Αλλαγές στον νόμο για τα κοινόχρηστα - Τι γίνεται με όσους δεν πληρώνουν

Αλλαγές στον νόμο για τα κοινόχρηστα - Τι γίνεται με όσους δεν πληρώνουν

Ιανουάριος 18, 2019 - 12:01
3 σχόλια

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε πολυκατοικία είναι τα κοινόχρηστα. Ποιο ποσοστό τους αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη, ποιο στον ενοικιαστή, πως κατανέμονται και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει;

Πώς γίνεται η κατανομή των ποσών των κοινοχρήστων;

Η κατανομή των κοινοχρήστων γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός σύμφωνα με το νόμο 3741/1929. Ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής που αναγράφονται σε κάθε πίνακα πολυκατοικίας γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στα διαμερίσματα από τον διαχειριστή ή από την εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση της πολυκατοικίας.

Τι ποσοστό πληρώνει ένα κενό διαμέρισμα;

Η κατανομή των κοινοχρήστων και σε αυτή την περίπτωση γίνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929. Γενικά κάθε διαμέρισμα οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που του αναλογούν ακόμη και αν δεν κατοικείται.

Ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη και ποιο στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος;

Αυτό που πρέπει να έχουμε αρχικά στο μυαλό μας είναι πως η συμμετοχή κάθε πλευράς στα κοινόχρηστα συμφωνείται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή στο μισθωτήριο συμβόλαιο που υπογράφουν. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως οι δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης αναλογούν στον ιδιοκτήτη, ενώ οι πάγιες που αφορούν συντηρήσεις, καθαριότητα κτλ χρεώνονται στον ενοικιαστή.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;

Η είσπραξη των κοινοχρήστων είναι ίσως η δυσκολότερη εργασία του διαχειριστή. Η κατανομή των δαπανών είναι καλό να γίνεται ομαλά για μην υπάρχουν μήνες με πολύ μεγάλες χρεώσεις που πιθανόν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του, ο διαχειριστής θα τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.

Οι διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων, που κατά βάση είναι για απλήρωτα κοινόχρηστα, ανήκουν σε αυτές που θα πρέπει να επιλύονται, από τον περασμένο Οκτώβριο εξωδικαστικά, με τη διαμεσολάβηση δικηγόρου.

Εάν μία από τις δύο πλευρές δεν προσέλθει στη διαδικασία, τότε προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής.

Αν ο ενοικιαστής μετακομίσει και δεν έχει εξοφλήσει κοινόχρηστα, τι θα συμβεί;

Υπόχρεος για τις οφειλές του διαμερίσματος είναι ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό και τα κοινόχρηστα θα βαρύνουν τελικά εκείνον.

((ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)


3 Σχόλια

Ποιος άσχετος το έγραψε αυτό; Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση έχει ανασταλεί με το αρ.19 του ν.4566/2018 μέχρι τις 16-09-2019. Δεν ισχύει "από τον περασμένο Οκτώβριο" όπως γράφει.

Άρα το να πληρώνουμε τα κοινόχρηστα είναι προαιρετικό, εγώ αυτό κατάλαβα. Κάτι που κάνουν εξάλλου και αρκετοί συμπολίτες μας...

Όχι δεν είναι προαιρετικό: Αν είσαι μισθωτής, ο ιδιοκτήτης σου(εκμισθωτής) μπορεί να σε διώξει αν δεν τα πληρώνεις. Πέρα από αυτό, ο διαχειριστής μπορεί να κάνει αγωγή κατά των ιδιοκτητών που δεν πληρώνουν (ακόμα και αν έχουν μισθωτές που δεν πληρώνουν). Απλά μετά τις 16-9-2019, προτού μπορέσεις να απευθυνθείς στα δικαστήρια για αγωγή, θα πρέπει να γίνει διαδικασία ενώπιον διαμεσολαβητή και αν αποτύχει τότε μπορείς να πας στα Δικαστήρια. Περισσότερα έξοδα, γιατί μάλλον η διαμεσολάβηση δεν θα περπατήσει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.