Σύλλογος Εστιατόρων Αρκαδίας: Ερήμωση της Αρκαδίας - Μηδενική επισκεψιμοτητα

Σύλλογος Εστιατόρων Αρκαδίας: Ερήμωση της Αρκαδίας - Μηδενική επισκεψιμοτητα

Φεβρουάριος 14, 2019 - 09:54
18 σχόλια

Την πικρή αλήθεια εκφράζει ο Σύλλογος Εστιατόρων Αρκαδίας για την ερήμωση της Αρκαδίας και της πρωτεύουσάς της, την Τρίπολη, σε επιστολή του.

Το ΔΣ του Συλλόγου συζήτησε για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό μας με τη μηδενική επισκεψιμότητα, όπως αναφέρει, ενώ ζητεί έργα πνοής, για τον τόπο μας, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες που εργάζονται σε αυτές.

Αναλυτικά:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας συνήλθε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2019  με διάφορα θέματα προς συζήτηση για το κλάδο.

Τα κυριότερα  που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1.Αντικαπνιστικός Νόμος για τα καταστήματα εστίασης

2. Πνευματικά δικαιώματα

3. Ανάπτυξη της περιοχής μας και εισροή ξένων επισκεπτών

Όσον αφορά τα πρώτα δύο θέματα, η θέση του συλλόγου μας δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή που συνάδει με τη τήρηση της νομιμότητας.

Πλην  όμως, σε ότι αφορά στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων -όπου με την δημιουργία δύο Ο.Σ.Δ..,  οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν τα διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν-, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις-κινητοποιήσεις, και σε συνεννόηση  με τους αντίστοιχους  συλλόγους των όμορων νομών, έτσι ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Το θέμα όμως που απασχόλησε ιδιαιτέρως το Δ.Σ. και μετά από έντονες διαμαρτυρίες συναδέλφων του χώρου μας, είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα του νομού μας η Τρίπολη.

Μηδενική επισκεψιμότητα και ερήμωση είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στο να αποτυπώσουν  την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε!

Η κατάσταση είναι άκρως δραματική και παρακμιακή.

Η Τρίπολη πλέον από τις πρώτες απογευματινές ώρες μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα.

Η κατάσταση αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα που είναι άλλωστε και μετρήσιμη με στοιχεία ξεκάθαρα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ όπου η πληρότητα των καταλυμάτων που βρίσκονται στην Αρκαδία κατά τα έτη 2014 έως και 2017 κυμαίνεται στο 12,5%. 

Διανυκτερεύσεις επισκεπτών για το 2017  είχαμε στην Αρκαδία περίπου 111.000 .

Αντίστοιχες των όμορων νομών είναι:

Στη Κορινθία 728.000 , στη Λακωνία 344.00,  στη Μεσσηνία 835.000 και τέλος για την Αργολίδα  1.028.000!

Με βάση την ίδια μελέτη το 2016 και 17,  κάθε μέρα τα Μουσεία της Αρκαδίας  τα επισκέπτονται περίπου 19 άτομα και τους Αρχαιολογικούς χώρους μόλις 9!

Και τα νούμερα αυτά  θεωρούνται ανοδικά  σε σχέση με παρελθόντα έτη  με λιγότερους από 3 επισκέπτες την ημέρα.

Με τον οδικό άξονα Αθήνας-Καλαμάτας τα αυτοκίνητα περνούν μόνο έξω από την πόλη.

Δεν εισέρχονται επισκέπτες και το χειρότερο δεν έρχονται να μείνουν τουρίστες.

Ως προς το Πανεπιστήμιο δε και τους φοιτητές, κυκλοφορούν ελάχιστοι, διότι προφανώς οι περισσότεροι παρακολουθούν εξ αποστάσεως. 

Αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του 11ου Συντάγματος Πεζικού και η λειτουργία της 124 Πτέρυγας Μάχης τίθεται υπό συζήτηση από τους αρμοδίους.

Κλείνουν διάφορες υπηρεσίες (Τελωνείο, Αστυνομικά Τμήματα Λεβιδίου και Σταδίου), κλείνουν καταστήματα τραπεζών (Τρίπολη, Τρόπαια), κλείνουν οι μονάδες του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και πολλά άλλα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Οι επιχειρηματίες ζητάμε έργα πνοής, για το τόπο μας, για τις επιχειρήσεις μας αλλά και για τους πολίτες που εργάζονται σε αυτές.

Θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα μας και δεν θέλουμε να προβούμε σε απολύσεις!

Για πόσο όμως ακόμα θα αντέχουμε;

Ενόψει των εκλογών, παρακαλούμε τους υποψηφίους να καταθέσουν τα σχέδια τους με σκοπό την πραγματική ανάπτυξη και να υπάρξουν από τη μεριά τους επίσημες δεσμεύσεις, γραπτώς.

Δεσμεύσεις  που δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια αλλά θα υλοποιηθούν και θα προσελκύσουν ξένο κόσμο!

Εμείς συμβουλευτικά προτείνουμε:

1. Να οριστικοποιηθεί άμεσα η ίδρυση κι άλλων σχολών στην περιοχή.

2. Η Τρίπολη να γίνει κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών για να εξυπηρετείται όλη η Περιφέρεια.

3. Να αναβαθμίσουμε τον Θρησκευτικό Τουρισμό στη περιοχή μας!

Υπάρχουν θρησκευτικοί θησαυροί στην Αρκαδία, από τη Γορτυνία το Κρυφό σχολειό μέχρι τη Μεγαλόπολη στην Αγία Θεοδώρα τη Βάστα και από τη Μεγαλόπολη μέχρι τον Άγιο Πέτρο και τη Μαλεβή, το Λεωνίδιο την  Έλωνα, την Αρτοκωστά, τη Λουκού και καταλήγουμε στη Τρίπολη τις Βάρσες, την Επάνω Χρέπα και τη Νεστάνη!

Άγιον Όρος της Πελοποννήσου μας προσφωνούν και εμείς δεν το εκμεταλλευόμαστε!

4. Η Τρίπολη και η περιφέρεια της,  να γίνει ελκυστικός προορισμός για τον επισκέπτη και αναφορικά με την Ιστορία της Επανάστασης.  Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση για το Μουσείο του αγώνα και να συνδεθεί με μια σειρά άλλα Ιστορικά μνημεία. Η ελκυστικότητα βέβαια, δεν προκύπτει από ένα μόνο έργο, αλλά από ένα εμπεριστατωμένο business plan βιωσιμότητας που θα αφορά συνολικά τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας (Καταλύματα, Πρόσβαση, Μουσεία, Αξιοθέατα, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ).

5. Πραγματοποίηση συνεχών δράσεων για προσέλκυση επισκεπτών (Συνέδρια, Εκθέσεις, Καρναβάλι στη Τρίπολη, Αναβάθμιση του Πάσχα, Φεστιβάλ Μαγειρικής και σε συνεργασία με τον σύλλογο μας, Προώθηση τοπικών προϊόντων, Γευσιγνωσίες, Θεματικές ημερίδες κλπ).

6. Να γίνει σύνδεση της Τρίπολης και των γύρω περιοχών με Φυσικό Αέριο

   Ο Σύλλογος μας κατόπιν όλων αυτών, αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις δεσμεύσεις των μελλοντικών θεσμικών αρχόντων του τόπου μας και θα επανατοποθετηθεί. 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                      

Δημήτριος     Κεκετσίδης


18 Σχόλια

ΕΡΓΟ ΠΑΥΛΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΞΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΠΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ !!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ

Είναι γενική η κατάσταση αγαπητοί φίλοι, αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί. Με δύο πίτες αξίας 4 ευρώ, βολεύετε ο καθένας, απολαμβάνοντας μάλιστα και γευστική ποικιλία εδεσμάτων που περιέχει μέσα της, όταν μόνο μία χωριάτικη σαλάτα, κοστίζει πολύ παραπάνω. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σιγά σιγά στα νέα οικονομικά δεδομένα.

@10:35 ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΝΩ <<ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΙ>> . ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΔΕΝ ΤΙΙΣ ΠΙΑΝΟΥΜΕ , ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ

Χρειαζεται προσελκυσει νεων ανθρωπων....και νεων κατοικων( με βασικη στοιχεια προσελκυσης φθηνη γη...) και νεων επισκεπτων ( τουριστικα συγκροτηματα θρησκευτικου και λοιπου εξειδιξευμενου τουρισμου...) με μια σοβαρη προσπαθεια μανατζμεντ διαχειρισης και προωθησης των οποιων δρασεων....ψιλα γραμματα για απαιδευτους....

