Σκάνδαλο βλέπει η αντιπολίτευση σε σύμβαση του Δήμου Τρίπολης με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα (vid)

Σκάνδαλο βλέπει η αντιπολίτευση σε σύμβαση του Δήμου Τρίπολης με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα (vid)

Μάρτιος 22, 2019 - 17:23
27 σχόλια

Tην Παρασκευή 22 Μαρτίου νωρίς το απόγευμα συνεδρίασε το ΔΣ Τρίπολης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, παρόντος του δημάρχου Δημήτρη Παυλή.

Η συζήτηση του δεύτερου θέματος εντός ημερήσιας διάταξης, που αφορά στην έγκριση από το Σώμα σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα προϋπολογισμού 142.600 ευρώ για την «Ωρίμανση έργων Δήμου Τρίπολης για την υποβολή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, έγινε αφορμή για ακόμα μία φορά να οξυνθούν τα πνεύματα και ο δήμαρχος να οδηγηθεί σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα για να υπερασπιστεί τις θέσεις του Δήμου.

Πρώτος ο κ. Δημήτρης Βόσνος ζήτησε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος οδηγείται στην ανάγκη σύναψης της εν λόγω σύμβασης. Σημείωσε ότι στην εισήγηση αναφέρεται ως λόγος η «έλλειψη χρόνου», ενώ ακόμα ρώτησε για το αν τελικά έχει γίνει ή δεν έχει γίνει η μελέτη για το Παλαιό Δημαρχείο, έργο που έχει εξαγγελθεί, οπότε θα έπρεπε ήδη να υπάρχει μελέτη. Επίσης, ρώτησε για ποιον λόγο αναφέρονται στην εισήγηση οι αναπλάσεις των πλατειών, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, και ρώτησε επίσης για ποιο πρόγραμμα θα γίνει η αίτηση. «Ο ΦιλόΔημος λήγει τέλη Μαρτίου, της Περιφέρειας μέσα Απριλίου.

«Είναι αδύνατον να προλάβουμε αυτές τις καταληκτικές ημερομηνίες. Σε τρεις νύχτες θα γίνουν οι μελέτες;». Παράλληλα, ρώτησε πώς συντάχθηκε το κοστολόγιο και αν έγινε έρευνα αγοράς.

Κάτι υποκρύπτεται. Ποια ανάγκη μας οδήγησε σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί αυτή η πρεμούρα;

«Με την επιλογή που κάνετε, αποκλείεται τους επιστήμονες του τόπου μας. Θα ήθελα να αναλάβουν τις μελέτες άνεργοι επιστήμονες του τόπου μας», υπογράμμισε, τέλος.

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης κατά την τοποθέτησή του ήταν ιδιαίτερα αυστηρός: «Είναι τραγικό δυο μήνες πριν από τις εκλογές να έρχεται αυτό το θέμα, για μελέτες που θα μπορούσαν να εκπονηθούν από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Δεν νομίζω ότι η Αναπτυξιακή έχει τέτοιο τεχνικό δυναμικό που να μπορεί μόνη της να κάνει το έργο. Απευθείας ο Δήμος Τρίπολης θα μπορούσε με ιδιώτες μηχανικούς με μελετητικό πτυχίο να κάνει τα έργα. Η Αναπτυξιακή μπορεί να πάρει όποιον γουστάρει. Να μην δουλευόμαστε εδώ μέσα.

Είναι σκάνδαλο, είναι για γέλια, ξέρω ότι κάτι υποκρύπτει. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει.

Ο κ. Ηλίας Κούρος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα εκ μέρους της παράταξής του. Και είπε ότι για το Δημαρχείο υπάρχει μελέτη, ότι έχει παραδοθεί και ότι είναι πρόκληση να το βλέπει στην εισήγηση.
Είναι σκάνδαλο! Η Περιφέρεια να ανοίξει τα μάτια και τα αφτιά της!

