Γάμος ίσον πάρτι, εκκλησία ίσον γήπεδο

Γάμος ίσον πάρτι, εκκλησία ίσον γήπεδο

Νοέμβριος 06, 2018 - 18:01
5 σχόλια

Τι είναι ο γάμος;

Μην είναι ένα από τα ιερότερα μυστήρια της Εκκλησίας, για όποιον πιστεύει;

Μην είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής δύο ανθρώπων επειδή από εκείνη την ημέρα και πέρα θα πορευθούν μαζί -ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις;

Μην είναι η αρχή της συνύπαρξης δύο οικογενειών και του ξεκινήματος μιας καινούριας;

Μπα... Όχι σήμερα, τουλάχιστον.

Στις μέρες μας, ο γάμος είναι η σημαντικότερη μέρα στη ζωή σου επειδή ως νύφη ποτέ ξανά δεν θα είσαι τόσο αδύνατη και τόσο λαμπερή όσο τη μέρα που θα νυφοστολιστείς, ενώ ως γαμπρός νομιμοποιείσαι να κάνεις όλες τις καγκουριές μαζεμένες, να 'χουν οι φίλοι σου να μοιράζονται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κανένα μήνα.

Όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε γάμο στην Πάργα, όπου ο γαμπρός, μόλις του πάτησε πόδι η νύφη στη γνωστή... ατάκα (αλήθεια, πότε θα εκλείψει αυτή η ηλιθιότητα του «πατητού»;), έβγαλε κίτρινη κάρτα διότι, το πουλάκι μου, είναι διαιτητής το επάγγελμα.

Να τα χεροκροτήματα, να τα χάχανα, να βγήκαν και τα κινητά να απαθανατίσουν τη στιγμή, ενώ ο ιερέας που τελούσε το μυστήριο... άφαντος κάπου πίσω, λες και όλα αυτά δεν τον αφορούν, να διακόπτεται δηλαδή το μυστήριο που τελεί, επειδή ο γαμπρός ήθελε να επιδείξει την επαγγελματική του ιδιότητα και σε εκείνη την ιερή, για τον ιερέα τουλάχιστον, στιγμή.

Ζούμε σε μια εποχή που μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Είτε πιστεύεις στον Θεό και ακολουθείς τους, χαλαρούς έτσι κι αλλιώς, κανόνες με σεβασμό όταν αποφασίζεις να παντρευτείς και να βαφτίσεις το παιδί σου είτε, πολύ τίμια, πας στο Δημαρχείο, υπογράφεις ένα σύμφωνο συμβίωσης, κάνεις μια ονοματοδοσία και είσαι πιστός στις αρχές σου, χωρίς να κοροϊδεύεις κανέναν, χωρίς να το παίζεις έξυπνος.

Χωρίς να κάνεις την εκκλησία γήπεδο, εν προκειμένω, επειδή τόσο σου κόβει -τόσο κόβει και του παπά, ασφαλώς, που επιτρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα εν ώρα μυστηρίου.

Από την άλλη, τουλάχιστον άκομψη και εξίσου «άκυρη» θα ήταν μια τέτοια κίνηση και σε πολιτικό γάμο. Στο κάτω-κάτω, εκεί παντρεύεσαι χωρίς «μεσάζοντες», χωρίς θεία βουλή, αλλά με τη δική σου βούληση.

Δυσκολευόμαστε τόσο πολύ πια να τιμήσουμε τους εαυτούς μας πρώτα και τους δικούς μας ανθρώπους ύστερα, να σταθούμε με σεβασμό στη στιγμή, ενώ μας είναι τόσο εύκολο να «τρολάρουμε» τα πάντα. Να προβάλλουμε τον εαυτό μας με κάθε ευκαιρία. Να μην μας φτάνει η στιγμή ως έχει, αλλά να θέλουμε κι άλλο από τον υπέροχο εαυτό μας στο προσκήνιο. Να επιζητούμε το «like» ακόμα και την ώρα που δένουμε τη ζωή μας με τον άνθρωπό μας.

Της μόδας είναι, επίσης, να συνοδεύουν τον γαμπρό ή τη νύφη στην εκκλησια ένας στόλος λεωφορεία, αν ο μπαμπάς δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο, ένας στόλος νταλίκες, ταξί, φορτηγά.

Πρόσφατα, μάλιστα, ένας αγρότης πήγε την κόρη του στην εκκλησία με θεριζοαλωνιστική μηχανή.

(Υποθέτω ότι οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών νιώθουν κάπως «ριγμένοι», αφού οι νεκροφόρες δεν ενδείκνυνται για επίδειξη της οικογενειακής επιχείρησης επ' ευκαιρία του γάμου του παιδιού τους...)

Στις μέρες μας, τα θέλουμε όλα δικά μας.

Θέλουμε και την ευλογία του καλού Θεού και να χορέψουμε τον Ησαΐα γύρω-γύρω αλλά και να κάνουμε το κομμάτι μας, κοροϊδεύοντας το ίδιο το μυστήριο στο οποίο, αν το καλοσκεφτούμε, μας σέρνουν οι επιθυμίες των μαμάδων και των πεθερών μας.

Εμείς, στο κάτω-κάτω, απλώς στο πάρτι θέλουμε να πάμε...

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

5 Σχόλια

νομίζω ότι η ελαφρότητα και η έλλειψη σοβαρότητας "στα πάντα" είναι η αιτία της κατρακύλας μας. Ο Έλληνας δυσκολεύεται να αξιολογησει καταστάσεις. Ποτέ ένας Γερμανός ή ένας Ρώσος, ένας Τσέχος κλπ δεν θα έκανε χαβαλέ σε ένα τόσο σοβαρό μυστήριο, την πιο καθοριστική μέρα της ζωής του. Σκεφτείτε όμως.........έτσι ψηφίζουμε, ΄έτσι οδηγούμε, έτσι χτίζουμε, έτσι αναθρέφουμε τα παιδιά μας. Γι αυτό έχουμε τέτοια χάλια, αν και ζούμε στην πιο προνομιούχα χώρα του κόσμου. Γεμάτη μυαλά,ιστορία, ηλιο, πετρέλαιο, ομορφιές κλπ κλπ.............Σκεφτείτε

Αν θεωρείς τον θρησκευτικό γάμο "καραγκιοζιλικι" , μην παντρευεσαι στην εκκλησία , μην κανεις δηλαδή τον καραγκιόζη. Σε ότι όμως επιλέξεις , πρέπει να στέκεσαι αξιοπρεπώς

@22:56 τα ειπες ολα !Ας κοιταξουμε την καμπουρα μας και να σταματανε να μας φταινε παντα οι αλλοι,ποτε η Μερκελ,ποτε οι Αμερικανοι και ποτε οι λοιποι ευρωπαιοι.

αμα αντι για καρτα ,εβγαζε το σωβρακο και ηταν κιτρινο ,θα επαιρνε περισσοτερα like ,ολα για τα like πλεων ,σοβαροτης μηδεν

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.