Οι κανόνες της αναμέτρησης

Οι κανόνες της αναμέτρησης

Οκτώβριος 23, 2018 - 11:13
2 σχόλια

Το προεκλογικό σκηνικό έχει στηθεί. Αν και ακόμα ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν έχει οριστεί -ο οποίος θα εξαρτηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή και το αν θα αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός, που, ας σημειωθεί, στηρίζεται σε ξύλινα «επικοινωνιακά» ποδάρια- οι αντίπαλες πλευρές οργανώνουν τα στρατόπεδά τους και προετοιμάζονται.

Η χώρα μας, λέει η κυβέρνηση, μπήκε στη «μετα-μνημονιακή» εποχή. Αυτό διατυμπανίζουν οι βουλευτές και οι εκπρόσωποί της από άκρου εις άκρον στην Ελλάδα, κι ας έχουν υπογράψει δεσμεύσεις που θα υλοποιούνται για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Το τέλος της «μετα-μνημονιακής» εποχής, όμως, σηματοδοτεί και αλλαγές στην πολιτική αντίληψη, τουλάχιστον για το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: εκείνο που πλήρωσε την κρίση και την πληρώνει ακόμα. Εκείνο το κομμάτι που και πριν από την κρίση ήταν αντιμέτωπο με κομματικούς μηχανισμούς, συμφέροντα και απροσπέλαστα πλέγματα. Εκείνο το κομμάτι που δεν μπορούσε να κινηθεί, να δουλέψει και να προκόψει αν δεν γινόταν «ημέτερο».

Είναι εκείνο το κομμάτι του μεσαίου χώρου που γύρισε την πλάτη του στο άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ, με εποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του. Και που ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη του και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δηλώνει ότι πορεύεται με ανοικτές, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά στην πράξη ακολουθεί μια ατζέντα σκληρής κομματικής πειθαρχίας που θυμίζει εποχές που θα έπρεπε να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί στην ελληνική κοινωνία.

Οι πολίτες που δεν στάθηκαν και δεν θα στηθούν στην ουρά κανενός πολιτικού γραφείου, σε τοπικό επίπεδο, που τους αφορά άμεσα, βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να πορεύεται με παλιές τεχνικές, από την εποχή των χρυσών χρόνων της μεταπολίτευσης, που ο δικομματισμός ήταν στο φόρτε του, απέναντι στους αντιπάλους της στην Αυτοδιοίκηση και να πολιτεύεται με τακτικές αποκλεισμού και φίμωσης, με εκβιασμούς και με απειλές, και μάλιστα απέναντι στα ίδια της τα στελέχη.

Ο «μυωπικός» Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα λέει και άλλα επιτρέπει να συμβαίνουν κάτω από τη μύτη του. Πολιτικοί που έχουν κριθεί τόσο από τις εξελίξεις στη χώρα όσο και από τους πολίτες εμφανίζονται ως παντοδύναμοι πάτρωνες που επιβάλλουν πρόσωπα, υποστηριζόμενα από «κέντρα» εντός του κόμματος.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επιθυμεί να κατεβεί αυτόνομα, αφού το κόμμα του έδωσε το χρίσμα στη Ρόδη Κράτσα. Η ΝΔ τον απειλεί με διαγραφή, διότι το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» έδωσε το χρίσμα στην πρόεδρο του Ιδρύματος Καραμανλή με καταγωγή από τη Ζάκυνθο. Ο κ. Σπύρου θα κατεβεί στις εκλογές, αλλά ως «αντάρτης» και από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έως σήμερα δέχεται πολλές πιέσεις, αλλά και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, για να αποσυρθεί.

Παράλληλα, πληροφορούμαστε ότι στη Λακωνία η Νέα Δημοκρατία τάζει θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, ακόμα και απευθείας χρίσματα για δημαρχιακούς θώκους -αν και ο Μητσοτάκης είχε πει ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα βγει απευθείας από τα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών- σε κορυφαίο στέλεχος της «Νέας Πελοποννήσου», προκειμένου να αποσύρει τη στήριξη στην περιφερειακή παράταξη.