Ο κ. Βόσνος κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πρώτα –απαντώντας στον κ. Αδαμόπουλο, ο οποίος τον προκάλεσε να πει ποιο ήταν τα έργο του ως αντιδημάρχου- ότι κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την παρουσία του στα έργα ευθύνης του. Και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι φταίει που δεν προχώρησε καμία μελέτη. «Με τι θράσος αναθέτουμε τέτοιες μελέτες που βγάζουν μάτι; Μπορεί να πει κανένας ότι θα καταθέσουμε πρόταση στις 29 Μαρτίου; Είναι μια σικέ ιστορία!».

Ούτε τοπογραφικά δεν προλαβαίνουν να κάνουν. Είναι μια διαδικασία που δεν καταλαβαίνω γιατί έρχεται τώρα.
Εξακολουθώντας, ο κ. Βόσνος είπε ότι δεν είναι τυχαίο που δεν έγινε κανένα έργο, διότι απλούστατα δεν έγινε κανένας προγραμματισμός. «Ο Δήμος δεν έκανα κανένα έργο. Δεν έκανε προτάσεις. Περιμένω να απαντήσει ο δήμαρχος γιατί το τόσο επείγον.»

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαδημητρίου κατηγόρησε τον κ. Βόσνο ότι μιλάει με υπονοούμενα : «Εμείς ως δημοτική αρχή αποδείξαμε ότι δεν έχουμε αφήσει μελέτες στα ράφια και στα ντουλάπια και ότι δεν έχουμε εκκρεμότητες. Προσβάλλομαι ως μέλος της διοίκησης με αυτά τα υπονοούμενα και προκαλώ να μου δώσουν τα στοιχεία».
Ακολούθησε μια λογομαχία ανάμεσα στους κκ. Κούρο και Παπαδημητρίου, με τον πρώτο να λέει ότι η μελέτη για το Παλαιό Δημαρχείο ήταν έτοιμη από το 2010.

Η μελέτη για το Δημαρχείο έχει γίνει και εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει!

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Κακλαμάνος επιτέθηκε στον Ηλία Κούρο, την ώρα που ο δεύτερος του ζητούσε να συμμορφωθεί η διοίκηση του Δήμου.

Ο κ. Κακλαμάνος είπε «ντροπή για το πνευματικό σας επίπεδο!» και ο κ. Κούρος του ζήτησε να ανακαλέσει, με τον πρόεδρο του ΔΣ να επαναλαμβάνει τη φράση, και τον κ. Κούρο να απαιτεί να του ζητήσει συγγνώμη.
Για άλλη μία φορά τα πνεύματα εκτραχύνθηκαν.

Ο κ. Φραγκούλης της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, και τον λόγο έλαβε ο κ. Αδαμόπουλος, συνεχίζοντας την «κόντρα» με τον κ. Βόσνο, ζητώντας του να πει τι έκανε ως αντιδήμαρχος τα δυόμιση χρόνια που ήταν αντιδήμαρχος.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παυλής είπε ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που ενοχλεί και απάντησε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου «σήκωσε ψηλά τα χέρια»: «Μας ενοχλεί που θέλουμε να έχουμε ώριμες προτάσεις για να επιλεγούν τα έργα και να εκτελεστούν; Πριν από λίγους μήνες, η συζήτηση αυτή δεν θα είχε ένταση, και δεν καταλαβαίνω τι θέλει να αποδείξει ο καθένας με τη θέση που εκφράζει δημοσίως. Το ερώτημα ποιο είναι; Αν μπορεί η Υπηρεσία μας να κάνει αυτές τις μελέτες; Προφανώς μπορεί. Αλλά θα έπρεπε να έχει μπροστά της ένα-δυο χρόνια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι απαρτίζουν την Υπηρεσία μας. Οι προσκλήσεις αυτές έχουν καταληκτικές ημερομηνίες και δεν μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία να ολοκληρώσει ή να υποστηρίξει το σύνολο των έργων αυτών».

