Πολιτική γκάφα, πολιτική πονηριά και από τους εργαζομένους τσιμουδιά

Πολιτική γκάφα, πολιτική πονηριά και από τους εργαζομένους τσιμουδιά

Μάιος 13, 2019 - 12:29
29 σχόλια

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Αυτά τα λόγια είπε, λέξη προς λέξη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη χθες.

Η φράση του αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που έκανε λόγο για την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να εγκαθιδρύσει την επταήμερη εργασία στη χώρα. Έσπευσαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να διευκρινίσουν ότι όταν κάποιος λέει «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο», προφανώς εννοεί ότι η επιχείρηση πάει από πενθήμερο σε επταήμερο λειτουργίας της.

Αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του μπορούν να μας ξεκαθαρίσουν πώς μια επιχείρηση λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς τους εργαζομένους, εδώ είμαστε.

Μετά, συνέβη το κορυφαίο: Ο Τύπος που πρόσκειται στη ΝΔ, χρησιμοποίησε την υπογραφή της Αχτσιόγλου στη νέα σύμβαση για το επταήμερο της εταιρίας Παπαστράτος για να πείσει για την ορθότητα των απόψεων του Μητσοτάκη. Διότι η Έφη Αχτσιόγλου ενέκρινε την εν λόγω σύμβαση, για την οποία, όπως λένε οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «πολύ καλά έκανε η κυρία Αχτσιόγλου που την ενέκρινε», διότι με την συμφωνία αυτή, την οποία ανέφερε ως θετικό παράδειγμα συλλογικών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσον όρο στον κλάδο τους.

Εξηγούν ειδικότερα ότι η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Παπαστράτος, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση «μας επιστρέφει στον 18ο αιώνα», προβλέπει λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες μέρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους χωρίς να μειώνονται οι μισθοί. Βασίζεται συγκεκριμένα σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών.

(Τελικά, έχουν αυξημένες απολαβές οι εργαζόμενοι της Παπαστράτος ή τα επίπεδα των μισθών είναι ίδια; Ή μήπως δεν μιλούσε ο Μητσοτάκης για την Παπαστράτος;)

Και συνεχίζουν οι πέριξ του Μητσοτάκη ότι, ως εκ τούτου, το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της που συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%.

Με υπογραφή Αχτσιόγλου.

(Και όσοι έχουν παιδιά, και εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο, ποιο Σαββατοκύριακο βλέπουν τα παιδιά τους;)

Αδιαμφισβήτητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε πολιτική γκάφα, ό,τι κι αν εννοούσε, ό,τι κι αν νόμιζε ότι εννοούσε. Αναμενόμενη η εκμετάλλευση των όσων είπε από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, υπάρχει πολιτική πονηριά στα λόγια του: ο κόσμος μας αλλάζει. Μα, ο κόσμος δεν αλλάζει από κάποια ανώτερη δύναμη, αλλά από τα πράγματα όπως διαμορφώνονται. Και εδώ οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι δεν μπορούν να έχουν καμία συμμετοχή στα πράγματα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας.

Πού είναι οι απαντήσεις των εργαζομένων; Δεν αρκεί μέσω τιτιβισμάτων και αναρτήσεων να δηλώνουν την  απέχθειά τους απέναντι στις δηλώσεις Μητσοτάκη...

Ευρωπαϊκά κεκτημένα υπάρχουν, επισημαίνει σε άρθρο του ο Κώστας Γιαννακίδης σήμερα και η λογική λέει, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ότι δεν μπορεί κανένας εργοδότης να επιβάλλει επταήμερη εργασία χωρίς ρεπό.

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα, όμως, λέει ότι η ανεργία καλπάζει, και ως εκ τούτου υπάρχει «κρέας» για την κρεατομηχανή, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι με τετράωρη απασχόληση εργάζονται οκτάωρο χωρίς να αμείβονται επαρκώς και ότι ο κόσμος αλλάζει σε άλλες χώρες, όπου κάποιες επιχειρήσεις μειώνουν τα ωράρια εργασίας τους διότι έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους όταν δεν εξουθενώνουν τους εργαζομένους τους.

