Τι έχουμε ήδη χάσει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τι έχουμε ήδη χάσει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ιανουάριος 23, 2019 - 12:23
9 σχόλια

Χθες το βράδυ τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ελπίζω να το έχουν διαβάσει όλοι όσοι τάσσονται με τη μία ή την άλλη πλευρά (διαβάστε το ΕΔΩ). Όπως και τις απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για σημεία της Συμφωνίας (δείτε ΕΔΩ). Όπως και το τι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα περίπου σαράντα χρόνια, δηλαδή τις θέσεις των κομμάτων επάνω στο ζήτημα, τις υπογραφές που έβαλαν υπουργοί της ΝΔ τότε, διαδηλωτές στο Σύνταγμα την προηγούμενη Κυριακή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σήμερα πηγαίνει Ολομέλεια και η κυβέρνηση πιστεύει ότι την Παρασκευή θα ξεμπερδέψει, αφού διαλύοντας μεθοδικά τα κόμματα του Κέντρου εξασφάλισε τις 151 ψήφους -θα επανέλθουμε σε αυτό.

Ο κ. Κατρούγκαλος χθες αντί για το κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γείτονος, το οποίο ζήτησαν να δουν οι βουλευτές, «κατέβασε» από το Διαδίκτυο ένα κείμενο στα αγγλικά από την ιστοσελίδα της πΓΔΜ, για το οποίο γρήγορα η αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι δεν περιελάμβανε καμία ενσωματωμένη αλλαγή, σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Κουμουτσάκος διαμαρτυρήθηκε και τότε ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος θα τεθούν σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της χώρας μας και και από την κύρωση και του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η ρηματική διακοίνωση: «Οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ κατά τη θέση σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών (σ.σ. έτσι τιτλοφορείται η Συμφωνία των Πρεσπών) και την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από το Πρώτο Μέρος (σ.σ. την Ελλάδα) στην Τελική Συμφωνία. Οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Μακεδονίας δεν έχουν νομική ισχύ, δεν τίθενται σε ισχύ και είναι άκυρες, εάν δεν πληρωθούν αμέσως οι προϋποθέσεις αυτές».

Πας ως κυβέρνηση να πείσεις, να εξασφαλίσεις πλειοψηφία, να περάσεις μια συμφωνία που θεωρείς αμοιβαία επωφελή και για τα δύο κράτη. Και επιδεικνύεις προχειρότητα, αποκαλύπτοντας στο «παρά πέντε» ότι άλλα είχες αφήσει να εννοηθούν σε σχέση με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος και άλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Είναι πασιφανές ότι, ακόμα και αν η συμφωνία είναι αμοιβαίως επωφελής, ακόμα και αν λύνει ένα ζήτημα που έχει χρονίσει και που πρέπει, επιτέλους, κάποτε να επιλυθεί, ο Αλέξης Τσίπρας την χρησιμοποίησε με μαεστρία για να κατατροπώσει το Κέντρο και τα πολιτικά κόμματα, ενδυναμώνοντας στο τέλος-τέλος και τη Δεξιά.

Πρώτον, απομάκρυνε τον Πάνο Καμμένο από δίπλα του, αλλά του επέτρεψε να συνεχίσει να είναι αρχηγός κόμματος και να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ενός κόμματος του οποίου ηγείται μια φαιδρή προσωπικότητα, που υπήρξε ρυθμιστής σε πολλά ζητήματα (θυμίζουμε την απομάκρυνση Φίλη, πολύ πρόχειρα), ενός ακροδεξιού αχταρμά που αυτή τη στιγμή έχει θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο οποίο από προχθές δεν έχουν άλλες, μετριοπαθείς και προοδευτικές δυνάμεις. Η  συναλλαγή μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου εξασφάλισε στον μεν ψήφους και στον δε το δικαίωμα να ωρύεται στη Βουλή και να ελπίζει ότι θα ανακάμψει στις επόμενες εκλογές.

Δεύτερον, με τακτικισμούς διέλυσε το Ποτάμι, απέσπασε τη ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής, αποδυνάμωσε το Κέντρο. Και τώρα, το Κίνημα Αλλαγής με τις αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά περιχαρακώνεται και ετεροκαθορίζεται, γυρίζει πάλι προς τα μέσα, συντηρητικοποιείται. Δεν αποκλείεται να δούμε τον Γιώργο Παπανδρέου στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, επίσης. Αλλά αυτός είναι μια περίπτωση από μόνος του.

Εκείνοι που άφησαν τον Καμμένο για την υπουργική καρέκλα -ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ψηφοφόροι της Κουντουρά και του Κόκκαλη, τους οποίους πρόδωσαν, δεν τους ψήφισαν για «να δώσουν τη Μακεδονία» αλλά όταν ανεβήκαν στην καρέκλα την προτίμησαν ασυζητητί!- ουσιαστικά επιβραβεύονται από τον Πρωθυπουργό, ενώ ως κοινοβουλευτικοί έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν χάσει το έρεισμά τους στην κοινωνία, δηλαδή τους πολίτες που τους εξέλεξαν.

Δηλαδή: από όλη αυτή τη διαδικασία έτσι όπως την κατευθύνει η κυβέρνηση, η δημοκρατία βγαίνει αποδυναμωμένη. Είτε πιστεύουμε ότι είναι καλή είτε ότι είναι κακή η συμφωνία, τα εθνικά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να επιλύονται με μειοψηφίες στη Βουλή, αλλά με πλειοψηφίες. Με διάλογο. Με λεπτομερέστατη ενημέρωση της αντιπολίτευσης και των πολιτών από την αρχή για κάθε βήμα. Το επιχείρημα «μα υπήρξε εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή, για ποιον λόγο να τα ξανασυζητήσουμε τώρα;» είναι σαθρό και άθλιο, είναι αυταρχισμός και δεν αρμόζει ούτε στις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί ούτε στους πολίτες έτσι όπως έχουν ταλαιπωρηθεί δέκα χρόνια τώρα.

