Τέλος η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» από τον ΟΗΕ - Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εντάσσονται οι πρόσφυγες

Τέλος η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» από τον ΟΗΕ - Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εντάσσονται οι πρόσφυγες

Ιούνιος 14, 2019 - 11:22
6 σχόλια

Η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μέσω άλλων προγραμμάτων - Τι ισχύει για τον Δήμο Τρίπολης

Την ένταξη των περίπου 25.000 προσφύγων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και στέγασης «ΕΣΤΙΑ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αποφάσισε η κυβέρνηση.

Αφορμή στάθηκε η λήξη της συγκεκριμένης παροχής από τον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η προσθήκη των προσφύγων ως νέων δικαιούχων στο ΚΕΑ.

Σύμφωνα με απόφαση που πήρε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η δαπάνη, ύψους 53.247.726 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μηνός Ιουνίου 2019.

Προστίθεται νέο άρθρο στην υπουργική απόφαση «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Έτσι πλέον θα είναι δικαιουχοι και οι ωφελούμενοι Προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας και στέγασης «ΕΣΤΙΑ».

Αναλυτικότερα οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας για τους οποίους παύει η παροχή οικονομικής βοήθειας και στέγασης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εντάσσονται κατόπιν υποβολής αίτησης στο Κ.Ε.Α. για την πρώτη περίοδο ενίσχυσης των έξι μηνών, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 5.1, 5.2 και 5.5 της παρούσης, εφόσον:

α) η απόφαση για την αναγνώριση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας εκδόθηκε έως και τις 31.12.2017 και β) έχει προηγηθεί επιβεβαίωση των στοιχείων τους από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η ισχύς του παρόντος λήγει στις 31.12.2019. 

Την αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 11% περιλαμβάνει το σχέδιο της του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση 11% όσο ήταν και η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Αυτό σημαίνει ότι τα 200 ευρώ αυξάνονται κατά 22 ευρώ για μονοπροσωπο νοικοκυριό.

Σήμερα οι δικαιούχοι λαμβάνουν:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΚΕΑ συνδέεται επίσης με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Σημειωτέον ότι πέρυσι τον Ιούνιο, ο κ. Μιχάλης Πουλάκης, συντονιστής της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος ESTIA, το οποίο έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ, σε συνέντευξή του στο Arcadia Portal, είχε πει ότι η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη ως το 2019, αλλά και ότι θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα και μετά, κα΄τι που υλοποίησε τελικώς η κυβέρνηση εντάσσοντας τους πρόσφυγες στο ΚΕΑ (δείτε ΕΔΩ).

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μαρίνη Μπερέτσο, γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», μας διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη ως τις 31.12.19, ενώ τα μισθώματα των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί, καταβάλλονται από την ΕΕ. Μάλιστα, μας είπε ότι από τους 50 συνολικά ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, στο τέλος του χρόνου ανανέωσαν το συμβόλαιό τους οι 49.


6 Σχόλια

Να σας δω σε λιγο καιρο που δεν θα μπορειτε να τους βγαλετε απο τα σπιτια σας τι θα κανετε. Ωραιο το τυρακι. Η φακα ομως;

Εγω πιστευω τον Κυριο Βρεντα που μας ειχε πει ρητα οτι οι "προσφυγες" ειναι ολοι χριστιανοι, θα μεινουν το πολυ 8 μηνες κ τα εξοδα τους τα πληρωνει ολα η ευρωπη. Τωρα θα πιστεψουν επιτελους κ τα ζωα οτι τα χρηματα για τους αφροασιατες βγαινουν κατευθειαν απο την τσεπη τους .

......και σε λίγο καιρό θα κόψει ο Κυριάκος την χρηματοδότηση απτην ΚΕΑ και από αρχές του 2020 θα αρχίσει ο γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Το πράγμα πάει ΑΚΡΙΒΩΣ όπως φαινόταν απτην αρχή. Ας πρόσεχαν ορισμένοι....................

ζωη και κοτα περνανε και θα περνανε,μπραβο τα καταφερε ο συριζα και θα μας κλεψει επιπλεον λεφτα που δεν εχουμε.μηπως να φυγουμε και απ τα σπιτια μας?το χειροτερο κομμα που εχει εμφανιστει ποτε τα εχει κανει ολα μπαχαλο μια αληθεια και δεκα ψεμματα σε καθε προταση τους.οχι οτι με ΝΔ θα ειναι ολα παραδεισος αλλα ελπιζω πως οχι αυτο το καρναβαλι που ζησαμε 4 χρονια.και ετσι για την απορια για ποσα χρονια θα θεωρουνται μεταναστες αυτοι οι ανθρωποι?γιατι δεν τους κανουν καμια συμβαση σε υπηρεσιες να δουλεψουνε λιγο δεν καταλαβα..και οι ελληνες εφευγαν και φευγουν μεταναστες ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.