Έχουμε χαλάσει τα λιγότερα χρήματα για μελέτες τα τελευταία 30 χρόνια. Τόσα έργα που υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν δεν έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία;

Σε λογομαχία που είχε ο κ. Παυλής με τον κ. Κούρο χαρακτήρισε «σκουπίδι» τη μελέτη για το Παλαιό Δημαρχείο και φωνάζοντας είπε ότι από 2,2 εκατ. ευρώ που θα στοίχιζε η μελέτη της πλατείας Κολοκοτρώνη πλήρωσε ο Δήμος 600.000 ευρώ.

Πόσα λεφτά πήρε ο Μπίκος για τις αναπλάσεις; Για τις αναπλάσεις που επαίρεστε ότι κάνατε, πόσα λεφτά πληρώσατε; Αφήστε το παραμυθάκι του 10%. Δεν έχω πληρώσει 100.000 ευρώ σε μελέτες πέντε χρόνια, και θα με εγκαλέσετε; Ντροπή σας!
Ακολούθως, ο κ. Παυλής είπε ότι ο Πάρνωνας είναι εταιρία ΟΤΑ στην οποία ο Δήμος είναι συμμέτοχος. «Μην με προκαλείτε δημοσίως, σας στήνω όλους απέναντι με στοιχεία! Δεν έχει κοντή μνήμη ο κόσμος!».

Στη συνέχεια, είπε ότι οι μηχανικοί που θα δουλέψουν είναι δέκα και όλοι ντόπιοι. Απαντώντας δε στον κ. Βόσνο, είπε ότι είναι δεν έγινε μελέτη για το Δημαρχείο αλλά προμελέτη. «Η πολιτική σας είναι να μην γίνει τίποτα. Κι αν χάσει ο δήμαρχος τις εκλογές, εσείς θα τα εκτελέσετε. Τι σας ενόχλησε, δεν κατάλαβα; Θα στερήσετε εσείς από την πόλη έργα και παρεμβάσεις;».

Ο κ. Σμυρνιώτης είπε ότι η δημοτική αρχή φάσκει και αντιφάσκει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση λίγων μηνών. «Όλες οι αναθέσεις στην Αναπτυξιακή είναι στα όρια των απευθείας αναθέσεων, και υπάρχει και ένας υπεύθυνος έργου με αμοιβή 4.000 ευρώ. Θα μπορούσαν να γίνουν συμβάσεις με μηχανικούς. Ή με τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ πρέπει να αποφασίσετε να είστε, όχι και με τους δύο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα προσφέρει ο μηχανικός με τις 4.000 ευρώ τον μήνα».

O κ. Μαρίνης Μπερέτσος, λαμβάνοντας τον λόγο, επεσήμανε ότι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει ούτε μάντρες, φέρνοντάς τον ως παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εταιρία δρα συνεπικουρικά με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ σε Δήμους που δεν έχει επάρκεια προσωπικού, αναλαμβάνει το έργο, και είπε ότι οι τρεις αναπλάσεις θα μπουν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και, αν δεν πάρει η Τρίπολη αυτά τα χρήματα, θα πάρει περισσότερα η Σπάρτη, για παράδειγμα, που έχει κάνει αίτηση.

Ή θα τα κάνουμε τώρα αυτά τα έργα ή δεν θα τα κάνουμε. Ο Δήμος σας θα δαπανήσει 115.000 ευρώ για έργα 8  εκατ. ευρώ. Ως εταιρία ΟΤΑ θα υποβάλλουμε τους φακέλους μέσα στον χρόνο για να εκτελεστούν τα έργα.