Ποια πραγματικότητα θέλουμε εμείς; Ιδού το ερώτημα. Ο Μητσοτάκης μπορεί να θέλει... ό,τι θέλει, αν και αμφιβάλλουμε ότι ξέρει τι θέλει.

Γαλανιάδη Εύα


29 Σχόλια

Στον πλανήτη γύρω μας η ευέλικτη εργασία είναι γεγονός. Εργασία από το σπίτι, εργασία με κυμαινόμενο ωράριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε πουθενά για παραβίαση του 40ώρου. Απλά οι πνιγμένοι Συριζαίοι τραβάνε από τα μαλλιά ότι βρουν προκειμένου να παρουσιάσουν τον Μητσοτάκη σαν τον δράκο που τρώει παιδιά και φτύνει κόκαλα. Γραφικοί όσο δεν πάει. Στην Ελλάδα του 2019 είναι τραγικό που η μόνη μας έννοια είναι το πως ΔΕΝ θα δουλέψουμε. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα μετά από τεράστια κρίση μιας δεκαετίας και ακόμα την τεμπελιά σκεφτόμαστε.

Εύγε κυρία Γαλανιάδη, σας ξέφυγε ότι ο Κυριάκος θα βάλει τα κορίτσια της νύχτας να το συνεχίζουν από ήλιο σε ήλιο, παρακαλώ για την επισήμανση!

Εργαζόμενοι, ξυπνάτε..... πως λένε τον κακό μάγο στα κινούμενα σχέδια που κυνηγάει τα στρουμφάκια; Εδώ εμφανίστηκε και άλλος μάγος, δοξάστε τον.......

Ότι θα αυξηθούν ίσως οι θέσεις εργασίας αν αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας μιας επιχείρησης δεν σας περνάει από το μυαλό, ε;;;;;

να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι να βλέπουν τα παιδιά τους το ΣΚ, σωστά τα λέτε... ή ακόμα καλύτερα, όλοι άνεργοι να ζούμε με τα ψίχουλα της ανθρωπιστικής βοήθειας του αλέξη... για να βλέπουμε τα παιδιά μας συνέχεια....

ρε κομματοσκυλο 15.01 αν εχεις οικογένεια ποτε ποτε θα την δεις αν δουλευεις 7 μερες τη βδομαδα; η δεν σε νοιάζει και θες μονο σκλάβους να βλέπεις;

@15:01 εξήγησέ μου πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας με το επταήμερο

Αν και μάλλον χάνω το χρόνο μου... είναι απλώς μαθηματικά. Αυξάνεται το ωράριο λειτουργίας μιας επιχείρησης -> χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Αυτός μίλησε για επταήμερο εργασίας αντί του πενθημέρου που ισχύει σήμερα, όχι για ωράριο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Κανείς δεν απαγορεύει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν 7 μέρες την εβδομάδα.

Μονο ΔΕΗ

Έλεος!! Δεν μίλησε για κατάργηση 5μέρου και 8ώρου αλλά για 7ήμερη λειτουργία όπως η Παπαστάτος. Συριζαίοι δεν πείθετε κανέναν με τα επιδόματα φτώχειας. Δουλειές θέλουμε.

Καμμία πολιτική γκάφα. < παρωχημένο το οχτάωρο> < επταήμερη εργασία> < ιδιωτική ασφάλιση> αυτά έχει τάξει στους χρηματοδότες της άγιας οικογένειας. Δημοσιογραφική κουτοπονηριά ο τίτλος του άρθρου.

@19:47 μην κάνεις το άσπρο μαύρο, οι επιχειρήσεις λειτουργούν όσο θέλουν, με 3 οχτάωρες βάρδιες και κανείς δεν τους το απαγορεύει. Αυτός μίλησε για εφταήμερη εργασία αν συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι. Τα λόγια του αναφέρονται λέξη προς λέξη στην πρώτη παράγραφο αυτού του δημοσιεύματος. Πόσοι εργαζόμενοι δεν θα συμφωνήσουν όταν έξω περιφέρονται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι;

21:27: Στον Σύριζαnews δουλεύεις; Διακοπές με κότερο φίλου πήγες;

