Αντίο, αυτοδυναμία...

Αντίο, αυτοδυναμία...

Σεπτέμβριος 10, 2018 - 12:30
18 σχόλια

Οι τίτλοι των εφημερίδων που παρουσιάζουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει την αυτοδυναμία (παραπέμπω στη δημοσκόπηση που παρουσίασε το χθεσινό «Πρώτο Θέμα») δίνουν την αίσθηση στους υποστηρικτές της «γαλάζιας» παράταξης ότι είναι οι επόμενοι που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους άκοπα, αβάδιστα και αβίαστα.

Αν διάβαζαν, όμως, πιο προσεκτικά τις εφημερίδες που πρόσκεινται στην παράταξή τους, θα ένιωθαν την ανάσα του Τσίπρα στον σβέρκο τους. Διότι η κυβέρνηση που «ξεπούλησε», σύμφωνα με τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, τη χώρα, που «έδωσε» τη Μακεδονία, που «ξεζούμισε» τους Έλληνες πολίτες και της οποίας τα λάθη κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος και στους Έλληνες φορολογούμενους, αυτός ο παράξενος συνασπισμός ενός (πρώην, πια) αριστερού και ενός άκρα δεξιού κόμματος, όπως είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κερδίζει έδαφος σταθερά. Ακόμα και στη χθεσινή δημοσκόπηση υπάρχει μια υποσημείωση που λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με αξιοσημείωτη επανασυσπείρωση ανεβαίνει στο 19% (+2,8% από τον Μάιο)».

Και ενώ είχε προηγηθεί η τραγωδία στο Μάτι, την οποία πολλάκις «αξιοποίησε» η Νέα Δημοκρατία απέναντι στα δελτία Τύπου και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Δεν αρκεί, όμως, η απλή σκέψη «ο Τσίπρας ξεπούλησε τη χώρα» για να κερδίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, ή και για να βγει πρώτο κόμμα. Πρέπει και να αποκηρύξει τις πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτά που συμβαίνουν στην Πελοπόννησο, με το «χρίσμα» που θα δοθεί ή που δεν θα δοθεί στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, με τις συζητήσεις επί συζητήσεων και τις τοποθετήσεις αναρμόδιων, στο τέλος-τέλος, βουλευτών για το ποιον θα στηρίξει η παράταξη, παραπέμπουν σε ένα κόμμα που, όσο κι αν προσπαθεί να ανανεωθεί, τελικώς αναλώνεται στα ίδια και στα ίδια.

Ο «εχθρός» της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Πατσαρίνος το έθεσε καλύτερα από όλους σε μια σύντομη δήλωσή του, υπερασπιζόμενος την κοινή λογική που έχει χαθεί τον τελευταίο καιρό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Όλα αυτά που συμβαίνουν την τελευταία περίοδο από παράγοντες της ΝΔ για τη διεκδίκηση χρισμάτων και θέσεων στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσβάλλουν τους πολίτες και μας γυρίζουν χρόνια πίσω».

Στην εκδήλωση-καθιστό δείπνο στην Καλαμάτα, με κύριο ομιλητή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Άδωνι Γεωργιάδη και αντίτιμο 15 ευρώ, ο κ. Παναγιώτης Νίκας, νυν δήμαρχος Καλαμάτας και όνομα που «παίζει» -στ' αλήθεια ή στα ψέματα- για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε, ευλογώντας τα γένια της παράταξης, ότι για τη ΝΔ «πρώτα απ' όλα είναι η πατρίδα».

Λόγια που ακούγονται ευχάριστα στα αφτιά των συντηρητικών κύκλων του κόμματος.

Πώς, όμως, υπηρετείται η πατρίδα; Με το να προσφωνεί ο κ. Νίκας τον Γεωργιάδη «μαχητή που αγωνίζεται για την ψυχή του ελληνισμού»;..

Τον Γεωργιάδη, που έχει εκθέσει το κόμμα τόσες φορές, που μόλις προχθές «βάφτισε» αριστερό έναν ολόκληρο κλάδο των ανθρωπιστικών σπουδών για να υποστηρίξει την άποψη ότι η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο Λύκειο θέλει να κάνει τα παιδιά μας αριστερά;

Η κοινωνία έχει βαρεθεί, έχει κουραστεί και έχει απηυδήσει. Αυτό που φαίνεται «περίπατος» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στους άλλους, πιο ψημένους από τον επικεφαλής της ΝΔ στην πολιτική, θα αποδειχθεί ότι δεν είναι, εφόσον συνεχίσει η παράταξη το ίδιο βιολί.