 

Ακολουθεί βίντεο
 
 
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σκάνδαλο βλέπει η αντιπολίτευση σε σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα


27 Σχόλια

Γιστί δεν κατεβαίνει ευθαρσώς η αναπτυξιακή Πάρνηθα στις εκλογές με το αφανές δυναμικό της να λύσει και προβλήματα της ευρώπης

...ενω εκτελουνται εργα 20.000.000,00 μεσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και έχουν εκπονηθεί μελέτες που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση απο την Μάνη μέχρι την Βορεια Κυνουρία με πολύ χαμηλό κόστος διότι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα αποτελεί μια επιτυχημένη διαδημοτική συνεργασία. Για την συμπλήρωση του αναλυτικού ρεπορταζ στην έγκριτη ιστοσελίδα σας.

Εσείς δηλαδή κύριε Μπερέτσο συμπληρώνετε τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων με το αζημίωτο φυσικά γιατί απ΄ότι καταλαβαίνω άλλος ετοιμάζει τις μελέτες και άλλος καρπώνεται το χρήμα.

Γιατί να δοθούν οι μελέτες στην πάρνηθα, η τεχνική υπηρεσία τι έκανε στα 5 χρόνια, πόσες οικοδ. Άδειες εκδόθηκαν και πόσα έργα έγιναν; Απολύτως τίποτα. Μόνο πρόγγηγμα σε όποιον μπαίνει μέσα. Μη μου τον ύπνο ταραττε!

Οχι εγώ προσωπικά οι Δήμοι οι ιδιοι μεσω ενος νομικού προσώπου που ο ίδιος ο Νόμος που διέπει την λειτουργία των Δήμων το προβλέπει.

20.000.000 ευρώ εκτελούνται στη Νότια Κυνουρία και στην Τρίπολη ούτε ευρώ. Απόλυτη ξεφτίλα Παυλή

Κύριε Μπερετσο η Αναπτυξιακή στις υποχρεώσεις προς τους υπαλλήλους τους και τρίτους είναι τυπική;

Καλά κύριε Παυλή η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει 35 άτομα προσωπικό και δεν προλαβαίνει ενώ ο Πάρνωνας που έχει 5 άτομα στο τεχνικό τμήμα προλαβαίνει; Σε ποιόν τα λέτε αυτά; **θέλετε να κάνετε λίγο πριν τις εκλογές...

Στην τριπολη ηλίθιε εκτελούνται πάνω 70.000.000 αυτήν τη στιγμή!!!

Γιατί όλες οι αντιπολιτεύσεις πάντα <<βλέπουν>> σκάνδαλα? μήπως για να μην τελειώνουν ή για να μην γίνονται έργα? άρα .... συμπαιγνία με την συμπολίτευση που ανακοινώνει έργα και η αντιπολίτευση που δεν θέλει να πραγματοποιούνται...... κάνω λάθος;;;;;;

Ο ΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΟΥΜΗ Κ.ΛΑΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΌΦΩΝΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑ. ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ,ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ. ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ

ΤΗΝ ΚΟΤΑ ο κυρ Ηλιας του προεδρειου! Σκουνταει και τον Κακλαμανο να σωπασει.... Ξερει αιτος απο μελετες και ***... Εχει και τον υιο τον σφουγγοκωλαριο βολεμενο..... ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ !!! Παλιοτερα κελαηδουσε συνεχεια ! Τωρα ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ.......

Γιατί δεν κάνουν οι δήμοι πρώτα μια έρευνα αγοράς και μετά να απευθύνονται στην εταιρεία ; Η εταιρεία καλύπτει τις ανάγκες της μόνη της ή δίνει τις μελέτες έξω σε τρίτους συνεργάτες ;

Ο Υπεύθυνος Έργου που αναφέρεται στην Προγραμματική θα είναι κάποιος μηχανικός ας πούμε ή καμιά Δασολογος;

Οι αναπτυξιακές από ποιόν ελέγχονται για την λειτουργία και την διαχείρισή τους; Δημοσιοποιούνται στοιχεία της διαχείρισής τους; Καποιες έχουν διαχειριστεί πολλά εκατομ. ευρώ για τα οποία οι υπηρεσίες του δημοσίου θα περνούσαν από σαράντα κύματα. Που πάνε όλα αυτά τα εκατομ., τι παραστατικά υπάρχουν; Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό ας απαντήσει.

