Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Λαγκαδίων: Ένας ναός με αρχέγονα σύμβολα (pics)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Λαγκαδίων: Ένας ναός με αρχέγονα σύμβολα (pics)

Αύγουστος 25, 2018 - 18:03
1 σχόλια

Πόσα μυστικά και μυστήρια κρύβει η αρχιτεκτονική και η αγιογράφηση των ιερών ναών μας... Αρχαία σύμβολα στη λιθοδομία, όπως το φίδι, το γυναικείο στήθος, αλλά και σκηνές κυνηγιού εντοπίζονται σε εκκλησίες, όπως στον ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Λαγκαδίων. Ο Ιωάννης Λαγός δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκπληκτική λιθοδομή του νααού και σημειώνει:

Λαγκάδια 19/8/2018, εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον πάνω μαχαλά. Δι εξόδοις των Δεληγιανναίων φτιάχτηκε το 1808 με σχέδια του Λαγκαδινού Πρωτομάστορα Αντώνη Ρηγόπουλου και Αρχικατασκευαστή τον επίσης Λαγκαδινό Ευστάθιο Θεοδώρου. Στον Ρηγόπουλο αποδίδεται και η κατασκευή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Τουρκοκρατίας στην παλιά πόλη του Ναυπλίου: του μεγάλου τζαμιού του Αγά πασά με το μοναδικό τριώροφο Μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) κτισμένο στα νότια πλευρά του. Το τζαμί αυτό είναι γνωστό ως «Βουλευτικό» Βλέπε άρθρο του Αργύρη Πετρονότη στα Άνθη της Πέτρας ΕΔΩ. Οι δυό τους έφταξαν 2 χρόνια αργότερα, το 1810 τον ΑηΓιώργη Στεμνίτσας. Και οι δύο ναοί έχουν πλήθος λιθανάγλυφων τα οποία καλό θα ήταν να μελετηθούν και να εξηγηθούν μιάς και κάποια από αυτά, (ειδικά στη Στεμνίτσα) παραπέμπουν σε ευγονικά σύμβολα (στήθη, φίδια κλπ) του αρχαίου κόσμου. Ι.Λ.

 

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Η σκηνή "κυνηγιου" που λέτε, αν είναι αυτή της πρώτης φωτογραφίας, θυμιζει περισσοτερο τον ΑηΓιωργη!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.