Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητούν Αρβελέρ, Βερέμης, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου και Διαμαντούρος

Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητούν Αρβελέρ, Βερέμης, Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου και Διαμαντούρος

Ιούνιος 26, 2019 - 12:50
8 σχόλια

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όπως το εννοούμε σήμερα ζητούν με επιστολή τους, οι επιφανειακοί ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής ζωής Ελένη Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και Νικηφόρος Διαμαντούρος.

«Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί ολόκληρη επιστολή:

Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων. Ως ελάχιστο παράδειγμα θα θυμίσουμε την άνανδρη επίθεση εναντίον του Άγγελου Συρίγου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόσφατα εναντίον της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωστά επίσης και τα πρωτοφανή και απαράδεκτα πολυάριθμα περιστατικά παρακώλυσης της λειτουργίας των Ακαδημαϊκών θεσμών, καθώς και της ασύστολης καταστροφής του επιστημονικού εξοπλισμού. Την θλιβερή αυτή εμπειρία έχουν γνωρίσει αδιακρίτως όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική επίσημη αντίδραση.
Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά στους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Το άσυλο συστήθηκε ήδη στην αρχή της Αναγέννησης για να παραχωρήσει στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους, απαγορεύοντας κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση και ανάμειξη.
Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας. Ο πολιτισμός μετριέται στις μέρες μας με το ποιόν του πανεπιστημίου κάθε χώρας και η ποιότητα του πανεπιστημίου προϋποθέτει τον σεβασμό και την αγαστή1 σχέση με την κοινωνία που το δημιούργησε και το συντηρεί. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να μοιράζεσαι τη γνώση, όπως μοιράζεσαι το ψωμί. Είναι επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού, όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και την μοιρασιά της γνώσης που παράγει το πανεπιστήμιο.

Ελένη Αρβελέρ
Θάνος Βερέμης
Μαριέττα Γιαννάκου
Άννα Διαμαντοπούλου
Νικηφόρος Διαμαντούρος


8 Σχόλια

Έχουν δίκιο, τα κάναμε όλα ίσιωμα, σηκώνονται τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι με τους συριζαίους που μπλέξαμε. Αλλά, Κυριακή-κοντή γιορτή, σε λίγες μέρες θα σφίξουν οι κώλοι, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα! (αυτά τα κακόμοιρα τα ΜΑΤ έχουν πάθει αγκύλωση)

Με την αριστεροφοβική ΝΔ στην κυβέρνηση άμα δείτε κατάργηση γράψτε μου... Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το έκανε στο τέλος μιας ακόμη κυβερνητικής 4ετίας αν κέρδιζε τις εκλογές για να εγκαθιδρύσει αποικιακό καθεστώς τύπου Βιετνάμ. Εδώ ολόκληρη Μακεδονία πρόδωσε, στο άσυλο θα κολλήσει.

@14:35 πότε γεννήθηκες; Την τελευταία 5ετία; Αυτά με το πανεπιστήμιο και το άσυλο γίνονται δεκαετίες τώρα. Δεν τα εφηύραν οι συριζαίοι.

Για κάτσε ρε ανώνυμε 19:16, δηλαδή δεν φταίει ο Σύριζα για όσα καταγγέλλουν οι επιφανειακοί ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής ζωής; Εγώ αυτό είχα καταλάβει και έγραψα το πρώτο σχόλιο. Δηλαδή, δεν φταίει για όλα ο Σύριζα; Για κάτι φταίει όμως, για το ότι τα ΜΑΤ έχουν σκουριάσει, όχι όπως τις παλιές καλές εποχές που τη μια μέρα άνοιγαν κεφάλια και την επομένη επίσης. Αμόρφωτοι του κωλοσάιτ που θέλετε να διαμορφώνετε την ντόπια κοινή γνώμη, τι πάει να πει «επιφανειακοί» ακαδημαϊκοί; Αν σας πάρουν στο κυνήγι οι «επιφανειακοί» τότε θα δείτε.

Εδώ που τα λέμε έχουν κάτι χρόνια να σπάσουν τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος και τις βιτρίνες της Σταδίου οι μετακλητοί με τις σκουριασμένες βαριοπούλες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.