@17:43 To κότερο είναι ωραία ιστορία για έμμισθο χουλιγκανισμό στα social media και οι fake φωτογραφίες για το (ανύπαρκτο) «χουντικό παρελθόν» της οικογένειας Τσίπρας κάνουν καλή προπαγανδιστική δουλειά σε ώρες πολιτικής απελπισίας. Όμως την τελική ιστορία της κάλπης θα την γράψει η οικονομία. Εδώ, αυτό που μένει είναι η επταήμερη εργασία, αυτό είπε, κατά λάθος βέβαια, γιατί ακόμα κι αυτός δεν μπορεί να αγνοεί ότι στην Ευρώπη το πενθήμερο ισχύει από δεκαετίες. Όση κατρακύλα να έχουμε υποστεί, ακόμα δεν γίναμε Β. Κορέα. Αυτό θέλει ο Κούλης;

23:06: ούτε μια λέξη αλήθειας δεν έγραψες. Δεν είπε αυτά ο Μητσοτάκης. Δες βίντεο με Κυρανάκη στην ΕΡΤ πως σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Το κότερο είναι δικαίωμα αλλά και δείχνει πολλά για τον Τσίπρα. Για τις δουλειές με τη Χούντα ενημερώσου για το τι λένε οι αντιστασιακοί της Κρήτης. Έμμισθος πρέπει να είσαι εσύ για να παραποιείς σε τέτοιο βαθμό την αλήθεια. Εδώ λέτε 13 σύνταξη το επίδομα των 500( στην καλύτερη)ενώ ( μιας κ μιλάς για οικονομία)ο Σύριζα έκοψε το ΕΚΑΣ (2700 Ευρώ τον χρόνο ).

https://youtu.be/OP92ERQmyII δες τα χάλια της ΣυριζΕΡΤ και την αλήθεια του τι είπε ο Μητσοτάκης σε βίντεο...δες και τις απαντήσεις των συντρόφων σου και τα ξαναλέμε ( κοίτα και τις περίφημες 120 δόσεις και πόσους τελικά αφορούν ). 7ήμερο ψεύδους καθιέρωσε ο Αλέξης με τη στροφή 180 μοιρών στο νησί της Μυτιλήνης(?). Ζαλίστηκε φαίνεται...

Ό,τι και να λέτε, όση προσπάθεια και να κάνετε για να κουκουλώσετε τις ανοησίες του Κούλη, Σύριζα δαγκωτό. Επταήμερη εργασία λέει στο βίντεο, το δώρο Χριστουυγέννων κάνει τους υπαλλήλους τεμπέληδες λέει, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις προπαγανδίζει, περιφρονεί τον μισθωτό και τον συνταξιούχο. Η παλιά Ν.Δ., δηλαδή μέχρι τον Κωστάκη Καραμανλή, δεν ήταν καλή, ενώ τώρα με τον Αντωνάκη που το μάτι του θα γυαλίζει στον αιώνα τον άπαντα και με τον ίδιο θα κάνει τη χώρα Ελντοράντο. Με τη βοήθεια του Μπένι φαντάζομαι. Ρε δεν πάτε να...

@Πσύριζα δαγκωτό - Οι εποχές που βγαίνατε στο διαδίκτυο τα συριζοτρόλς και γράφατε ότι σας κατέβει στο κεφάλι, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κυβέρνησαν τα αστροπελέκια σου, τα έκαναν μαντάρα, ξηλώθηκαν οι πολίτες να πληρώνουν τα λάθη τους και την ασχετοσύνη τους και ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Το κότερο δεν είναι δικαίωμα όταν το κρύβεις. Πρωθυπουργός είναι, όχι ιδιωτικός υπάλληλος. Ακόμα χειρότερα, διακοπές με κότερο εφοπλιστή και να κράζεις τις ...ελίτ;;; Μόνο κάποιος που είναι τελείως βλήμα δεν τον ενοχλεί αυτή η κοροϊδία. Όλα για την θέση και εσύ;

