Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη (pics,vid)

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη (pics,vid)

Ιούνιος 09, 2019 - 21:05
3 σχόλια

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στην Κερασίτσα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αρκά ιατρού, αθλητή, ανθρωπιστή και ειρηνιστή.

Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια έτσι και εφέτος από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα πραγματοποιήθηκε και ο τρίτος αγώνας δρόμου "Γρηγόρης Λαμπράκης" προς τιμή του μεγάλου ανθρωπιστή της ειρήνης τον οποίο και διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου - ΕΕΔΥΕ.

Ο αγώνας ξεκίνησε από το πάρκο αλύγιστων (πλησίον φυλακών Τρίπολης) στον Άγιο Αθανάσιο και οι αθλητές κατευθύνθηκαν ως την Κερασίτσα και το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και 'έπειτα επέστρεψαν και τερμάτισαν στην Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη.  

Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ιατρός, πολικός, αθλητής, μα πάνω απ' όλα ανθρωπιστής. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαίου 1963 σε ηλικία 51 ετών.  Εκτός από αγανάκτηση στην κοινή γνώμη  ο θάνατος του προκάλεσε και οξύτατη πολιτική κρίση. Στην αρχή η Αστυνομία ανακοίνωσε πως ο θάνατος του είχε προέλθει εξαιτίας τροχαίου εκδοχή την οποία στην αρχή υιοθέτησε και η Κυβέρνηση.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν πρωταθλητής στίβου (Βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση ξεκίνησε η πορεία με χιλιάδες οδοιπόρους. Στην διάρκεια της πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί και δεκάδες τραυματισμοί.  Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ο9λοκλήρωσαν την πορεία.

Επίσης να αναφέρουμε πως πριν από τον τερματισμό των αθλητών ακούστηκαν ποιήματα για την Ειρήνη από προσφυγόπουλα αλλά και Ελληνόπουλα τα οποία και χειροκροτήθηκαν θερμά.

Τέλος να αναφέρουμε σχετικά με το αγωνιστικό σκέλος του αγώνα δρόμου πως πρώτος από τους άνδρες τερμάτισε ο Θοδωρής Δημητρακάκης από την Κυπαρισσία και από τις γυναίκες η Νάντια Καπάκου από την Σπάρτη με τον κόσμο να δίνει το πιο θερμό του χειροκρότημα σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς.

Video: 

ArcadiaPortal.gr 3ος αγώνας δρόμου Γρηγόρης Λαμπράκης


3 Σχόλια

Οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων που προεκλογικά βρίσκονταν σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδήλωση, που ήταν σήμερα; Σε 4 χρόνια θα εμφανιστούν πάλι!

Ωραίος αγώνας αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Πολλοί αθλητές θέλουν να τρέξουν αυτό τον αγώνα,για να τιμήσουν τον άνθρωπο,τον Ιατρό,τον αθλητή,τον ανθρωπιστή Γρήγορη Λαμπράκη. Είναι όμως λίγο περίεργο ότι μια μερίδα ανθρώπων, προσπαθεί να κάνει αυτό το αθλητικό γεγονός, περισσότερο πολιτικό. Αυτό είναι που αποτρέπει πολλούς αθλητές να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα..... Οπότε,ας μείνουμε στο αθλητικό κομμάτι και ας αφήσουμε την πολιτική λίγο στην άκρη.

Αγαπω τον γρηγορη λαμπρακη. Μου αρεσει ο τροπος που χαιρετουσε το 1936 στην ολυμπιαδα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.