Βουλευτές της Πελοποννήσου δηλώνουν ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος είπε στην εκδήλωση-καθιστό δείπνο ότι «κανένας νεοδημοκράτης δεν θα ψηφίσει Πέτρο Τατούλη».

Επισήμως, η Νέα Δημοκρατία, ας πάρει θέση και ας ξεκαθαρίσει: Η ψήφος στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές είναι κομματική ή πολιτική; Ο ψηφοφόρος είναι πρώτα νεοδημοκράτης και μετά δημότης; Γιατί άλλα λέει το κόμμα για τους Δήμους και άλλα για την Περιφέρεια; Στην πρώτη περίπτωση λέει ότι θα στηρίξει υποψηφιότητες, αλλά στη δεύτερη ότι θα δώσει «χρίσμα».

Το κόμμα θέλει ή δεν θέλει την αυτόνομη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θέλει την Περιφέρεια και τους Δήμους της Πελοποννήσου «παραμάγαζο» της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή ανεξάρτητους θεσμούς, όπως πραγματικά είναι;

Και, τελικώς, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, πιστεύει και θεωρεί ότι οι πολίτες τους οποίους θέλει να κερδίσει, σκέφτονται «Νέα Δημοκρατία ή θάνατος»;

Ας γελάσουμε. Δεν μπορεί να είναι τόσο βαθιά νυχτωμένοι και να έχουν την εντύπωση ότι θα κερδίσουν στις εκλογές με τέτοια ανυπόστατα διλήμματα.

Ποιο είναι το διακύβευμα; Ποιο είναι το «αφήγημα» της παράταξης; Σκληροπυρηνική και συντηρητική κομματική ψήφος, βάζοντας απέναντι στον Τατούλη μια προσωπικότητα «σωστού» νεοδημοκράτη που μπορεί και να χάσει για λογαριασμό της ΝΔ την Περιφέρεια, ή πάμε να κερδίσουμε τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, διότι οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης και δεν περισσεύει κανείς;

Η εποχή απαιτεί ευελιξία, συσπείρωση δυνάμεων και κοινή λογική. Ο ακραίος συντηρητισμός και η «πατροπαράδοτη φαγωμάρα» ανάμεσα στις φατρίες της ΝΔ πρέπει να λήξει και πρέπει να την λήξει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Αλλιώς... αντίο αυτοδυναμία.

Η Νέα Δημοκρατία έβαλε δικό της υποψήφιο το 2010 απέναντι στον Πέτρο Τατούλη και έχασε πανηγυρικά, εξαιτίας και των επικοινωνιακών λαθών του κόμματος τότε -το επιτελείο Σαμαρά θα τα θυμάται αυτά τα λάθη πολύ καλά.

Το 2014 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη «Νέα Πελοπόννησο» στελέχη που σε άριστη συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, έκαναν και κάνουν έργο στην Περιφέρεια.

Τώρα τι θα τους πει; Ότι θα βρεθούν απέναντι επειδή η ψήφος είναι κομματική;

Ο κ. Σαμαράς έλεγε το 2010, όταν η παράταξη είχε κατεβάσει τον επί πόσα χρόνια νομάρχη κ. Δράκο ως υποψήφιο περιφερειάρχη: «Δεν φοβόμαστε, έχουμε Δράκο!».

Οκτώ χρόνια μετά, το παραμύθι έχει δράκο -και είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, το παλαιοκομματικό αφήγημα και η κοντόφθαλμη λογική της κομματικής ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Γαλανιάδη Εύα


18 Σχόλια

13:01 Η κα Γαλανιάδη δεν έχει κανένα λόγο να πει "ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ". Καλύτερα να πεις εσύ ¨ζήτω η βλακεία σου" και επίσης "ζήτω η βλακεία και η ηλιθιότητα του Κούλη" που ψηφίζεις ή που θα ψηφίσεις απ' ό,τι φαίνεται..

Ειναι πιο βαθυ το προβλημα που εχει να αντιμετωπισει το Κομμα Σαμαρα -Βενιζελου.Οι κινησεις στην Πελοποννησο τοσο απο το συστημα του Σαμαρα οσο και το Κιναλ -Βενιζελου μπορουν να εκληφθουν ως προπαρασκευαστικες κινησεις συγκροτητσης αυτου του κομματοφανους σχηματισμου.Απαντηση στα προβληματα που εχει ο τοπος δεν μπορουν να δωσουν.Η μονη αγωνια της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ της NOVARTIS ειναι μεσω των εξωθεσμικων παρεμβασεων να εξασφαλισουν την αναγκαια κοινοβουλευτικη παρουσια για να ελεγξουν τον χειρισμο της υποθεσης απο μια πιθανη κυβερνηση Μητσοτακη και σε περιπτωση προθεσης ξεκαθαρισματος

Είναι πραγματικά για γέλια να υπάρχει πλέον κόμμα ή αρχηγός κόμματος που να ονειρεύεται αυτοδυναμία..Και είναι για γέλια και για κλάματα να υπάρχει και κόσμος που να το πιστεύει αυτό..Πραγματικά για γέλια και για κλάματα όμως. Το σανό που ταΐζουν κάποιοι κάποιους άλλους για ενδεχόμενα αυτοδυναμίας είναι πολύ κακής ποιότητας..