@Πσύριζα δαγκωτό - Ξεφεύγουμε από την ουσία όμως. Φίλε αγαπητέ, απευθύνθηκες σε κάποιο σύντροφο για διακοπές με το κότερο; Καλοκαίρι έρχεται, κουρασμένος θα είσαι από τον δύσκολο χειμώνα, σχόλια μπόλικα στο διαδίκτυο. ΕΣΥ, δεν αξίζεις μια εβδομάδα στο κότερο; Αν όχι μια εβδομάδα, τουλάχιστον 2-3 ημέρες. Αν όχι 2-3 ημέρες, ας σε ανεβάσουν 4-5 ώρες να δεις και εσύ πως πολεμιούνται οι ελίτ. Να φιλήσεις έστω το άγιο deck εκεί που πάτησε ο προφήτης Αλέκσης ο Κουλοφάγος. Ο αψύς Αρτινός. Κρίμα δεν είναι να τα απολαμβάνει μόνο ο Αλέκσης και εσείς που κάνετε την λάντζα ούτε βαρκούλα από τα lidl;

Και μιλάς κιόλας "σύντροφε" και "αριστερέ επαναστάτη" ( με δεξιά τσέπη και διακοπές στο κότερο ) για 7ήμερο που ψήφισε ο πρόεδρος σου με την κ. Αχτσιόγλου. Δεν πείθετε κανέναν. Συνεχίστε να μαζεύετε ορφανά του ΠΑΣΟΚ και να μοιράζετε προεκλογικά επιδόματα...απλά αστείοι.

Κάποιος έγραψε "δουλειές θέλουμε". Ε, δεν υπάρχουν δουλειές για όλους. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας είναι αχρείαστο, περισσεύει, η ανεργία αυξάνεται και θα αυξάνεται πάντα. Οι εργοδότες έχουν έναν ωκεανό ανέργων, οι εργοδότες θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τα κόστη, κανένας δεν τους υποχρεώνει να δίνουν αξιοπρεπείς μισθούς και να τηρούν την εργατική νομοθεσία που ήδη είχε πετσοκόψει η προηγούμενη κυβέρνηση, η Κομισιόν ακολουθεί τις εντολές Σόιμπλε και μετά απορούμε που ανεβαίνει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Η αριστερά που υπερασπιζόταν τον εργαζόμενο, πάνω που εκσυγχρονίστηκε, ψόφησε.

@15:35 - Σύντροφε, δεν υπάρχει πια αριστερά, την πάτησε το τρένο. Υπάρχει δεξιός φιλελευθερισμός, κεντρώος φιλελευθερισμός και αριστερός φιλελευθερισμός. Όσο έχουμε καπιταλισμό αυτές θα είναι οι εκδοχές γιατί ο κόσμος πάει μπροστά. Μια χαρά προοδεύουν οι κοινωνίες που έχουν φιλελεύθερο καπιταλισμό. Χαμηλή ανεργία έχουν, κοινωνικό κράτος έχουν και προσπαθούν συνέχεια να βελτιώνονται. Στο Ελλάντα έχουμε ΚΡΑΤΙΚΟ καπιταλισμό. Ένα σύστημα προβληματικό που ήδη οδήγησε στην χρεοκοπία και σερνόμαστε σε αυτή 10 χρόνια. Αν θέλετε κρατισμό ψηφίζεται Αλέκση, αν θέλετε πρόοδο και ευημερία Κυριάκο. Απλό.

Δεν θέλουμε εργασία Τα εργοστάσια να αποδοθούν στους πρώην εργαζόμενους σαν αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι. Στέκι αλληλέγγυου, πολιτιστικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα από αυτόνομες κοινότητες της πόλης και της γειτονιάς και ανεξάρτητες ομάδες και σχήματα που κυοφορούν τις νέες ιδέες και κουλτούρες στην Ελλάδα της κρίσης. Να οργανώνονται κάθε είδους εργαστήρια και σεμινάρια, να γίνονται ανταλλακτικά χαριστικά παζάρια, δωρεάν κοινωνικά φροντιστήρια, μαθήματα γλωσσών, χορού, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές λέσχες, θεατρικές ομάδες, τοπικά μουσικά γκρουπ.

Παύλο, ψηφίζετε, όχι ψηφίζεται. Αυτό που αποκαλείς φιλελευθερισμό, όπως το εννοείς, είναι η μεγαλυτερη απάτη της ιστορίας. Αλλά δεν σ' ενδιαφέρει η συζήτηση, σ' ενδιαφέρει μόνο η προπαγάνδα. Άν και όταν αλλάξεις διάθεση (πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, ακόμα και μετά τη συγκυρία των εκλογών), μπορούμε να το συζητήσουμε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.