Της ανακύκλωσής μου ο χαβάς (pics)

Της ανακύκλωσής μου ο χαβάς (pics)

Σεπτέμβριος 25, 2018 - 11:11
5 σχόλια

«Εγώ κάνω ανακύκλωση στο σπίτι μου! Όλες τις χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες που δεν χρειάζομαι πια, τις πηγαίνω στον μπλε κάδο. Ο πολιτισμός μας και η κοινωνία μας επιβάλλουν να κάνουμε ανακύκλωση και φαντάζομαι ότι κάνοντας ανακύκλωση γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και σωστό μέλος της κοινωνίας»!

Κάτι τέτοιο πρέπει να είχαν στο μυαλό τους οι πολίτες που άφησαν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους πάνω στον κλειστό κάδο, αλλά και αριστερά, κάτω, πιο δίπλα και επί τα αυτά, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Το διήμερο της επετείου της Άλωσης, που η πόλη έσφυζε από ζωή και εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην Τρίπολη.

Σίγουρα όλοι αυτοί πολύ συγκινήθηκαν με τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν στολίσει τους μπλε κάδους. Οπωσδήποτε θαύμασαν την ευαισθησία των Τριπολιτών για την ανακύκλωση.

Δεν μπορώ να επιλέξω στα αλήθεια πια από τις δύο περιπτώσεις μοιάζει πιο ευγενική…

Τι είναι καλύτερο, ένας ανοιχτός κάδος ξεχειλισμένος ή ένας κάδος κλειστός με ένα χαρτόκουτο με πλαστικά στο καπάκι; Αλλά αυτό μοιάζει με ψυχολογικό τεστ , όπως αυτό με το ποτήρι το μισοάδειο ή το μισογεμάτο. Ας το αφήσουμε καλύτερα.

Η βασική λογική της στρατηγικής είναι ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη.

Έτσι, κάθε νοικοκυριό που επιλέγει να κάνει ανακύκλωση πρέπει να το κάνει σωστά, ακλουθώντας τους κανόνες, προκειμένου να γίνει σωστή ανακύκλωση και όχι «δήθεν» ανακύκλωση.

Η έλλειψη ενημέρωσης και ωχαδερφισμός κρατούν την Τρίπολη σε χαμηλά ποσοστά στην ανακύκλωση. Ένας κανονισμός καθαριότητας που έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια από τον Δήμο Τρίπολης θα βοηθούσε, αλλά και αυτός ο κανονισμός έχει χαθεί κάπου στις υπογραφές ή έχει μπει στο συρτάρι.

Κλείνοντας, δείτε μερικά χρήσιμα στοιχεία τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανακυκλώνετε σωστά.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, όπως οι πλαστικές καρέκλες,  τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι Δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.

Τα  πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε λοιπόν τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

Τέλος, διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.

Και θυμηθείτε: Κλείνουμε τους κάδους για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Μπορεί να περιμένει κανείς πολιτισμό από ανθρώπους που ψήφισαν τον Παυλή και το ασκέρι του για δημοτική αρχή;

Μήπως πρέπει να δούμε τι έχει καταφέρει και πως λειτουργεί η ανακύκλωση στον Δήμο Β. Κυνουρίας;

Προχθές έγινα μάρτυρας του εξής περιστατικου: Έφηβος κρατωντας σακούλα σκουπιδιων κατευθυνόταν σε κάδους. Αφού πλησίασε την άφησε δίπλα καταγής και έφυγε αμέριμνος. Βαρεθηκε να ανοιξει τον καδο, ετσι τον είχαν συμβουλευσει απο το σπιτι, τι να πεις! Κάτι πρέπει να κάνει και το σχολείο.

Εδώ και τηλεοράσεις έχω δει μέσα σε τέτοιους κάδους..επικίνδυνες συμπεριφορές από επικίνδυνους ανθρώπους

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.