Τα χρέη των δημοτών, «πονοκέφαλος» για τον Δήμο Τρίπολης

Τα χρέη των δημοτών, «πονοκέφαλος» για τον Δήμο Τρίπολης

Φεβρουάριος 12, 2019 - 21:05
3 σχόλια

Την έγκριση αποτελεσμάτων χρήσης ισολογισμού – απολογισμού Δήμου Τρίπολης έτους 2017 συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, και σύντομα η συζήτηση εξελίχθηκε ως προς το κατά πόσον είναι δίκαιο να γίνονται διαγραφές χρεών επιχειρηματιών και ιδιωτών προς τον Δήμο Τρίπολης.

Ο κ. Ιωάννης Μακρής, ορκωτός λογιστής, έλαβε τον λόγο και είπε ότι το δεύτερο μισό του 2018 ξεκίνησε ο έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν παραδόθηκαν τα αποτελέσματα στο ΔΣ, σε μια έκθεση 23 σελίδων.

Ο κ. Μακρής σημείωσε ιδιαιτέρως τις επισφαλείς απαιτήσεις, που είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν δυσθεώρητα ποσά που χρωστούν επιχειρηματίες, ανέφερε χαρακτηριστικά μια περίπτωση επιχειρηματία που χρωστά 500.000 ευρώ, ωστόσο παραγράφονται οι περισσότερες απαιτήσεις καθώς έχει περάσει εικοσαετία, και οι οφειλές ανήκουν σε πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή ή σε ΑΦΜ που έχουν διαγραφεί.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς προμηθευτές ήταν 1,3 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2018. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν τον Νοέμβριο του έτους που πέρασε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα από το 2016. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και επικοινωνίας ήταν 3,1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπήρχε έλλειμμα 311.000 ευρώ (λογιστική ζημία), ενώ υπήρχε την προηγούμενη χρονιά υπήρχε πλεόνασμα 500.000 ευρώ. Το πρώτο στοιχείο που συνέβαλε σε αυτό, ήταν το κόστος μισθοδοσίας που αυξήθηκε συνολικά κατά 380.000 ευρώ. Οφείλεται, όπως είπε ο κ. Μακρής, και σε κάποιες ωριμάνσεις μισθοδοσίας.

Υπάρχει, ακόμα, αύξηση στα έξοδα, που οφείλεται σε χορηγήσεις χρηματικών βοηθημάτων σε δημότες (περίπου 300.000 ευρώ από 62.000 ευρώ το 2016), ενώ χορηγήθηκαν αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς.

Όσον αφορά στα χρήματα που διεκδικούν τρίτοι από τον Δήμο (προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα) το ποσό είναι 800.000 ευρώ, σε περίπτωση που κάποιες αγωγές τελεσιδικήσουν.

Το ποσό αυτό, όπως είπε, είναι ικανό να καλύψει τη λογιστική ζημιά.

Ακολούθως, ο κ. Τσιαμούλος, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, παρατήρησε ότι δεν είχαν δοθεί όλες οι σελίδες του ισολογισμού στους συμβούλους. Όπως είπε ο κ. Τσιαμούλος, ο οποίος επέμεινε για τα χρέη των επιχειρηματιών και για το πώς είναι δυνατόν να περιμένει ο Δήμος χρεωμένα καταστήματα θα επανενοικιαστούν, συμβούλευσε τον δήμαρχο να το ψάξει το θέμα. Τέλος, είπε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «παρών».

Ο κ. Τζιούμης, από την πλευρά του, είπε ότι δεν θέλει να δημιουργεί εντυπώσεις και ότι κάθε φορά, κάθε δημοτική αρχή έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Μιλάμε για οφειλές από το 1989.

Επεσήμανε ότι δυστυχώς –και αυτό, τόνισε, αφορά σε όλο το κράτος και όχι μόνο στον κάθε Δήμο- τα χρήματα που οφείλουν οι ιδιώτες δεν εισπράττονται.

Δεν μπορείς να επιβραβεύσεις κανέναν κάνοντας διαγραφή των χρεών. Δεν συμφωνούμε επ’ ουδενί να διαγράφονται χρέη ακόμα και 30 χρόνων.

Ο κ. Παυλής συμπλήρωσε ότι, πρώτον, όταν ένας οφείλει επί 20 και 30 χρόνια, επί της ουσίας δεν μπορεί να αποκτήσει έσοδα, επειδή ακολουθεί αυτόματα κατάσχεση, και, δεύτερον, ότι αν ο οφειλέτης προσφύγει σε δικαστήριο, το χρέος θα διαγραφεί.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει έχει γίνει, και κατασχέσεις. Ως προς την έκθεση, επεσήμανε ότι το αποθεματικό μονίμως αυξάνεται, καθώς το ποσό της ΣΑΤΑ κάθε χρόνο αυξάνεται, χωρίς να γίνεται τίποτε. Όπως είπε, η παράταξή του ψηφίζει «παρών».

Ο κ. Φραγκούλης, της «Μαντινειακής Συμπολιτείας», είπε ότι συμφωνεί να μην γίνουν διαγραφές χρεών, και πρότεινε να μην προτρέξει ο Δήμος να προχωρήσει σε διαγραφές, και να περιμένει ο Δήμος τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο κ. Νικολάου, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να έρχονται ισολογισμοί στο Σώμα, καθώς το ΔΣ πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμβουλοι τι σημαίνει «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», και πρότεινε κάποια κομμάτια του, όταν χρειάζεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, να παρουσιάζονται στο ΔΣ. Ως παράταξη, ο κ. Νικολάου είπε ότι ψηφίζει «παρών».

Ο κ. Ταλούμης διαφοροποιήθηκε, προτείνοντας να διαγραφούν τα χρέη των επιχειρηματιών, καθώς κανείς δεν είχε πολιτικά το θάρρος να προβεί στη διαγραφή των χρεών αυτών, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν.

Τελικώς, η αντιπολίτευση σύσσωμη ψήφισε «παρών», και το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


3 Σχόλια

να διαγραφετε τα χρεη των επιχειρηματιων και να την πληρωνουν παντα οι μικροι ρε σουργελα,ολοι σας εκει μεσα στο δσ

ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΣ ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΑΡΓΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΣΩΝ ΕΤΩΝ

Ποια Τσιαμούλος ρε νούμερα αυτό το θέμα έχει συζητηθεί. 20 φορές στο συμβούλιο. Αγράμματοι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.