ΚΥΣΕΑ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν προέβη σε γεώτρηση

ΚΥΣΕΑ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν προέβη σε γεώτρηση

Ιούνιος 16, 2019 - 21:59
6 σχόλια

Για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλοι οι Ελληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα, τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Οπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γιαυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση είχε διπλή «στόχευση».

Αφενός αποτελεί ένα μήνυμα κατά της κινδυνολογίας περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετέρου στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μια «καταγεγραμμένη» τοποθέτηση από την πλευρά της Αθήνας, πριν από τις συνεδριάσεις της Σύνοδου Κορυφής αλλά και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα και στις οποίες αναμένεται να σταλούν ιδιαίτερα αυστηρά μηνύματα κατά της Αγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζεται ακόμη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


6 Σχόλια

Έναν Exocet από Μιράζ 2000 θέλει έτσι ξαφνικά στο γεωτρύπανο τους ,αφού πρώτα από όλα έχουμε κάνει διαβήματα στον ΟΗΕ για την υποστήριξη των Τούρκων σε τζιχαντιστες τρομοκράτες σε Συρία και Λιβυη

Υπάρχουν χιλιάδες στοιχεία για την εμπλοκή πρακτόρων της ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία) και αξιωματικών του Τουρκικού στρατού που δρουν σαν σύμβουλοι των τζιχαντιστικων οργανώσεων σε Συρία και Λιβυη.Στην Συρία έχουν συλληφθεί και σκοτωθεί παρά πολλοί από τον Συριακό στρατο.Αφου εισέβαλαν στο Αφριν αφού έφτιαξαν παράνομες βάσεις στο βόρειο Ιράκ αφού τραυματίες της Αλ Νουσρα και άλλων Τζιχαντιστικων τρομοκρατικών οργανώσεων πηγαίνουν για περίθαλψη στα Τουρκικά νοσοκομεία ,ο Τσίπρας τρεμοντας σαν το ψάρι λέει ότι θα κάνει διάβημα .

Αυτό στο υπαγόρευσαν οι φίλοι μας οι Δυτικοί η πήρες την πρωτοβουλία για να τους δώσεις ακόμη ένα δωράκι; Οι κυρώσεις έχουν συνέπειες κ προς το παρόν η Ελλάς αντί για πυρηνικά επενδύει σε λαθρομετανάστες

Τώρα είναι ευκαιρία για κλισμα στους Τούρκους που έχουν στείλει το μισό αρματικο δυναμικό στα σύνορα με Συρία και Ιράκ και ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων !Μια κλωτσιά και έξω από την χώρα και το προξενείο τους με τους πράκτορες στην Κομοτηνή !Αλλα τι λέμε εδώ ο υπουργός Άμυνας που ήταν βάτραχος κάθεται χ@σμ€Aνος και κοιτάει το κενό !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.