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Α) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΝΑ ΒΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΛΟΓΩ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Β) ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ Γ) Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ. Δ) ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ ΑΘΛΙΑ , ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ Ε) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΑ . ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤ) ΔΙΑΦΙΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ

Δλδ οι εστιατορες καθησαν κ σκεφτηκαν κ κατεληξαν οτι πρεπει το κρατος να πληρωσει ενα σκασμο χρηματα , για να συνεχισουν να εισπρατουν τα καταστηματα τους.

Παυλής..... Μόνο για πανηγύρια..... Ότι ποιοτικό είχε φτιάξει ο Σμυρνιώτης σε εκδηλώσεις, αγώνες, συνέδρια και events, ήρθε ο Μήτσιος και τα κατέστρεψε ! Που να 'ρθει μετά επισκέπτης στην Τρίπολη.....

Αν βγω με την γυναίκα και την κόρη μου για καφέ, θέλουμε 10 - 15 Ε. Αν βγούμε για φαγητό θέλουμε 50Ε. Μάλλον θα κάτσουμε σπίτι.

Oι επενδυτές του Τσίπρα δεν πηγαίνουν στα εστιατόρια; Που να δείτε στη γορτυνία κατάντια.

Χαμηλώσετε τις τιμές στις ταβέρνες σας κύριοι και βάλτε και λίγο μεγαλύτερη μερίδα. Το κακό έχει παραγινει!!! Αν θέλετε να επιστρέψει ο Έλληνας στην ταβερνα, κατεβάστε τις τιμές!!!Έχει καταντήσει η φάση να χρειάζεσαι ένα βδομαδιατικο για να πας ταβέρνα. Άρα θα προτιμήσω ντελιβερι σουβλάκια και οικονομία για να βουλώσω καμία τρύπα!!!!

Δεν φταίει ούτε ο ταβερνιάρης ούτε ο πελάτης κύριοι... όταν σε σκίζει το κράτος στους φόρους πως να αντέξεις οικονομικά; Ρεύματα, υπαλληλοι, φόροι και ένα κάρο άλλα πράγματα. Και ο Έλληνας πλέον μόνο ένα ΣΚ μπορεί να βγει μια φορά με την γυναίκα του να δώσει το πολύ 25-30 ευρώ για 2 άτομα για να νιώσει ότι κάτι έκανε... Το κράτος η κρίση η ανικανότητα των πολιτικών μας μας έχει φτάσει εδώ...

Να προσφέρονται μαγειρεμένα φαγητά της ημέρας και όχι κατεψυγμένα που σε μερικές περιπτώσεις είναι από super market (Π.Χ. γεμιστά), ενώ στον κατάλογο αναφέρονται ως της ημέρας. Ας γίνουν μερικοί έλεγχοι σε κάποιες ταβέρνες, ακόμη και χωριών, να δεις τι γίνεται, κατεψυγμένα μας ταΐζουν.

Λες και είμαστε γουρούνια. Οι τιμές όμως στα ύψη. Αν βαριούνται να μαγειρέψουν 2-3 φαγητά να τα κλείσουν τα ρημάδια τους. Δεν τους φταίει τίποτα ο κόσμος, που οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τον εχει αφήσει στο έλεος των κάθε λογής ανεύθυνων ταβερνιάρηδων.

Οταν δίνετε αδιαμαρτύρητα 3 ευρώ για ένα καφέ δηλαδή ένα παλιό χιλιαρικάκι για αξιοπρεπές φαγητό με κρασί γιατί να μη δίνεις 35; Για θυμηθείτε πόσο κόστιζε το καλό φαγητό όταν ο καφές είχε 150 δρχ.

Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν βασίζεται η κερδοφορία των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας στο ντόπιο πληθυσμό. Από τους μόνιμους κατοίκους απλά συντηρούνται. Η κερδοφορία πάντα και παντού βασίζεται στους επισκέπτες και τους τουρίστες. Η Τρίπολη το τρένο της επισκεψιμότητας το έχει χάσει από καιρό. Για λόγους πολλούς και γνωστούς στους ειδικούς και τους σκεπτόμενους, που δεν γίνεται να αναπτυχθούν εδώ λόγω χώρου (και επιπέδου...). Αν στη συνθήκη αυτή αθροίσουμε την δραματική πραγματικότητα της θητείας Παυλή, το αποτέλεσμα είναι προφανές: μηδέν εις το πηλίκον

Πρέπει να καταλάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι ζουν σε καπιταλιστικη κοινωνία της οποίας είναι κυρία στηρίγματα. Καποιος κερδιζει οποίος δεν μπορεί πεθαίνει. Ζητώ ο νεοφιλελευθερισμος. Απλά πράγματα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.