Δημήτρης Βόσνος: Δημιουργία πάρκου Ειρήνης και Ολυμπισμού

Δημήτρης Βόσνος: Δημιουργία πάρκου Ειρήνης και Ολυμπισμού

Μάρτιος 14, 2019 - 18:21
3 σχόλια

Με αφορμή την έκθεση για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη , από την ΚερασίτσαΤεγέας, που παρουσιάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, θα ήθελα να επαναφέρω την παλαιότερη πρόταση μου για τη δημιουργία Πάρκου Ειρήνης και Ολυμπισμού.

Το πάρκο αυτό θα συνδέει το χώρο της Παλαιάς Επισκοπής , όπου γεννήθηκαν οι λαμπαδηφορίες με την Ολυμπιακή φλόγα  και την Πλατεία Ειρήνης του Γρηγόρη  Λαμπράκη  στην Κερασίτσα και τον ευρύτερο χώρο παραλίμνια του υδροβιότοπου του ταμιευτήρα της Λίμνης Τάκα που θα πρέπεινα αξιοποιηθεί για ήπιες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

Εδώ, στην Αρκαδία και την Τεγέα, στο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας και κάτω από τους αιωνόβιους πλατάνους, δίπλα από τα μεσαιωνικά τείχη, στις 22 Μαΐου του 1934, ελήφθη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η ιστορική απόφαση για την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, από την Ολυμπία στον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

Η πνευματική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων εμπεριέχει την αθλητική, κοινωνική και ηθική αγωγή των νέων σε όλο τον κόσμο. Κυρίαρχη πνευματική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο σεβασμός στον αθλητικό πλουραλισμό, ως μέρος της πολιτισμικής πολυμορφίας του Ολυμπιακού Κινήματος.

Εξάλλου οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι παράδειγμα κοινής ειρηνικής συμπόρευσης αθλητών που προέρχονται από διαφορετικές αθλητικές και πολιτισμικές κουλτούρες. Η γενικότερη φιλοσοφία του Ολυμπισμού στηρίζεται στις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπισμός οδηγεί σε έναν άλλο, εξιδανικευμένο τρόπο ζωής, που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών.

Το κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπισμού είναι η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών.

Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούν να οργανώνονταιανάλογεςαθλητικές εκδηλώσεις, κατασκηνώσεις νέων και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης ,εκθέσεις  και συνέδρια  ,στα πλαίσια του Πάρκου , με επίκεντρο τον αθλητισμό, το Ολυμπιακό Ιδεώδες και την ανάπτυξη ενός Πολιτισμού Ειρήνης.

Θέλω να θυμίσω ότι εμείς, οι Τεγεάτες, επί δημαρχίας μου,αποκτήσαμε κεντρικό οικόπεδο στηνΚερασίτσαΤεγέας, και στην πλατεία Ειρήνης που κατασκευάσθηκε, τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη,  που είναι και μοναδικός σε όλη την Ελλάδα.Τα εγκαίνια έκανε το 2006 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Η αγορά του οικοπέδου , μετά από πολλές «ταλαιπωρίες», χρηματοδοτήθηκε,τελικά,από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και σημερινό  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη.

Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία αντίστοιχου Μουσείου Ειρήνης στην μνήμη  του Γρηγόρη Λαμπράκη , στο χώρο του πάρκου, για να νιώθουμε εμείς σήμερα περήφανοι,όπως αξίζει πραγματικά σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά του και την ιδέα της Ειρήνης….

Δημήτρης Βόσνος- Για την Τρίπολη

Tags: 

3 Σχόλια

ΗΣΟΥΝ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΓΕΑΣ ΚΑΙ9 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΕΣ ΡΕ ΒΟΣΝΟ; ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΚΛΟΓΩΝ;

Δημήτρη, αδριάντας του Γρηγόρη Λαμπράκη υπάρχει και επί της Βουλιαγμένης, στην Ηλιούπολη ακριβώς έξω από το σταθμό του μετρό. Άσε τα θα, κάνε μια ειλικρινή δημοσίευση για το παρελθόν και πες ότι βρήκες κουράγιο να κάνεις 5 πράγματα γιατί με τέτοιες δημοσιεύσεις μια ανάσα πριν τις εκλογές γελάει ο κόσμος. Επίσης, βρες κάποιον να "χτενίζει" αυτά που γράφεις...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.