"Γνωρίζουμε καλά ποιοι απαρτίζουν τη υπηρεσία μας" είπε ο Δήμαρχος, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Τι εννοείτε κ. Δήμαρχε? προφανώς και ξέρετε ποιοι απαρτίζουν την τεχνική υπηρεσία του Δήμου αλλά και τη Δ/νση Προγραμματισμού. Ο Δ/ντης της τεχνικής είναι δικιά σας επιλογή και εκτελεί χρέη δ/ντη χωρίς να έχει προκύψει από τις τελευταίες κρίσεις αλλά είναι καθαρά δικιά σας επιλογή, ξεχνάτε ότι έπρεπε να έχετε προκηρύξει τη θέση αλλά τον κρατάτε μάλλον γιατί σας κάνει, άρα προς τι η μομφή????? .................

η τεχνική έχει 20-25 και η προ/σμου 6-7 υπαλλήλους με εμπειρία άνω των 15 ετών ο καθένας και δεν μπορούν να κάνουν μελέτες ή να ωριμάσουν φακέλους ... Μάλιστα ... η αναπτυξιακή πόσους εργαζόμενους έχει και με τι εμπειρία που μπορούν ότι δεν μπορεί ο Δήμος? Από το σχόλιό σας κ Δήμαρχε συμπεραίνω: άδειασμα χαλαρά στους συνεργάτες σας, δεν μπορέσατε 4 χρόνια να ασκήσετε διοίκηση στο προσωπικό σας, χαλαρά την πάτησαν οι ... της τεχνικής γιατί λυσσαλέα σας ψήφισαν για να απαλλαγούν από Σμυρνιώτη και φάγανε σκ...... Τώρα για τη λαμογιά με την ανάθεση ουδέν σχόλιο ... χωριό που φαίνεται ........

Να μιλανε ολοι οι υπολοιποι για μελετες ας παει στην ευχη. Να μιλαει ο Σμυρνιωτης παει πολυ γιατι εδινε πολλαπλασια ποσοστα % του εργου σε μελετες. Αν ειναι αληθεια αυτα που λεει ο Παυλης, ολους αυτους τους ενδιαφερει περισσοτερο να κανουν αντιπολιτευση παρα να γινουν τα εργα. Προτιμουν τα εργα να μη γινουν και να παρουν τα χρηματα αλλες πολεις. Αυτοι θελουν να γινουν δημαρχοι. Ο χαρακτηρας και το ηθος του πολιτικου φαινεται οταν ειναι αντιπολιτευση.

Ποιές μελέτες έδινε ο Σμυρνιώτης ρε νούμερο. Μάλλον τα μπέρδεψες με τη μελέτη της ανάπλασης του κέντρου που επί Κοτσιάνη με την ψήφο Τζιούμη, Λαγού, Κακλαμάνου κ.λ.π. από 88000 την έφτασαν στα 940000 ευρώ!!!

Οι αναπτυξιακές εταιρείες έχουν μόνο ένα σκοπό... Να μοιράζουν χρήμα στους δικούς τους.. Δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν άλλωστε ένα σωρό ελεύθεροι επαγγελματίες στην αγορά.. ... Θα τις καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ..... αλλά ως γνωστό εινια κλασσικοί ψεύτες και μια συνέχεια της πασοκικης νοοτροπίας

ρε παπαγαλάκια σας είπαν να γράψετε και γράφετε ότι σας υπαγόρευσαν; γιατί δεν αντιδρούσαν όταν τους τα έχωνε ο Παυλής; γιατί δεν τους έπαιρνε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.