Τελετή λήξης μαθημάτων Τσακώνικης Διαλέκτου και Τσακώνικης Υφαντικής (pics,vid)

Τελετή λήξης μαθημάτων Τσακώνικης Διαλέκτου και Τσακώνικης Υφαντικής (pics,vid)

Ιούλιος 19, 2018 - 13:29
2 σχόλια

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή λήξης των μαθημάτων Τσακώνικης Διαλέκτου και Τσακώνικης Υφαντικής, από το Αρχείον της Τσακωνιάς στο Αρχοντικό Τσούχλου στο Λεωνίδιο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Αρχείο Τσακωνιάς, με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής χρονιάς, τίμησε τους δασκάλους και τους μαθητές  του.

Η γιορτή περιελάμβανε ομιλίες από τους δασκάλους της τσακώνικης διαλέκτου, τον πάτερ Κων/νο Κουρμπέλη "Α μαμμού α γρούσσα νάμου", ο οποίος έκανε μια ιστορική παρουσίαση της Τσακωνικής και τον κ. Ι. Καμβύση "Η εμπειρία μου με τους ενήλικες μαθητές και τα παιδιά".
 

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές είχαν προετοιμάσει και παρουσίασαν μικρές θεατρικές παραστάσεις.
Οι μικροί μαθητές έκαναν αναπαράσταση του μαθήματος της Τσακωνικής μέσα στην τάξη.
 

Το τμήμα ενηλίκων παρουσίασε αστείες ιστορίες:

  • "Α Αλεπού τσαι τα αλεπόπουα"/ Η αλεπού και τα αλεπόπουλα -από τα "Χρονικά των Τσακώνων-Τσακώνικο Ανθολόγιο", μύθος του Αισώπου σε διασκευή του κ. Σωτήρη Λυσίκατου.
  • "Α Νιχαού τσαι το τηλέφωνε" / Η Μιχαλού και το τηλέφωνο - από τα "Χρονικά των Τσακώνων - Τσακώνικο Ανθολόγιο" , σε διασκευή του κ. Σωτήρη Λυσίκατου. 
  • "Δύ Τσακώνες ταν Αιθῆνα» / Δύο Τσακώνες στην Αθήνα - από τα "Χρονικά των Τσακώνων", σε διασκευή πάτερ Κων/νου Κουρμπέλη και κ. Ι. Καμβύση. 
 

Το δεύτερος μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στην Τσακώνικη Υφαντική. Μέσα από ένα βίντεο παρουσιάστηκαν όλα τα έργα που έχουν δημιουργήσει οι μαθήτριες - ανυφάντρες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών και επαίνων στους δασκάλους της Τσακώνικης Διαλέκτου και Υφαντικής. Οι δάσκαλοι με τη σειρά τους, απένειμαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους μαθητές όλων των τμημάτων.

 

Η  γιορτή έκλεισε με τραγούδια από τον κ. Α. Κορολόγο  και τον κ. Γ. Πήλιουρα "Τάνου τον Άγιε Λία, ψεά τον Μαλεβέ" / Πάνω στον Άη Λιά, ψηλά στο Μαλεβό.
 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε,

Όλους τους δασκάλους που με την αγάπη και το μεράκι, διαθέτουν το χρόνο για να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους  τη Γλώσσα, την Τέχνη, την Ιστορία και τις Παραδόσεις της Τσακωνιάς.

Όλους τους μαθητές που παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα, δίνοντας  σάρκα και οστά στις προσπάθειες του Αρχείου.

 
Αρχείον της Τσακωνιάς

 Από το leonidion.gr

Video: 

Εκδήλωση για την Τσακώνικη Γλώσσα και Υφαντική στο Λεωνίδιο


2 Σχόλια

Η Τσακώνικη γλώσσα είναι μια νεκρή γλώσσα και προφανως αφορά μόνο τη Νότια Κυνουρία.Εμείς ενδιαφερώμαστε να μάθουν τα παιδιά μας Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά γιατί μόνον έτσι θα προοδεύσουν και θα γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.