Ο αυταρχισμός, η παραπληροφόρηση, η πόλωση των μέσων ενημέρωσης που εντέχνως την διαχέουν μέσω οθονών και πίξελ, η απαξίωση της πολιτικής που συνεχώς γιγαντώνεται καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ψήφους των πολιτών για να μείνουν σκαρφαλωμένοι στο αξίωμα και στην καρέκλα τους τόσο στη Βουλή όσο και έξω από αυτήν, έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Πιο σημαντική ακόμα και από την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας είναι η ομόνοια και η συνεννόηση. Κάτι που το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση αρνούνται πεισματικά να προσπαθήσουν.

Και δυο-τρεις ερωτησούλες για το τέλος: Οι καλλιτέχνες είναι επαναστάτες και δυναμικά βγαίνουν μπροστά μόνον όταν διαδηλώνουν εναντίον μιας δεξιάς κυβέρνησης; Διότι σιγήν ιχθύος από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους για τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο προχθές και το τι σημαίνει οι «προοδευτικοί», όπως χαρακτηρίζονται, καλλιτέχνες να πηγαίνουν κόντρα σε μια «προοδευτική» συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν που έλεγε «όχι» στη χρήση χημικών, αλλά η Αστυνομία φλόμωσε και τους εκπαιδευτικούς στις κινητοποιήσεις τους πριν από λόγο καιρό; Και εκεί η χρήση χημικών κρίθηκε «απολύτως απαραίτητη» από την ΕΛ.ΑΣ;

Καλά μας κουράγια.

Γαλανιάδη Εύα
 

Ειδήσεις: 

9 Σχόλια

Έτσι λύνει τα εθνικά ζητήματα η αριστερά. Έρχονται προς επίλυση η συνδιαχειριση του Αιγαίου κ η μεγάλη αλβανια.

θα του την φέρουν του Κούλη οι αμερικάνοι. Θα ξαναβγεί ο Τσίπρας με δεκανίκια για να τελειώσει την βρωμοδουλεια.........................

Άντε, σε λιγάκι θα πιστέψουμε όχι μόνο εμείς αλλά και όλος ο κόσμος ότι οι Μακεδόνες δεν ήσαν Έλληνες, και θα αλλάξει η ιστορία και της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Τα κατάφεραν οι Γερμανοί και οι λοιποί, άλλωστε το παλεύουν εδώ και 140 χρόνια περίπου. Αποδεικνύεται ότι την ιστορία την γράφουν και την αλλάζουν οι ισχυροί όπως θέλουν, πάντα βέβαια με την συμβολή των εφιαλτών.

ας μην ξεχνάμε τον ντόπιο βουλευτή συριζα που θα ψηφίσει την προδοτική συμφωνία

Αυστηρώς ανώνυμα, ο 11:39 καλεί τους ελληνάρες να στραφούν κατά του ντόπιου βουλευτή του Σύριζα

@13:48 Αγαπούλα φόρεσες την κουκούλα. Καρφώνεις και φιλήσυχους πολίτες τώρα. Τι είπε δηλαδή ο 11:39. Μην ξεχάσετε να τον φουμάρετε στις εκλογές. Κακό είναι ρε νταβανόπροκα; Εσύ που τον θέλεις πολύ ψήφισε τον 2 φορές. Στην Ελλάδα όλα γίνονται.

Μέχρι χτες είχαμε δύο επιθέσεις, σήμερα άλλη μία. Εσείς του αρκάντιαπόρταλ περιορίζεστε να σβήνετε σχόλια που καταδικάζουν τις φασιστικές συμπεριφορές.

Τα έχουν χάσει τα συριζοτρολ. Απειλή είναι "ενδεχόμενη ζημιά, σωματική ή άλλη βλάβη που θα προκαλέσει κάποιος αν ο στόχος του δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του". Διάβασε κάποιος κάτι τέτοιο στα σχόλια; Όχι βέβαια. Απλά ξέρουν τι πάνε να κάνουν και φοβούνται και με το φτάρνισμα του διπλανού τους. Δίνουν γλώσσα και εθνότητα Μακεδονική σε Σλάβους και Αλβανούς. Αφαιρούν από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι. Οι τύποι είναι ανεκδιήγητοι. Φανταστείτε να είχαν πάρει και τον εμφύλιο τι άλλο θα είχαν δώσει. Ο Αλέκσης διαπραγματεύεται με τον εαυτό του και χάνει. ΟΛΙΓΙΣΤΟΣ!!!

Για να ξαναπάρει την εξουσία το ancien regime, για να πετάξει εκτός παιχνιδιού έναν νέο παίχτη, δεν διστάζει να οδηγήσει τη χώρα σε διχασμό, ίσως και νέο εμφύλιο, με τα ΜΜΕ (κανάλια, social media) σαν εργαλείο λαϊκής χειραγώγησης. Όσα λιγότερα ξέρουμε τόσο πιο εύκολα πιστεύουμε αυτούς που μας παραμυθιάζουν. Η άγνοια της ιστορίας από τους πολλούς επιτρέπει στους επικοινωνιολόγους (που τη γνωρίζουν πολύ καλά) να κάνουν το άσπρο μαύρο, να ξεσηκώνουν τα ανιστόρητα πλήθη προς όφελος του παλιού καθεστώτος. Λείπει ο ορθός λόγος στην πολιτική γιατί απλά δεν συμφέρει σε κάποιους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.