απο πλευρας Μητσοτακη να υφισταται η απειλη συντεταγμενης αποχωρησης απο την κυβερνητικη πλειοψηφια απωλεια δεδηλωμενης και πτωσης της κυβερνησης.Ο Αρχηγος της ομαδας αυτης ,Αντωνης Σαμαρας,το εχει ξανακανει το1993

Το στέλεχος, λέμε τώρα, Εύη Τατούλη πότε θα πάρει θέση; Υπάρχει τόσος κόσμος που δεν ψήφιζε ποτέ τον αποσυνάγωγο αλλά εκτιμάει την ανεξάρτητη φωνή της και περιμένει!

σαμαράς θα λέτε και θα κλαίτε... σε επίπεδο σοβαρό τώρα, φυσικό είναι το πρόβλημα σε μια πολιτισμένη χώρα όπως η Ελλάδα να είναι η ενδεχόμενη αυτοδυναμία στις εκλογές που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί, και όχι η ανικανότητα και η καταστροφή που έχουν φέρει οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σεισμοί - λοιμοί - καταποντισμοί θα γίνουν αν η ΝΔ δεν στηρίξει τον Τατούλη. Θα προσθέσω οτι θα διαλυθεί η Ευρωπαική Ένωση και ισως να επισπευθεί η δευτέρα παρουσία. Συλλαλητήριο να κάνουμε υπέρ της στήριξης του Τατ απο την ΝΔ για να γλυτώσουμε τα χειρότερα

Θα χάσει την αυτοδυναμία η ΝΔ αν δεν υποστηρίξει τον ...Τατούλη; Το διαβάσαμε και αυτό. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ με την Περιφέρεια πάντως ο Τατούλης δεν θα έπρεπε να είχε την ανάγκη στήριξης από κανένα κόμμα. Το έργο δεν είναι αυτό που μετράει; Άρα για ποιο λόγο να τον απασχολεί η στήριξη της ΝΔ; Έχει κάνει το έργο του, θα τον κρίνουν οι πολίτες. Χωρίς στήριξη, χωρίς τίποτα. Αυτόν και το Νίκα, αν είναι υποψήφιος και όποιον άλλο. Δεν υπάρχει λόγος άγχους και στενοχώριας.

σας γλενταει ο αλεξης νδλακια... σας παινρει τα στελεχη με τις πλατες του καμμενου και εσεις πανηγυριζετε για τις στημενες δημοσκοπησεις. ξερετε αυτες που εβγαζαν εσας πρωτους, το ΝΑΙ στο δημοψηφισμα πρωτο και αλλες τετοιες μακακιες μεχρι που τρωγατε το παγωτο στο τελος

Η αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα -δεν είμαι του σντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου- Εύη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Εξάλλου είναι χρυσή ευκαιρία να δείξει τώρα πόσα απίδια πιάνει ο σάκος

@αλεξικεραυνο - Ο Αλεξάκος προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον τόπο. Μαζεύει στο καράβι του που βουλιάζει όλη την σαβούρα. Καιρός ήταν.

Αν η Νδ στηριζει τον μπαρμπαστρουφ θα ειναι και η καταστροφη της

Αλεξικεραυνο θα δεις τα ποσοστα της σταλινολαιλαπας του Αλεξη χωρις τσιπα στην πελλοπονησο που θα ειναι μονοψηφια και θα τριβεις τα ματια σου !Εδω θα ειμαστε

και μετα θα ζησουμε την Πινοσετο-λαιλαπα του κουλη χωρίς τσιπα με νεα siemens και τα παλια κολπα του πασοκ και της νδ που μας εφεραν ως εδω;

Κύριοι εκεί στα ψηλά της ΝΔ, με όρους του παρελθόντος εξουσία δεν βλέπουμε. Ιντριγκες, βυζαντινισμοί και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης δεν συγχωρούνται. Αν πέφτουμε στα ίδια λάθη πολλάκις θα ξανα κυβερνήσει ο Πολάκης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.