Πελοπόννησος Πρώτα: «Αλαλούμ» με τη μεταφορά των μαθητών

Πελοπόννησος Πρώτα: «Αλαλούμ» με τη μεταφορά των μαθητών

Αύγουστος 30, 2018 - 17:24
2 σχόλια

Τους προβληματισμούςκαι τις προτάσεις μας για τρία, κατά τη γνώμη μας, σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Περιφέρειά μας εκφράσαμε ως παράταξη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 28/8/2018.

«Αλαλούμ» με τη μεταφορά των μαθητών

Όταν, από την προηγούμενη μαθητική περίοδο, εντοπίσαμε προβλήματαστη μεταφορά των μαθητών, η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι αφού ενοποιήσει τη στάση της στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες θα τα αντιμετωπίσει. Ο νέος τρόπος ηλεκτρονικού διαγωνισμού δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για διαφάνεια, υγιή ανταγωνισμόκαι αποτελεσματικότητα, αλλά από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν. Εκτός από τις ιδιομορφίες ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκύπτει, όπως φαίνεται, σοβαρό πρόβλημα με τη στάση των ΥπεραστικώνΚΤΕΛ (κι ας είναιουσιαστικά ο μοναδικός φορέας προσφοράς στη μαζική μεταφορά των παιδιών). Έτσι σήμερα έχουμε την εξής εικόνα ανά νομό:

1. Στην Αργολίδα το ΚΤΕΛ αρνείται να δώσει προσφορά (!) και αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε το διαγωνισμό.
2. Στη Λακωνία δόθηκαν προφορές για όλα τα δρομολόγια με εκπτώσεις μόλις 1-2% όπου φαίνεται ότι υπήρξε κοινή αντιμετώπιση και στάση από τους συμμετέχοντες (ΚΤΕΛ-Ταξί).
3. Στην Κορινθία και τη Μεσσηνία οι εκπτώσεις στις προσφορές των ΚΤΕΛ είναι κοντά στο 1% ενώ στα ταξί, με τον ανταγωνισμό, φτάνουν και το 51%.
4. Στην Αρκαδία ακόμα φτιάχνεται ο διαγωνισμός! 

Σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, θα επισημάνουμε για άλλη μια φοράότι δε χωρούν σκοπιμότητες και αιφνιδιασμοί. Πρέπει άμεσα (με ευθύνητης Περιφέρειας) να μπουν στο τραπέζι των συλλογικών οργάνων όλα ταζητήματα - προβλήματα παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων (Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, Διευθύνσεις Μεταφοράς Μαθητών, ΚΤΕΛ, Ταξί, Τουριστικά Λεωφορεία). Σε διαφορετική περίπτωση «ποτίζονται» πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της σωστής και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ακριβοπληρωμένες λύσεις, καταστάσειςτις οποίες για αρκετά χρόνια βιώσαμε και στην Περιφέρειά μας.

Οι «πετυχημένες» Αναπτυξιακές της Περιφέρειας

Μέχρι χθεςη Διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της είναι πρότυπα αποτελεσματικότητας, νομιμότητας, ταχύτητας και διαφάνειας. Σημαντικά εργαλεία παραγωγής έργου, που τα χειρίστηκε εντελώς μόνη της και αδιαφανώς, εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες, χωρίς να δεχτεί ούτε καν τη φυσική παρουσία μας στη λειτουργία τους! Πρόσφατα άλλαξε η συμπεριφορά της για την Αναπτυξιακή Α.Ε. Μεσσηνίας. Σε αίτημα της Αναπτυξιακής για πληρωμή της με 64.000 ευρώ από την Περιφέρεια, για πέντε μελέτες που υλοποίησε από το 2012 και ολοκληρώθηκαν, η Περιφέρεια απάντησε με ανακοπή των διαδικασιών (!)παρότι προηγήθηκαν δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης της Αναπτυξιακής. Αν και το ζητήσαμε επιμόνως, δεν ξεκαθαρίστηκε και δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με το από ποιον φορέα και γιατί αναγκάστηκε η Περιφέρεια να αντιδράσει έτσι. Προφανώς δεν μπορούν να αποδεχτούν επισήμως τις όποιες θεσμικές εκτροπές έχουν γίνει στη λειτουργία της Αναπτυξιακής. Δενείναι δυνατόν να συνεχίζεται η λειτουργία των Αναπτυξιακών Α.Ε. σαν «μαγαζιά» των εκάστοτε διοικούντων. Κάνουμε προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση για να πάψει αυτό. Στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων η κοινωνία μας δεν δέχεται «μαύρες τρύπες».

Νομικοί σύμβουλοι

Η Περιφέρεια σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρειάζεται νομική υποστήριξη για τη διεκπεραίωση υποθέσεων της. Χρόνια τώρα είναι «ακάλυπτη» ιδιαίτερα στο Νομό Αρκαδίας,όπου βρίσκεται η έδρα αλλά και στο Νομό Μεσσηνίας. Οι δαπάνες μας για τη νομική στήριξη είναι πολύ μεγάλες ενώ θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά με τη σταθερή ετήσια πρόσληψη νομικών συμβούλων, οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν τις πολλές συνήθεις περιπτώσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Παρά τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Αρχής σε αυτό, συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους, χωρίς οι επιλογές να γίνονται σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με κανόνες διαφάνειας και κυκλικότητας. Σε περίοδο μεγάλης ανεργίας του κλάδου των δικηγόρων απαιτείται μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση μακριά από πελατειακές σχέσεις και σκοπιμότητες. 

Η παράταξη 
«Πελοπόννησος Πρώτα»


2 Σχόλια

Τώρα που θα κλεισει η ερτ βωμό αφού πρώτα φύγει ο τσιπρας τα χρηματα που θα εξοικονομηθουν θα διανεμηθουν στις περιφερειες κ για τη μεταφορά των μαθητών. Μαύρο στην Πελοπόννησος πρώτα

ξερετε που μπορω να δω τα αποτελεσματα του διαγωνισμου; Ψαχνω στην ppel.gov.gr αλλα δεν εχουν αναρτησει τιποτα για την συνεδρίαση της 28/8/18

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.