Δράση κατά των στημένων αγώνων από την ΕΠΟ

Δράση κατά των στημένων αγώνων από την ΕΠΟ

Δεκέμβριος 06, 2018 - 09:02
2 σχόλια

Έτοιμη να αναλάβει δράση κατά των χειραγωγημένων αγώνων είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Live Sport. Η UEFA στηριζόμενη στις εκθέσεις της Sportradar θεωρεί πως η Football League είναι το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και το ΔΣ της ΕΠΟ, έστω και με καθυστέρηση, ενέκρινε «σχέδιο δράσης κατά της χειραγώγησης αγώνων».

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την UEFA και μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση νέου ανεξάρτητου τμήματος ακεραιότητας στην ΕΠΟ, τη δημιουργία πλατφόρμας υποβολής αναφορών σχετικά με κινήσεις για το στήσιμο αγώνων, υποστήριξη των δικαστών από ειδικούς στοιχηματικούς αναλυτές και ερευνητές της Sportradar, καθώς και την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας της ομοσπονδίας με ΟΠΑΠ και άλλες στοιχηματικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα για ειδοποίηση σε περιπτώσεις διαπίστωσης υπόπτων στοιχηματικών μεθόδων πριν από αγώνα. Ολα αυτά στην θεωρία είναι ένα βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά το σχέδιο θα επιτύχει μόνο αν σταματήσει η χειραγώγηση αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γι’ αυτό…

 

Αναλυτικά το σχέδιο δράσης κατά των στημένων αγώνων που αποφάσισε το συμβούλιο της ΕΠΟ:

«A α) Εκπαιδευτικά σεμινάρια και e-learning τεστ από τη Sportradar σε όλες τις ομάδες Ανδρών της Super League και της Football League από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

β) Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον Integrity Officer της ΕΠΟ για τους διαιτητές Super League.

γ) Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον Integrity Officer για τους διαιτητές Football League.

δ) Εκπαιδευτικά σεμινάρια για Εθνικές Ομάδες και ομάδες UYL από τον Integrity Officer.

ε) Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα νεοεκλεγέντα μέλη των δικαστικών οργάνων ΕΠΟ, αρμοδίων για υποθέσεις χειραγώγησης. Θέματα που θα καλυφθούν: 1) Στοιχηματισμός, στοιχηματικές μέθοδοι, χειραγώγηση αγώνων, παρακολούθηση, ανάλυση αναφορών BFDS. 2) Χειραγώγηση στο ποδόσφαιρο: Νομικά ζητήματα, γνωστές υποθέσεις, νομολογία CAS και δικαστικών οργάνων UEFA. (σσ: Το συγκεκριμένο σεμινάριο έγινε ήδη).

στ) Εφαρμογή Ακεραιότητας: Πλατφόρμα υποβολής εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με δραστηριότητες χειραγώγησης αγώνων σύμφωνα με τα πρότυπα των σχετικών εφαρμογών FIFA και UEFA. Θα δημιουργηθεί από την Sportradar υπό την επίβλεψη του Integrity Officer.

ζ) Υποστήριξη των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ από ειδικούς στοιχηματικούς αναλυτές και ερευνητές της Sportradar σε υποθέσεις χειραγώγησης.

η) Χορήγηση στον Integrity Officer αντιγράφων όλων των αποφάσεων σχετιζομένων με χειραγώγηση που εκδόθηκαν έως σήμερα από δικαστικά όργανα ΕΠΟ. Υπεύθυνος για τη χορήγηση των αντιγράφων θα είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ.

 

Ο ρόλος της αστυνομίας

B)- θ) Ανάπτυξη βάσης δεδομένων αποφάσεων χειραγώγησης αγώνων (φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο).

ι) Ίδρυση νέου ανεξάρτητου τμήματος ακεραιότητας στην ΕΠΟ με τροποποίηση του ισχύοντος οργανογράμματος.

ια) Μνημόνιο συμφωνίας με την Ελληνική Αστυνομία: Διάθεση ειδικών αστυνομικών στους τομείς της χειραγώγησης αγώνων και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με περαιτέρω στρατηγικό στόχο την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας. Το μνημόνιο θα έχει υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

ιβ) Μνημόνιο συμφωνίας με ΟΠΑΠ και άλλες στοιχηματικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα: Ειδοποίηση σε περιπτώσεις διαπίστωσης υπόπτων στοιχηματικών μεθόδων πριν από αγώνα. Το μνημόνιο θα έχει υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

ιγ) Ίδρυση Εθνικής Ομάδας Εργασίας Ενδιαφερομένων Μερών (Stakeholders) με περαιτέρω στρατηγικό στόχο να υπογραφεί κοινή δήλωση πρόθεσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων.

Γ)- ιδ) Αναθεώρηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου σε συνεργασία FIFA/ UEFA. Στόχος: Ταχύτερη (αντιμετώπιση κατά προτεραιότητα), ενεργητικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων κατά τον χειρισμό υποθέσεων χειραγώγησης αγώνων. Η αναθεώρηση θα γίνει τον Ιούνιο του 2019.

ιε) Τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Ιούνιο του 2019 σε συνεργασία ΕΠΟ, FIFA/UEFA με τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ιστ) Υλοποίηση Συνθήκης Macolin- Εθνική Πλατφόρμα και λοιπές διατάξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2019 σε συνεργασία της ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού.

ιζ) Εκπαιδευτικά σεμινάρια και e-learning τεστ σε 53 ΕΠΣ από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 από την Sportradar.

Γενικές Παρατηρήσεις: 1) Η Χειραγώγηση αγώνων θα αντιμετωπίζεται πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα από την ΕΠΟ. 2) Οι FIFA και UEFA θα ενημερώνονται πλήρως και θα συμμετέχουν ενεργά, σε περίπτωση που απαιτηθεί η βοήθειά τους».

Μην χάσετε στο foxbet.gr την ανανεωμένη παρουσίαση της Goabet

Ειδήσεις: 
Tags: 

2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.