Προσαγωγές και «κορώνες» στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Προσαγωγές και «κορώνες» στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Νοέμβριος 09, 2018 - 12:52
4 σχόλια

Έληξε χθες το δράμα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας προ δώδεκα ημερών. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον σπαραγμό της μητέρας του, η οποία εκλιπαρούσε όλο αυτό το διάστημα για να της δοθεί η σορός του παιδιού της.

Τον Κατσίφα συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο χωριό Βουλιαράτες πλήθος κόσμου, άνω των 3.000 ατόμων, οι περισσότεροι με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Νωρίτερα, στην πλατεία του χωριού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Μετά την ταφή, η πομπή από το νεκροταφείο επέστρεψε στο κέντρο του χωριού, έχοντας προηγηθεί η παράκληση της οικογένειας να σεβαστούν όλη τη στιγμή και να μην υπάρξουν εντάσεις.

Εν τω μεταξύ, οι αλβανικές αρχές προέβησαν στην προσαγωγή δώδεκα ατόμων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ανάμεσα στους προσαχθέντες που έμειναν στο αστυνομικό τμήμα ήταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ηπειρο. 

Πρόκειται για τους Μπάμπη Καραθάνο- Πρόεδρο Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Θωμά Στέφο Πρώην μέλος Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΌΝΟΙΑ Χρήστο Ντούτση- πρώην Έπαρχο Άνω Δρόπολης, Αντρέα Κούρτη, Σύμβουλο Δήμου Ηλιούπολης.

Ο κ. Ντούτσης μίλησε στο OpenTV και περιέγραψε πώς έγινε η προσαγωγή αλλά και τι συνθήκες επικράτησαν στο Αργυρόκαστρο: «Κυκλοφορούσαμε στη Δρόπολη, όταν ξαφνικά μας κύκλωσαν τέσσερα αυτοκίνητα, μας πήραν τα κινητά και μας πήγαν για εξακρίβωση στοιχείων» περιέγραψε τη στιγμή της προσαγωγής.

«Στο ΑΤ Αργυροκάστρου μας συμπεριφέρθηκαν καλά αλλά μετά μας φύλαξαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Μας είχαν τον καθένα ξεχωριστά, δεν μας άφηναν να μιλήσουμε με κανέναν» είπε ο κ. Ντούτσης για όσα συνέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Κατά την εκτιμήσή του η προσαγωγή έγινε «για εκφοβισμό, ότι εμείς κάνουμε κουμάντο».

«Προβοκάτορες κηδειών», «υαίνες», «κοράκια», «γουρούνια» και «γαϊδούρια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τους συμμετέχοντες στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. 

Απαντώντας σε συμπατριώτη του στο λογαριασμό του στο Facebook –o oποίος χρησιμοποίησε ψευδώνυμο- και του ζήτησε να τοποθετηθεί για την κηδεία του ομογενούς, ο Ράμα δήλωσε ότι «το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών». 

«Όποιος ήρθε να προκαλέσει, ήρθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και έφυγε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός, απαντώντας στον συμπατριώτη του που του ζήτησε να παρέμβει και να «βάλει τους Έλληνες στη θέση τους, δείχνοντας τους την αξία τους ως αλβανικό έθνος». 

«Η Αλβανία δεν "ντροπιάζεται" από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρωμερές υπάρξεις που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν τιμούν και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους» σχολίασε. 

«Ένα έθνος (σ.σ. Ελληνικό) που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Και αυτή όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και τα δικά της γαϊδούρια» δήλωσε ο Ράμα.

Για απαράδεκτες και προκλητικές αποφάσεις και δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με σχόλιό του στο twitter, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σιωπά και τον αποθρασύνει.

Θυμίζουμε ότι πριν από δύο ημέρες, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε βάλει και αυτός ένα λιθαράκι στην όξυνση των πνευμάτων, αναφέροντας:

«Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;» ρώτησε ο Νίκος Φίλης τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Ανδρεάκη του Creta Tv.

Η παρουσιάστρια του καναλιού τόνισε στον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή, ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες στη Θράκη από ότι στη Βόρειο Ήπειρο «όπως θα την πω εγώ είτε στην Αλβανία όπως τη λέτε εσείς». Ο Νίκος Φίλης επέμεινε στην τοποθέτησή του, αποδίδοντας μάλιστα στον δολοφονημένο και άταφο, ακόμα, Κωνσταντίνο Κατσίφα το χαρακτηρισμό του «αυτόκλητου σωτήρα».

«Γι' αυτό πυροβολούσε στη Νότιο Αλβανία; Και να το λέτε έτσι γιατί αυτή είναι η πραγματική ονομασία αυτής της περιοχής . Δοκιμάζονται και απαντούν με τα καλάσνικοφ κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες;» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Φίλη.

