«Ο δικός μας Καρυωτάκης» από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

«Ο δικός μας Καρυωτάκης» από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

Ιούλιος 12, 2018 - 10:33
7 σχόλια

Εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον εμβληματικό ποιητή θα αποπειραθεί να προσεγγίσει την προσωπικότητά του, τη βαθιά πολιτική του θέση και στάση ζωής, την αιχμηρή γραφή του.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 21:00 να συναντήσουμε τον δικό μας Κώστα Καρυωτάκη, 90 χρόνια ακριβώς από τον θάνατό του, στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Είσοδος ελεύθερη


7 Σχόλια

δεν ήταν απλός ένας ακόμη θάνατος αλλά μια πεσιμιστική αυτοχειρία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις που υφίστατο

<<Μην τον ξεχνάτε λοιπόν τον νέον αυτόν, το κάθετον τούτο λάβαρον της θλίψεως και του θανάτου, τον νέον αυτόν που εις τας ακτάς του Αμβρακικού απέπτη, τον άσπρον άγγελον με τα κατάμαυρα πτερά μην τον ξεχνάτε, και, ακόμη, να τον αγαπάτε. ήτο μεγάλος ποιητής ο νέος αυτός και ευγενής. Το λέγω και θα το ξαναπώ πολλάκις - είναι μεγάλος ποιητής ο Κώστας Καρυωτάκης>>. Ανδρέας Εμπειρίκος - Οκτάνα (κείμενο ''Όταν οι ευκάλυπτοι θροίζουν στις αλλέες'', σελ.65-6).

Όλες αυτές τις δεκαετίες η Αριστερα προσπαθεί να προσεταιριστεί τον μεγάλο ποιητή και τον παρουσιάζει ως πασιφιστή και ευαίσθητο. Αντίθετα ο Καρυωτάκης συμμετείχε στα Νοεμβριανά πολεμώντας ενάντια στην βενιζελογαλλική κατοχή. Ενώ η αντικαπιταλιστική του άποψη προμήνυε τον Έζρα Πάουντ. Τέλος πολλοί μιλούν για την βαρετή υπαλληλική ζωή που τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Ξεχνούν όμως ότι ο Καρυωτάκης ήταν βασιλόφρων και όταν ανέβηκε ο Βενιζέλος στην εξουσία (τότε που θα πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για Νόμπέλ Ειρήνης) ήταν επόμενο να πέσει σε δυσμένεια.

''Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνει τοὺς οὐρανοὺς τὸ στέμμα σου. Τὸ φῶς σου, χωρὶς νὰ καίει, τυφλώνει τὸ λαό σου. Πεταλοῦδες χρυσὲς οἱ Ἀμερικάνοι, λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει σήμερα τὸ ὑπερούσιο μέταλλό σου. Λευτεριά, Λευτεριά, θὰ σ’ ἀγοράσουν ἔμποροι καὶ κονσόρτσια κι ἑβραῖοι. Εἶναι πολλὰ τοῦ αἰῶνος μας τὰ χρέη, πολλὲς οἱ ἁμαρτίες, ποὺ θὰ διαβάσουν οἱ γενεές, ὅταν σὲ παρομοιάσουν μὲ τὸ πορτραῖτο τοῦ Dorian Gray....'' από το ποίημα του ''Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο'' Αφιερωμένο στους αριστερούς αμερικανοτσολιάδες.

Και η Πηνελόπη Δέλτα έφυγε από τον κόσμο διαμαρτυρόμενη, αλλά ο εγγονός της μας έχωσε ποιο βαθιά στο ΔΝΤ, λέγοντας στα τέσσερα..........Να μην ξεχνάμε!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.