Στην Αθήνα, δε, ακυρώθηκε ομιλία της κυρίας Εύης Τατούλη στη Δάφνη, ύστερα από τηλεφώνημα υψηλότατου στελέχους της ΝΔ στη ΝΟΔΕ, που απείλησε ευθέως τον τοπικό γραμματέα είτε να ακυρώσει την εκδήλωση είτε να παραιτηθεί.

Όλα τα παραπάνω, όλες αυτές οι πρακτικές βγαλμένες από το χειρότερο χρονοντούλαπο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τις εφαρμόζει ένα κόμμα που λέει ότι θέλει να αλλάξει τη χώρα...

Η ΝΔ ασχολείται με το γιατί οι νεοδημοκράτες στην Πελοπόννησο δεν πρέπει να ψηφίσουν Πέτρο Τατούλη, επειδή είναι, λέει, επικίνδυνος για το κόμμα, παρά να εξηγήσουν γιατί οι νεοδημοκράτες πρέπει να ψηφίσουν Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του κόμματος, και ο οποίος είναι εν πολλοίς άγνωστος στην Πελοπόννησο.

Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πρέπει να αρχίσει να καταρτίζει το πρόγραμμά του -διότι η «διαφήμιση» του κ. Νίκα ως νεοδημοκράτη ποσώς αφορά τους πολίτες της Πελοποννήσου- και να εξηγήσει, ακόμα, τι θα κάνει σε σχέση με τα απορρίμματα, δηλαδή αν θα μείνει στη γραμμή της περιφερειακής αρχής ή αν θα γυρίσει στις εποχές που τα απορρίμματα της Καλαμάτας πήγαιναν... βόλτα στο προστατευόμενο δάσος της Φολόης.

Επίσης, η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει τη θέση της για τα απορρίμματα και τις ΣΔΙΤ: είναι η ίδια με εκείνη που είχαν εκφράσει οι 8 βουλευτές του Νομού ή έχει να προτείνει κάτι άλλο για τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους;

Αλλά είπαμε: αντί να φτιάχνει πολιτική πρόταση στην αυτοδιοίκηση, η ΝΔ αναλώνεται στο να θέτει κανόνες εκλογικής αναμέτρησης από το παρελθόν, με εκβιασμούς, με απειλές, με ταξίματα, δίχως να ακούει την τοπική κοινωνία.

Αναλώνεται στο να προσπαθεί να ελέγξει τα μεσαία στελέχη της, τα οποία θέλει να τα μεταλλάξει σε απλά φερέφωνα του κόμματος.

Αναλώνεται στο να χτίσει μια κομματική πολιτική α λα παλαιά, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την υπερκομματική διακυβέρνηση που έχει εφαρμοστεί στην Πελοπόννησο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όλα τούτα δεν περνούν απαρατήρητα στην τοπική κοινωνία της Πελοποννήσου, το αντίθετο μάλιστα. Οι κανόνες της αναμέτρησης που θέτει η Νέα Δημοκρατία μειώνουν τον θεσμό των αυτοδιοικητικών εκλογών μπροστά σε μια παρωχημένη κομματική πειθαρχία, η οποία επιβάλλεται από κέντρα-παράκεντρα, από ανθρώπους που έχουν βιώσει τη δύση της πολιτικής τους ύπαρξης, αλλά συγκεντρώνουν ακόμα τους δικούς τους πολιτικούς στρατούς.

Οι κανόνες της αναμέτρησης στην Πελοπόννησο, όμως, θα πρέπει να είναι έντιμοι και να βασίζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο κ. Νίκας για να ζητήσει την ψήφο όλων των Πελοποννησίων, πρέπει να μας πει και τι θα κάνει, όχι μόνο να περιφέρεται εγκωμιάζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη και «λιβανίζοντας» τη Νέα Δημοκρατία.

Οι κανόνες της αναμέτρησης σήμερα επβάλλουν πολιτικό πολιτισμό και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποδείξει ως τώρα ότι τον διαθέτει.


2 Σχόλια

Eξι λεβέντες με κρατούν, έξι κορίτσια με ρωτούν, γιατί με πάνε τόσοι γιατί με πάνε τόσοι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.