Επιδοματική αναπαραγωγή

Επιδοματική αναπαραγωγή

Ιούνιος 19, 2019 - 12:01
13 σχόλια

Η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα ψέγει τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει. Ωστόσο, εκλογές έρχονται σε λίγες ημέρες και αν δεν τάξεις ζεστό χρήμα, πώς θα πάρεις ψήφους.

Από τον Μάρτιο ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεση του κόμματός του, αν γίνει κυβέρνηση, να πριμοδοτήσει με 2.000 ευρώ τη γέννηση κάθε παιδιού στη χώρα με εισοδηματικά κριτήρια ασφαλώς.

Είχε καλαμπούρι εκείνη η συνεδρίαση στη Βουλή, όπου κατέθεσε την πρότασή του ο κ. Μητσοτάκης. Διότι για να στηρίξει με επιχειρήματα την παροχή των 2.000 ευρώ άπαξ για κάθε νεογέννητο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι αυτό είναι ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του «εθνικού υπαρξιακού διακυβεύματος», όπως χαρακτήρισε το δημογραφικό, με τον Πρωθυπουργό να απαντά στην ομιλία του λέγοντας: «Θα μπορούσα να πω και εγώ ότι 2.000 ευρώ άπαξ είναι φιλοδώρημα».

Και η αλήθεια είναι αυτή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν δώσει ποτέ αυτό το βοήθημα, το οποίο θα πάει στις ευπαθείς ομάδες, θα είναι σαν να γίνεται νονά σε χιλιάδες νεογέννητα. Ενδεικτικά,και υπολογισμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος μόνο για τις πάνες -λαμβάνοντας υπόψη τις φθηνότερες της αγοράς- για τα πρώτα δυόμιση χρόνια ενός παιδιού φθάνει στα 4.500 ευρώ.

Δεν καλαμπουρίζουμε. Υπολογισμένα, από οικογένεια με έναν μισθό και δύο παιδιά.

«Δύο χιλιάρικα τάζει ο Κυριάκος; Επτά χιλιάδες θα τάξω εγώ», σκέφτηκε η Φώφη Γεννηματά και προχώρησε πριν από δύο ημέρες στην εξαγγελία μηνιαίας επιδότησης με 200 ευρώ για τρία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η εξαγγελία της Φώφης καλύπτει τις πάνες και με το παραπάνω.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι αυτό. Διότι άντε και ένα νεαρό ζευγάρι το πήρε το επίδομα. Το οποίο, ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι μάλλον αδύνατον να δοθεί στα ζευγάρια εκείνα που έχουν κάποιο τεκμήριο διαβίωσης. Τα ζευγάρια διστάζουν να αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας κυρίως της εργασιακής ανασφάλειας και των χαμηλών μισθών, όταν όλα στην αγορά είναι πανάκριβα, από ενοίκια ως ακόμα και το γάλα ημέρας.

Αν θέλετε να πάμε παραπέρα, στην Ελλάδα οι γονείς πληρώνουν αδρά μια κατ' όνομα δωρεάν παιδεία από τον παιδικό σταθμό κιόλας, για να μην πούμε για την Υγεία -τα ακριβά εμβόλια της μηνιγγίτιδας εδώ και δύο χρόνια οι γονείς τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Κόστος έκαστου; 400 ευρώ. Όσο ο μισθός ημιαπασχόλησης.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.

Το «εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα», όπως με στόμφο το έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, δεν αντιμετωπίζεται με διχίλιαρα ή και με ακόμα περισσότερα χρήματα από ένα δημόσιο ταμείο που στενάζει για να καλύψει τα επιδόματα. Λύνεται με νοικοκύρεμα, με αύξηση μισθών και κυρίως με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ανθρώπων στο κράτος.

(Αυτό το τελευταίο, δυστυχώς, ακούγεται σαν καλαμπούρι...)

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

13 Σχόλια

Παραδόξως κα Γαλανιάδη, δεν λύνεται με αυξήσεις μισθών, το αντίθετο μάλιστα οσο ανεβαίνει το κατα κεφαλήν ΑΕΠ πέφτει ο δείκτης γονιμότητας. Είναι πολύ πιο σύνθετο και περίπλοκλο το πρόβλημα αυτό. Ενδεικτικά βλέπε εδώ: https://www.dianeosis.org/2016/09/greece_demographic_crisis/

Και γενικά βοηθούν τα παιδιά. ..στην εκπαίδευση για παράδειγμα, με 4 παιδιά και 0 προϋπηρεσία διορίζεσαι

Έχω διαφωνήσει με την κυρία Γαλανιαδη σε διάφορα συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Να συμπληρώσω πως επίσης δε λύνεται με μετανάστες

Μάλλον δεν έχετε δει τα κριτήρια για τους νέους περίφημους διορισμούς στην εκπαίδευση .Και μάλιστα στην Ειδική Αγωγή όπου η προϋπηρεσία είναι -λέω τώρα εγώ -βοηθητική τουλάχιστον

Συνταγή για κουλούρια είναι η γέννηση του κάθε παιδιού; Η υπογενιτικότητα είναι ο εφιάλτης της πατρίδας και θα το πληρώσει πολύ άσχημα και σύντομα. Αν θέλει η ΝΔ να λέγεται σοβαρή κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα πακέτο μέτρον να ισχύει εσαεί , το οποίο πράγματι να στηρίζει την οικογένεια και δη τους νιόπαντρους. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες!

Σωστά σεν λύνεται με διχίλιαρα το πρόβλημα. Λύνεται με απολύσεις, με ιδιωτικοποίηση της υγείας , με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με κατάργηςη της επιθεώρηςης εργαςίας, με εφταήμερη εργαςία, με off shore κλπ. Άντε να νοικοκυρευτούνε.

Οι γύφτοι που δεν επηρεάζονται από την οικονομική ανέχεια λογικά πρέπει να εξαιρεθούν από το επίδομα με το επιχείρημα ότι ζουν μόνο από άλλα επιδόματα Διαφορετικά αναμένονται λεγεώνες ημεδαπών που λένε και τα δελτία τύπου

Μόνο οι γύφτοι και οι μετανάστες θα παίρνουν επιδότηση. Όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουμε σαν μαλακ@ς!!!

Προς κυρία Γαλανιάδη. Με 6 πάνες την ημέρα, για 1.000 ημέρες (πάνω από 2 1/2 χρόνια), έχουμε 6.000 πάνες. Ένα μέσο κόστος, της καλύτερης πάνας της αγοράς είναι 0,20€ (και πάλι το τραβάω αρκετά προς τα πάνω). 6.000Χ0,20=1.200€. Μπορείτε να αναλύσετε από που προκύπτει το εξωφρενικό κόστος των 4.500€ που γράφετε;

οπως εγραψαν και αλλοι,οι ρομα και οι αλλοδαποι θα περνουν τα επιδοματα ,ο απλος μεσος ελληνας με ενα σπιτι που εχει φτυσει αιμα και ενα αμαξι τσουπ στα τεκμηρια και θεωρειται πλουσιος !!!

Θέλω ανάλυση από κάποιον του -ενδεικτικού και υπολογισμένου- τρόπου υπολογισμού για τις πάνες, πως βγαίνει το 4.500;;; Από χρυσάφι είναι; Συνήθως 0,15~0,25 είναι η κάθε πάνα, ακόμα και με 8 πάνες κάθε μέρα (7300 πάνες στα 2.5 χρόνια), βγαίνει γύρω στα 1.800 ευρώ. Μήπως μας δουλεύει;;;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.