Τα 170 «φιλέτα» της Πελοποννήσου που εκχωρούνται στο Υπερταμείο και οι όροι παραχώρησης

Τα 170 «φιλέτα» της Πελοποννήσου που εκχωρούνται στο Υπερταμείο και οι όροι παραχώρησης

Σεπτέμβριος 25, 2018 - 11:55
3 σχόλια

Τατούλης: Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι περιοχές NATURA προστατεύονται

Το μεγάλο θέμα των ημερών, τα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρούνται στο Υπερταμείο για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως παραλείπεται συχνά να ειπωθεί, έφθασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με επερώτηση των κκ. Βασιλακόπουλου, Χρυσαδάκου και Αλεξανδρή στη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι 10.119 ακίνητα-«φιλέτα» της χώρας μας έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο. Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται δασικές εκτάσεις, σχολεία, εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής και Στρατόπεδα, αλλά και χώροι πολιτισμού, με την ευρύτερη έννοια, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι -εκτός αν τα ενετικά τείχη στην Κρήτη δεν χαρακτηρίζονται ως μνημεία αρχαιολογικής αξίας...

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, ενώ τα ακίνητα αυτά θα μπουν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποφέρουν κέρδη που θα διοχετευθούν κυρίως για την αποπληρωμή του υπέρογκου και συνεχώς αυξανόμενου ελληνικού χρέους.

Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών φέρθηκε «πονηρά», καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται κωδικοί και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακίνητα, με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφέρειες, να πρέπει να ψάξουν να βρουν ποια ακριβώς ακίνητά τους «βγαίνουν στο σφυρί». Πρόσφατα, διαμαρτυρήθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επειδή μέσα στη λίστα υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα της μινωικής και της ενετικής περιόδου στην Κρήτη, αλλά και αρχαιολογικά μουσεία και φρούρια. Παράλληλα, ο Δήμος Βύρωνα στην Αττική, διαμαρτυρήθηκε επειδή μέσα στα ακίνητα υπάρχουν σχολεία και το Στρατόπεδο Σακέτα.

Η εκχώρηση στο Υπερταμείο έγινε χωρίς διαβούλευση, όπως καταγγέλλουν πολλοί Δήμοι στη χώρα. Ο βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε σχετική επερώτηση στη Βουλή, στην οποία επισημαίνει ότι στην Αρκαδία, ύστερα από έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας αναμένει να επιβεβαιωθούν, συγκαταλέγονται δασικές εκτάσεις στον Άγιο Γεώργιο Τρίπολης, γύρω από το Νοσοκομείο και στους Αγίους Θεοδώρους, ακίνητα της Πυροσβεστικής, των Φυλακών και του ΙΓΜΕ, ένα τμήμα του στρατοπέδου, το γήπεδο των Φιλικών, ακίνητα κοντά στο γήπεδο του Αστέρα, καθώς και στη ΒΙ.ΠΕ, έκταση στο δρόμο προς Περθώρι και το παλιό φυτώριο της Τεγέας.

Ο κ. Χρυσαδάκος, ο οποίος έκανε την εισήγηση του θέματος, είπε: «Ξεκίνησε ένα μπαράζ αποκαλύψεων αρχής γενομένης από τα Χανιά και μετά στην Πελοπόννησο, για το τι σημαίνει δεσμεύσεις έναντι μνημονίων, και την εκχώρηση περίπου 10.200 ακινήτων στο Υπερταμείο, που είναι ένα Νομικό Πρόσωπο πλήρως ελεγχόμενο από τους δανειστές.

Με πράξη του ελληνικού κοινοβουλίου η διοίκηση έχει ασυλία για πράξεις και παραλείψεις έναντι τρίτων, συσσώρευση πόρων για αποπληρωμή χρέους.

«Δεν αποκλείονται οι ιδιωτικοποιήσεις ή οι πωλήσεις. Στις 19 Ιουνίου υπεγράφη πράξη καταγραφής και εκχώρησης των ακινήτων, 10.200 ΚΑΕΚ στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, για να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση».

Αναφέρονται μόνο κωδικοί αριθμοί για τα «ασημικά» που εκχωρούμε.

«Στη λίστα υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, σταθμοί της Πυροσβεστικής, σχολεία. Διάφοροι εκφράζουν αντιδράσεις, μάλιστα λένε ότι πρόκειται και περί συνταγματικής εκτροπής».