Μακροσκελή απάντηση στον Νίκο Φίλη έδωσε, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, το μέλος του συγκροτήματος Μέλισσες Χρήστος Μάστορας, που πιστεύουμε ότι αξίζει να διαβαστεί:

Πολλοί συμπατριώτες μου, μου ζητούν να γράψω κάτι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καθώς λένε έχω χρέος να μιλήσω. 
Μάλλον αισθάνονται πως θα ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους από εδώ.
Τους καταλαβαίνω. 
Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, το εμφυτευμένο μίσος, το αίσθημα της αδικίας, της στερημένης εθνικής υπερηφάνειας, το να πρέπει να είναι διπλά Έλληνες γιατί αλλιώς είναι ξένοι. 
Ποιός φταίει για το θάνατο του Κωνσταντίνου ; 
Φταίνε οι σφαίρες των Αλβανών ένστολων που ως στόχο τους είχαν τον απόλυτο εχθρό του κράτους τους, τον συναισθηματικά εγκλωβισμένο Έλληνα της πάντα αδικημένης και ποτέ πλήρως αναγνωρισμένης μειονότητας μας;
Φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί που δεν θεώρησαν ποτέ πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας; 
Φταίει η εθνικά «νεαρή» Αλβανία που πασχίζει να αποκτήσει κυριαρχία εντος των συνόρων της και βλέπει κινδύνους σε μια σημαία που κατ’εμε δεν έχει λόγο να κατεβαίνει ποτέ από τα μέρη που ζουν οι Έλληνες της μειονότητας; 
Φταίει ο ίδιος που δεν σκέφτηκε καθαρά και άφησε τον θυμό του να τον κυριέυσει ; Ποιος φταίει ή μάλλον ποιος φταίει πιο πολύ είναι το ερώτημα.
Ξέρετε κύριε Φίλη για ποιό λόγο υψώνουμε ελληνικές σημαίες σ’ αυτό το έδαφος που εσείς ονομάζετε νότια Αλβανία κι εμείς Βόρειο Ήπειρο; 
Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ’ αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη; 

Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες; Τίποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις;  Όχι κύριε Φίλη. Είμαστε Έλληνες.

2. Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ και καμία ελληνική κυβέρνηση. Στη δεκαετια του 90’ η πλειοψηφία των ελληνόφωνων της Βορείου Ηπείρου επαναπατρίστηκε (θεωρώ αυτό τον όρο πιο δίκαιο). Προερχόμενοι λοιπόν από την καθεστωτική φυλακή του Χότζα οι Βορειοηπειρώτες γεμάτοι μίσος για το παρελθόν και για την έκβαση της ιστορίας μας αλλα παράλληλα γεμάτοι λαχτάρα για το μέλλον μας στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την καχυποψία και την προκατάληψη των ίδιων μας των αδερφών. Εκεί είναι που αισθανθήκαμε να μας στερείται η εθνική μας ταυτότητα. Η ευθύνη για μένα ήταν και είναι πάντα πολιτική. Η Μαμά Ελλάδα μας αντιπετώπισε ως νόθο παιδί, δίνοντας μας σχεδόν με το ζόρι την Ελληνική ιθαγένεια μετά απο 20 και άνω χρόνια παραμονής και αναμονής στον ιδιο μας τον τόπο. Ο λόγος που υψώνουμε τη σημαία μας σε ξένο έδαφος κύριε Φίλη είναι για να τραβήξουμε την προσοχή της μάνας μας, της Ελλάδας. Κάντε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες όπως έκαναν εκείνοι για την πατρίδα τους. Να σας θυμίσω κάποιους απο τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες μας ; Γεώργιος Σίνας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Απόστολος Αρσάκης και λοιποί... Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ. Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα. Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις. Αναπαύσου εν ειρήνη θυμωμένε αδερφέ μου Κωνσταντίνε. Σε καταλαβαίνω... Χρήστος Μάστορας.

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Νομίζω ο Ράμα καλά τα είπε. Κράτησε αποστάσεις και έβαλε τους δικούς του ακροδεξιούς στην θέση τους. Δεν τους έδωσε τροφή.

Ο Ράμα διαστρεβλώνει την αλήθεια γιατί έτσι τον συμφέρει. Από πότε οι Έλληνες της Β.Ηπείρου ''βρήκαν στέγη'' στην Αλβανία; Από πότε ζουν στην Β. ΄Ηπειρο οι Έλληνες; Από τα αρχαία χρόνια ζουν εκεί και πριν το 1915 που η Αλβανία έγινε κράτος. Η Αλβανία βρήκε ''στέγη'' στην Β. Ήπειρο. Επειδή το ήθελαν οι Ιταλοί και οι Αυστριακοί. Υπάρχουν όμως συμφωνίες που υπέγραψε η Αλβανία που διασφαλίζουν τα διικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας και σήμερα τα καταπατά. Το ξέρετε ότι στο πρωτόκολλο της Κερκύρας προβλέπεται χωροφυλακή από την μειονότητα και πλήρη δικαιώματα παιδείας, υγείας, περιουσίας.

Οι Έλληνες ψήφισαν διεθνιστες για κυβέρνηση που θα αρχίσουν τους διορισμούς σε λιγο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.