δικαιώματα που έχουν να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα πιο δύσκολα αρχεία, γιατί αυτά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά ιδιοκτησία του έθνους και του λαού».

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», αφορούν σε θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων θα υπογράψουν αύριο τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus), στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών), καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties), καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος, και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Ακόμη, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

Γαλανιάδη Εύα


5 Σχόλια

Καλά το λένε στην Αμερική. Η lame duck (κουτσή πάπια) περίοδος μετά την ήττα που επιστρέφει ο χαμένος ενα μεσοδιάστημα μέχρι να παραδώσει στον νικητή και έχοντας χάσει τον βηματισμό του είναι ασταθής και απρόβλεπτος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση από τις δηλώσεις αυτές για την ορθότητα του εξοστρακισμού της οικογένειας.

Μπράβο στον Τατούλη που μας κάνει να νιώθουμε κάθε μέρα υπερήφανοι για την ψήφο μας στον κ. Νίκα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Δ Α Β Ι Δ . ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΜΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ . ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΟΥΣ . ΠΟΛΛΗ ΛΑΣΠΗ ΛΟΙΠΟΝ. ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ . ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΗΤΤΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΜΙΛΑΤΕ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.