«Στην Πελοπόννησο 170 ακίνητα, με χρήση κοινωνική, εκχωρούνται στο Υπερταμείο. Κινδυνεύει ότι η κυριότητα, αλλά σε ορισμένα, σε όλα η κατοχή και η διαχείρισή τους. Πώς σκοπεύει η περιφερειακή αρχή να προασπιστεί τον χαρακτήρα αυτών των ακινήτων;»

Στην επερώτηση απάντησε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου: «Μας δίνεται η δυνατότητα να πούμε ότι εμείς ποτέ δεν παραμυθιαστήκαμε πολιτικά. Ο κ. Χρυσαδάκος με όση πίστη θα έσκιζε το μνημόνιο, με τόση πίστη ρωτάει τι γίνεται τώρα με τα ‘’ασημικά’’. Όλοι έχουν ψηφίσει τα μνημόνια. Ξέραμε για τον Νόμο, ναι, έγινε μια καταγραφή και έπρεπε να δώσουμε ως εγγύηση, όμως δεν πρέπει να διαβάζουμε τον μισό Νόμο».

Κανένα αρχαίο μνημείο, καμία περιοχή NATURA δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Εμείς δεν ζούμε σε πολιτικό παραμύθι.

Ακολούθως, η κυρία Νικολάκου υπενθύμισε ότι η περιφερειακή αρχή έχει θεσπίσει το Invest in Peloponnese: «Έχουμε φροντίσει να είμαστε και εμείς συμμέτοχοι στο τι θα γίνει στην Πελοπόννησο με την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των πάρα πολύ σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου που ανήκουν στο Δημόσιο».

Αντιμετωπίζουμε τα θέματα με ρεαλισμό, με πρόγραμμα.

Απαντώντας, ο κ. Χρυσαδάκος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ομάδα εργασίας που χειρίζεται τα ζητήματα στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και ενάμιση χρόνο και ότι σκοπίμως δεν υπάρχει ενημέρωση.

Δεν μας καλύψατε, εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τον μνημονιακό ρεαλισμό. Εάν εσείς τον αποδέχεστε, πρόβλημά σας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε: «Νόμιζα ότι θα πρυτάνευε η λογική, αλλά τελικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Κανένας δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτιστική περιουσία, κανένα μνημείο, απαγορεύεται εκ του Συντάγματος και του Νόμου 3028. Υποστηρίζω μόνο τη λογική».

«Ο κατάλογος του Υπερταμείου αποτελεί οιονεί την αναγκαιότητα της υποθήκης που πρέπει να έχει το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι στους δανειστές. Αν πρέπει να λέτε την αλήθεια στους πολίτες, να την κατανοείτε την αλήθεια. Όταν κάναμε το Invest in Peloponnese γελάγατε. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επελέγη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι partner στην αξιοποίηση των ακινήτων του στην Πελοπόννησο».

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει κανέναν Μεσσία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρεσβεύει τη συνεργασία δύο διαφορετικών κόσμων.

Οπωσδήποτε τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι σημαντικά. Και τούτο διότι, πέρα από την εκχώρηση δικαιωμάτων στην εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων και χώρων πολιτισμού, ή φυσικών προστατευόμενων περιοχών, όταν στους καταλόγους του Υπερταμείου υπάρχουν κωδικοί που αφορούν σε σχολεία, σε εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, σε στρατόπεδα, δηλαδή σε εγκαταστάσεις που είναι ζωτικές για τους πολίτες, αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί όταν οι εγκαταστάσεις αυτές ξεκινήσουν να «αξιοποιούνται», δεσμευμένες για 90 χρόνια από τους δανειστές.

 

Γαλανιάδη Εύα


3 Σχόλια

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο(η) η Ελλάδα.Με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο(η). Πωλείται και το(η) δίνω όσο κι όσο.Φθάνει θεέ μου από ’κείνη (την Ε.Ε.) να γλιτώσω. Μάταια όμως γιατί μας περιμένει στην γωνία το ΔΝΤ κ.λ.π. φιλανθρωπικοί οργανισμοί που θα μας σώσουν!

Οι απερίγραπτοι ψευτοαριστεροί δεν θα αφήσουν τίποτα απούλητο, έφθασαν στο σημείο να ονομάσουν τα σλαβικά μακεδονική γλώσσα και τους σκοπιανούς μακεδόνες στην εθνότητα!!!!!!!!

Ευτυχως δεν σας πειραζουν τον Αστερα και τις καφετεριες... κοιμηθειτε ησυχοι πολιτες της ενδοξης ετουτης πολης...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.